Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisanmälan om Expressens vapenköp i Malmö

Branschtidningen Resumé skriver att ”Expressen polisanmäls” för vapenköpet i Malmö i söndags. Bakgrunden till den nyheten finns i mina bloggposter ”Därför köpte Expressen en pistol i Malmö” och ”Därför gjorde Jan Guillou och Expressen samma sak”.
   Men låt mig återkomma till vapenköpet.
   1966 tilldelades Gunnar A. Olin ”Stora Journalistpriset”. Motiveringen löd:
   ”För en betydande journalistisk insats vid omdaningen av Läkartidningen, varigenom ett viktigt medicinskt vetenskapligt material gjorts tillgängligt för läsare utanför fackmännens krets.”
   Gunnar A. Bolin var då chefredaktör för Läkartidningen, och uppmärksammar mig nu på en historia från 1965 då svenska narkomaner använde Preludin som tillverkades av det tyska läkemedelsföretaget Boehringer.
   Gunnar A. Olin berättar:
   ”Rykten gick om att företaget, i strid med lagen, tillät receptfri försäljning av detta medel runt om i Europa, framförallt i Italien. Men detta förnekades ihärdigt av Boehringer.
    Vid ett besök i Rimini uppsökte jag och ett ”vittne” ett apotek. Där gick det som smort att utan recept få köpa några rör. Apotekaren hade inte så många på lager men om jag kom tillbaks efter stängningsdags skulle han fixa fram mer från tillverkaren, jag kunde få köpa en i stort sett obegränsad kvantitet.
    Jag köpte ett par förpackningar, skrev till Läkarförbundets ordförande om syftet med mitt inköp ifall jag skulle åka fast i tullen, och reste hem med mitt Preludin. Skrev en ledare om Boehringers lögner i Läkartidningen och spolade efter fotografering ner tabletterna på muggen. ”
     Tullen tog alltså inte Gunnar A. Olin, men Boehringer hotade med det ena och det andra. Den professor från läkemedelsjätten som sökte upp chefredaktören kastades dock ut från Läkartidningen, och senare drogs Preludin in.
   Även om jag inte har några planer på att kasta ut malmöpoliser som mitt i jakten på ”den nye lasermannen” eventuellt skulle vilja börja utreda bakgrunden till Expressens publiceringar om en insmugglad pistol, så tjänar ändå Läkartidningens insmugglade narkotikapreparat som ännu ett exempel på att journalistiken ibland fordrar ovanliga arbetsmetoder.
   Något brottsligt uppsåt hade förstås inte Gunnar A. Olin den gången, lika lite som jag hade det när jag beslöt att Expressen skulle undersöka den illegala vapenmarknaden i Malmö efter vansinnesdåden riktade mot invandrare.
   Jag är nu polisanmäld för ”anstiftan till vapenbrott” och den reporter som skrev texten är polisanmäld för ”vapenbrott”. En åklagare kommer att ta ställning till om förundersökning ska inledas, och det finns nog anledning att återkomma till detta när beslut har fattats.
   Att vi köpte ett vapen torde vara ostridigt, eftersom vi själva i måndags publicerade uppgiften – med bildbevis – i Expressen och på Expressen.se inför 1,6 miljoner läsare.
   Lika uppenbart var förstås Expressens motiv: att skildra de problem med illegala vapen som poliser och politiker i Malmö har krävt hårdare tag emot.
   I debatten efter den senaste tidens vansinnesdåd i Malmö har det ju stått klart att kriminella allt för enkelt kan beväpna sig. Detta måste samhället förstås stoppa.
   Man kan alltid ställa sig frågan om journalister, för att påvisa samhällsproblem, ska smuggla in narkotiska preparat i landet eller köpa stulna k-pistar och pistoler? Här bör man dock först påminna sig om att det här tillhör undantagen.
   I normalfallet bedrivs undersökande journalistik i arkiv och med intervjubandspelaren i hand, men det händer då och då att reportrar exempelvis testar säkerheten på flygplatser genom att föra in knivar eller andra förbjudna föremål.
   Var gränsen går för vad som är publicistiskt försvarligt att göra är en intressant diskussion, även om de vanligaste misstänkta lagöverträdelserna inte är de som brukar refereras i branschmedierna. Förmodligen är fotografer som överträder hastighetsbegränsningar när de åker på ett nyhetsjobb, eller reportrar som sneddar över en gräsmatta på privat mark när de ska leta upp någon person som håller sig undan medierna, mer frekventa tveksamheter som varje lokaltidningsjournalist eller tv-profil kan känna igen sig i.
   Daniel Nordström, ansvarig utgivare för Folkbladet, tycker i alla fall att publiceringen i måndags var relevant.
”Bra gjort Expressen”, bloggar han.
   Pistolköpet i Malmö hamnar snart på åklagarens bord, och avsett vad åklagaren kommer fram till så ligger i alla fall själva pistolen inlåst i polishuset nu. Och det är ju bra.