Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ett dygn med en nyhetsapp – som ska bli bättre

I natt låg våra båda så kallade ”appar” för iPad, kändismagasinet EXTRA och nyhetstidningen EXPRESSEN, tvåa respektive etta på topplistan över flest nedladdade appar i Sverige. Det är förstås roligt med den responsen.
   Samtidigt strömmar också reaktionerna in. EXTRA lanserades i fredags och får mycket beröm. EXPRESSEN, som kom först i går, kritiseras på mikrobloggen Twitter och i användarrecensionerna i App Store där alla appar hämtas. I mejlen till ipad@expressen.se är det betydligt mer positivt, en hel del läsare är mycket nöjda, men det kvarstår förstås flera viktiga frågor.
   Tekniskt måste vi åtgärda en del saker i EXPRESSEN-appen, exempelvis förefaller det som om iPad-konsumenter som just uppdaterat till det nya operativsystemet 4.2 får problem. Detta granskas, och åtgärdas förhoppningsvis snabbt, av vår IT-avdelning och våra konsulter. Det är naturligtvis frustrerande att Sveriges mest nedladdade app inte har full funktionalitet direkt, men den har bara funnits på marknaden ett dygn och vi är tacksamma för all kritik – positiv såväl som negativ. Mejla gärna till ipad@expressen.se du med.
   Vi får också många frågor om priset (15 kr/lösnummer) och vad vi tror om iPad-utvecklingen i Sverige, men allt detta ber jag att få återkomma till. Av allt att döma kommer ju tillverkaren Apple att börja lansera iPad i Sverige i kväll, och flera återförsäljare har uppenbarligen redan förberett för detta i sina webbshoppar. Vi får se.
   Jag tycker i alla fall att det är positivt att medieföretagen förbereder sig på att erbjuda publicistiskt innehåll i iPad-appar, och den närmaste tiden kommer vi att se flera tidningar och tv-kanaler berätta om sina satsningar. Det blir spännande, men det är heller inte okomplicerat.
   På nyhetsredaktioner är vi vana med att exempelvs kunna skicka ut SMS-flashar mer eller mindre på momangen om det behövs, men det är inte riktigt lika givet hur snabb Apples godkännandeprocess för appar till App Store är. Därför kommer det säkert finnas stora mediehus som inte fått ut sina appar när Apple väl släpper iPad officiellt på den svenska marknaden, men viktigast nu är sannolikt att testa en massa olika saker och utvärdera vad publiken vill ha.
   Tidigare har exempelvis Enköpings-Posten startat appar med bara PDF-sidor av den tryckta tidningen, och i natt tog Svenska Dagbladet detta till en ny nivå med en mycket snygg PDF-lösning med smart navigering i Svenskans app för iPad. Expressen har också PDF-sidor i nyhetsappen, men är det vad folk vill ha? Det vet inte än. Och om de vill bläddra PDF-sidor, vill de då betala? Det vet vi inte heller.
   Men ett tämligen säkert antagande är nog att dagspressens affärsutveckling knappast låter sig sammanfattas i one-liners på Twitter, och det gäller förstås också omedelbara påståenden om det ena eller det andra.
   Det finns redan en radda ”sanningar” om hur tidningarnas appar bör göras eller inte göras, men man minns att man gett ut tidningar utan häftklamrar och byggde nyhetssajter som hade (tidnings)hus och dörrar, som man först skulle klicka sig förbi – innan man kom till själva nyhetena… och så vidare.
   Så blir det med iPad också, och även om det är tråkigt att det kan finnas buggar i nya appar, så ska man kanske även komma ihåg att det fortfarande – 2010 – händer att morgonpressens distribution fallerar och att prenumeranterna blir utan sina tidningar. Och stora mediesajter, senast en affärstidningssajt, kan råka ligga nere en tid. Kvällstidningarna kan försenas i tryckningen och vi kan missa flygen till charterorerna… ja, ni fattar. Allt det här är ingen ursäkt för att en ny app inte är 100 % direkt, men sätter möjligen utmaningen i perspektiv.
   Vi tänker i alla fall bli bättre, vi är inte nöjda med platserna ett och två på topplistan över nedladdade appar utan vill också att alla våra läsare och tittare ska vara nöjda. Hjälp oss gärna att bli bättre, genom att mejla konkreta synpunkter på våra appar.