Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Maria Wetterstrand hyllar Niklas Svensson och valstugan

I en intervju med Dagens Opinion recenserar språkröret Maria Wetterstrand (MP) Expressens politikbevakning. Hon säger bland annat:
   – Niklas Svensson är genuint intresserad av politiker och politik, skulle jag säga. Han är mera intresserad av politik än vad många ledamöter i Sveriges riksdag är. Han liksom brinner för politik.
  Wetterstrand tycker att Expressens valstuga ”var en bra satsning”, och fortsätter:
   – Expressen verkar vara mera på alerten när det gäller grävandet än Aftonbladet men det kan beror på att Expressen har granskat mig och därför får jag det intrycket.
   I intervjun, som du
läser här, beskrivs Wetterstrand som den enda av de rödgröna partiledarna som var nöjd med Expressens kritiska valbevakning. Jag vet inte om det stämmer. I den eftervalsdebatt som Publicistklubben anordnade kritiserades också andra medier, bland annat namngav Mona Sahlin (S) en morgontidningsreporter i ett negativt sammanhang när hon skrev sin drömlöpsedel.
   Sådana utspel bör man dock ta med en nypa salt, Göran Persson (S) sågade ju en helt annan morgontidningsjournalist jämns med fotknölarna i Erik Fichtelius bok och tv-dokumentär… men man kan anta att tongångarna hade låtit annorlunda, bara den morgontidningen hade formulerat sig mer välvilligt till Ordförande Persson.
   Wetterstrands beröm, då? Jo, det tar vi förstås tacksamt emot ändå. Hon vet förstås att Expressen avsatte rejäla resurser för att granska henne inför valet, och just den reporter – Tonchi Perchan – som nu intervjuat henne för Dagens Media råkade till och med höra en del av vår planering inför den granskningen när en telefonlur inte hade lagts på bra nog.
   Hela samtalet återgav Tonchi Perchan, som jag själv träffade första gången på ett café i Zagreb under Balkankrigen när han var där som som tolk för SVT, sedan i en bok om Wetterstrand. Men det gjorde inte särskilt mycket eftersom läsarna bara fick en inblick i hur noga och ambitiös Expressens grävgrupp är när man bestämmer sig för att kartlägga en politiker.