Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fega socialdemokrater på Expressen och 3 mejl till


Också ”Nyhetsmorgon” i TV4 ville i dag diskutera bilderna på Sofia Arkelsten – och förstås visa upp dem för alla tittare (läs: ”göra en BBC”). Med Jesper Börjesson som programledare och Anders Pihlblad, Politikerbloggens chefredaktör, som gäst blev det ett sakligt samtal där Pihlblad kritiserade bilderna.

   Det kan man förstå. Pihlblad blev själv fotograferad av Aftonbladet när han var på krogen med statssekreteraren Ulrika Schenström (M), och efter sin roll i Schenströmaffären skrev han också en bok om så kallade mediedrev.
   Nu handlade det om partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) och Expressens publicering i går. I TV4-soffan konstaterade jag bland annat:
   – Den här krisen som drabbar partiet och henne, den har naturligtvis präglat henne. Jag tycker att det är viktigt att man kan visa den sidan också.
   – Det är naturligtvis så att hon visar känslor, men vem hade inte visat känslor i det här läget? Vi visar i medierna känslor på idrottsstjärnor, på artister och på människor som drabbas av olyckor och brott.
   – Och det är klart att de känslorna finns inom politiken med, jag tycker att det här visar en mycket mänsklig sida av Sofia Arkelsten. Och den är helt rimlig att redovisa givet det stora allmänintresset som finns för Arkelstenaffären.
   Anders Pihlblad, med sin erfarenhet av att själv vara på bild i ett sammanhang som kostade statsministerns statssekreterare jobbet, höll inte med och det har jag respekt för.
   Pihlblad sa att Expressen – som ju avslöjade Arkelstenaffären – har gjort mycket bra och han tyckte att granskningen var ”berättigad”. Men han tyckte som sagt inte om bilderna i går. Här var vi inte överens, och jag sa:
   – Jag tycker naturligtvis att det är rimligt att bevaka partisekrereraren i det största regeringspartiet. Det här är inte en bild tagen in i hennes bostad – jag skulle vilka påstå att ingen ingen stor svensk redaktion skulle ta en sådan bild.
   – Det är en bild är tagen på ett möte med Moderaterna.
   Och det var det. När jag klev in i TV4-studion i morse hade jag fått fyra (4) mejl om dessa bilder, och ett av dessa mejl var ett rasande angrepp på mig och Expressen i största allmänhet där vi anklagades för att vara ”fega socialdemokrater” som dessutom ”skyddar Mona Sahlin”…
   Det svänger alltså snabbt, skulle man möjligen kunna konstatera givet eftervalsdebatten. Men som vanligt är jag trygg i min företrädares beskrivning av Expressen som en tidning ”i ständig opposition”, en uppfattning som ju också stärks när man nu läser de moderatbloggare som kritiserar Expressen för Sofia Arkelsten-bevakningen.
   Förra månaden var det de rödgröna som var missnöjda när vi rapporterade om usla opinionssiffror och kritiken mot Mona Sahlin, nu är det moderater som tycker att vi är elaka mot deras partisekreterare. Också det får man förstås ha respekt för.
   Men: möjligen sätter jag punkt i den här (mikro)debatten för nu, det har dock varit viktigt att korrigera felaktigheter. Nyhetsbilderna på moderaternas partisekreterare togs när hon var i riksdagen och det kan faktiskt, när det föreligger ett uppenbart allmänintresse, vara rimligt att dokumentera också en ledsen makthavare. Det budskapet har jag försökt att förmedla i olika mediekanaler efter att några har twittrat kritiskt.
   De pressetiska gränserna har dock inte förflyttats i Arkelstenaffären, den som påstår det kan knappast sin nyhetsförmedlingshistoria, men på mikrobloggen Twitter skapades ändå en mikroopinion som ledde vidare till branschmedier och ända in i tv. Det är en mer intressent utveckling att fundera kring och förhålla sig till framöver.
  
Här är TV4-debatten i morse.