Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Grattis alla vinnare – och bra med Dawit Isaak diskussion

Jag hade inte ett enda rätt i mina gissningar om vilka som skulle vinna ”Stora Journalistpriset” för 2010. Det var förvisso inte så enkelt att tippa eftersom det var många starka nomineringar, om om jag förstått det rätt blev också det avgörande jurymötet i går lika dramatiskt som spännande. Och så ska det vara! Alla som nomineras till Sveriges finaste journalistpris är förstås vinnare, men en riktig gala ska ändå inte underskattas. Inte heller de 100 000 kronor som pristagarna får.
   Grattis och här är
hela listan på vinnare.

   Också i år uppmärksammades Dawit Isaak på ”Stora Journalistpriset”. Konferencier Karin Hübinette
intervjuade mig om vad som hänt under det senaste året, och jag berättade bland annat om att Aftonbladet varit i Eritrea och intervjuat diktatorn som håller den svenske medborgaren inspärrad. Och om den bok av Dawit Isaak som översatts och getts ut i Sverge.
   Det är mycket bra att mediebranschen fortsätter att kampanja för en fängslad journalist, och jag berömde också tv-kanalernas manifestation för Dawit Isaak under ”Kristallen”-galan.
   Det var ju i Rotundan på Operan som de breda mediekampanjerna började för två år sedan, då Tomas Brunegård från Stampen (som äger Göteborgs-Posten) tog med sig Dawit Isaaks bror Esayas till prisutdelningen. Efteråt introducerade Brunegård mig och Aftonbladets Kalle Jungvist för Esayas Isaak, och därefter började Expressen skriva varje dag om fallet. Jan Helin på Aftonbladet tog – på Twitter! – inititiativ till namninsamlingen som också Thorbjörn Larsson på DN och Lena K. Samuelsson på Svenska Dagbladet ställde sig bakom. Sedan fortsatte det, och jag har skrivit om allt här i bloggen.
   Det kommer jag att fortsätta att göra för journalistik är inte bara champagne, chokladbakelser och en smaklig havskatt. Även om det var gott i går. Journalistik är också att utmana, provocera och våga och Dawit Isaak sitter sedan 2001 inlåst i en cell för att han skrev om demokrati i tidningen Setit. Han greps, Setit stängdes och flera som greps med honom är nu döda. Men Dawit Isaak lever, tror vi, och det är bra att ”Stora Journalistpriset” tar upp hans fall gång på gång.