Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

De får – kanske – Stora Journalistpriset i kväll

Vem får ”Stora Journalistpriset 2010”? I kväll minglar mediechefer och kända publicister på Operaterassen i Stockholm, och spekulerar vilt om vilka som ska kallas upp på scenen i Rotundan för att firas som vinnare.
   Priset delas ut i flera kategorier, men allra finast är nog ”Lukas Bonniers Stora Journalistpris” som ges till en legendar i branschen. I fjol var det Sverker Olofsson från Sveriges Television som hyllades, nu tror jag på en kvinna.
   Kalle Jungkvist och Anders Gerdin, båda tidigare Aftonbladet, borde vara kandidater till detta pris eftersom de gjorde Aftonbladet till kanske världens ledande dagstidning inom nya medier och parallellt också var med och testade – satsade!– på allt från en tv-kanal (TV7) och en gratistidning (Punkt.se). Sådana försök att utveckla dagspressens affär och innehåll bör belönas också om inte allt faller lika väl ut som Aftonbladet.se, men min gissning är att juryn ändå förbiser Jungkvist och Gerdin i kväll.
   Juryns sammansättning ska aldrig underskattas, konstaterar jag som tidigare själv var ledamot. I år är det en etermedieochmorgontidningsjury, om man nu får säga så, och det avspeglas ganska tydligt i valen av nomineringar.
   K-G Bergström, tidigare Sveriges Television och numera Expressen, skulle naturligtvis vara en mycket värdig vinnare av Lukas Bonnier-priset.

   Men undantaget år 2000, när Björn Elmbrant fick Lukas Bonnier-priset trots att Åke Ortmark hade fått det 1999, brukar juryn gärna växla mellan kvinnor och män. Från 2001till 2009 har det varit varannan damernas/herrarnas, så – jag tror på en kvinna.
   Christina Jutterström är mitt namn. Hon är aktuell med boken
”Uppfostrad av män” (Natur& Kultur), så kallad ”måste”-läsning för alla som är intresserade av journalistik, och karriären är ju enastående: Dagens Eko, Rapport, Dagens Nyheter, Expressen och Sveriges Television. Chefredaktör och vd, förstås, men också en driven reporter som i sin självutlämnande bok också påminner om just sina reporterinsatser. Hon är en mycket värdig vinnare, förstås.
   De andra klasserna då?
   ÅRETS BERÄTTARE
   De nominerade är:
# Thella Johnson, P3 Dokumentär, Sveriges Radio, Sunday Bloody Sunday.
# Maud Nycander, SVT:s Dokumentärredaktion, Sluten avdelning.
# Michael Winiarski, Dagens Nyheter, Rapporteringen från Haiti.
   Mitt val är Thella Johnson och inte bara för att just programmet om den blodiga söndagen var bra, det innehöll både nya intervjuer och arkivmaterial och beskrev hela konflikten väl, utan också för hela konceptet P3 Dokumentär. Så bra det är. Så bra att Sveriges Radio gör dessa program, som egentligen borde spelas upp i alla skolor.
   Given vinnare, enligt mig.
   ÅRETS FÖRNYARE
# Helena Bengtsson, SVT, Victoria Gaunitz, SR och Kristofer Sjöholm, SVT, Valpejl Sveriges Radio/ Sveriges Television.
# Lena Sundström, TV4, Dom kallas rasister.
# Alexandra Hernadi, Kristian Lindquist, Tobias Olsson, Svenska Dagbladet, Realtidsgräv.
   Mitt val är Svenskan-gängets nya arbetsmetod för undersökande journalistik. Juryn kan låta sig påverkas av SD-debatten och ge priset till Sundström. Och juryn – som bara har en ledamot, tillika från SVT, som arbetar med nya medier – kan imponeras av SVT/SR-databasen om politiker.
   Men mitt tips är Hernadi/Lindquist/Olsson.
   ÅRETS AVSLÖJANDE
# Hasse Johansson och Nicke Nordmark, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, Den andra våldtäkten.
# Bo Göran Bodin och Daniel Velasco, Ekot, Sveriges Radio, Fallet Johan.
# Nils Hanson och Janne Josefsson, UppdragGranskning, Sveriges Television, Muthärvan i Göteborg.
   Mitt val är Hanson/Josefsson. Den här klassen har, som vanligt, bara starka kandidater och det är nästan hugget som stucket att välja en vinnare. Bjästafallet var mycket stark tv och polisövergrepp är en dagsaktuell fråga, så både Johansson/Nordmark och Bodin/Velasco får gärna gå upp på scenen.
   Men jag tror på Hanson/Josefsson som gjort ett klassiskt gräv och blottlagt både företag och det offentliga.