Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Det lär snackas ännu mer iPad veckan som kommer

Den här veckan kan vi säkert vänta oss fler ”app”-lanseringar från svenska medieföretag. Både Dagens Nyheter och Aftonbladet har meddelat att man är på gång i iPad, och Expressen kommer snart med version två av nyhetsappen ”EXPRESSEN”. De användare som uppdaterat till iPads nya operatativsystem 4.2 och därför upplevt buggar i EXPRESSEN, får då förhoppningvis en bättre läsupplevelse. Exakt när DN, Aftonbladet, Expressen eller andra tidningsappar blir tillgängliga i App Store-butiken vet man dock inte… allt hänger på när Apple godkänner respektive produkt.
   De här processerna är minst sagt frustrerande. Det är rimligt att Apple godkänner vilka appar som ska erbjudas i deras App Store, Boxer och Com Hem bestämmer ju vilka betal-tv-kanaler som ska finnas i utbudet och både Konsum och Ica har naturligtvis synpunkter på vilka tidningar och tidskrifter som är lämpliga att exponera vid kassorna.
   Men jag tror att Apple kommer att se över hur man jobbar. För att iPad ska bli en varaktig succé – det finns ju andra surfplattor och fler lär tillkomma – fordras förstås bra innehåll. Och innehållsproducenterna kommer vilja ha mer transparenta processer för att så snabbt och bra som möjligt kunna erbjuda konkurrenskraftiga appar, så det ligger i allas intresse – också publikens – att det här löser sig.
   På Expressen har vi stora förhoppningar på paddan, men det är omöjligt att sia om hur många som kommer att använda den. Ett flertal avdelningar på Expressen – redaktion och marknad och försäljning – har samarbetat med IT-avdelningen för att få fram appar. IT-chefen Fredrik Johansson och hans kollegor har också arbetat med företag som OTW Publishing, Stockholm Code Group och Netpublicator för att tillgängliggöra Expressen i olika appar. Det här arbetet är förstås inte klart. Det kommer mer från Fredrik och oss andra, och jag önskar att jag kunde säga när.