Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför köpte Expressen en pistol i Malmö

Ett illegalt vapen borta från Malmös gator, det blev i alla fall resultatet av ett Expressen-projekt i går. I söndagens tidning publicerade vi ett så kallat dokument, en lång fördjupningsläsning, om alla illegala vapen som florerar i Malmö och vi ville därför undersöka hur snabbt man egentligen kan skaka fram en pistol eller en revolver?
   Jag beslöt att Expressen skulle köpa ett illegalt vapen i Malmö, och fem timmar efter den första kontakten med en mellanhand hade våra medarbetare kommit över en pistol från ex-Jugoslavien.
   Vi överlämnade förstås pistolen till polisen, och även om det givet alla andra vapen som florerar i Malmös undre värld kan framstå som tröstlöst, eller till med lite löjligt, att framhålla att denna enda pistol nu är borta från gatorna så kan det ju faktiskt vara ett vapen som använts vid något grovt ouppklarat brott tidigare. Eller som hade kommit att riktas mot någon människa redan i dag, om det hade fortsatt att vara i kriminellas ägo.
   Så jag tycker nog att det är bra att den här pistolen nu är inlåst i polishuset. (Det var, förstås, också bra att ett antal knivar kom bort ifrån gatorna när Expressen, rikspolisstyrelsen och Svenska kyrkan 1995 anordnade kampanjen ”SLÄNG KNIVEN!”. Särskilt många knivar kom inte in, många skakade åt huvudet åt försöket att minska antalet knivbråk mellan ungdomar… men ett vapen är ett vapen. Och det ska inte vara på gatorna.)
   Nåväl. Säkert kommer också frågan att ställas om det verkligen är Expressens uppdrag att köpa insmugglade pistoler av illegala vapenhandlare? Om Expressen ska rättfärdiga ”olaga vapeninnehav” med journalistik? Svaren är ja och ja.
   Naturligtvis tillhör det inte vanligheterna att Expressen köper illegala vapen i Malmö. (Men greppet är inte nytt. Ett mer känt exempel är när Jan Guillou och Arne Lemberg gjorde samma sak i Stockholm, detta omskrevs senast i Guillous memoarer och jag ska referera händelsen mer i en kommande bloggpost.)
   Ibland kräver journalistiken ovanliga arbetsmetoder, och reportaget om vapenköpet blev en skakande inblick i hur det går till i vissa kretsar i Malmö.
   Naturligtvis hade Expressen kunnat avstå att köpa den där pistolen, det hade möjligen varit både mer politiskt och etiskt korrekt, men då hade det idag florerat ännu ett illegalt vapen i kriminella kretsar i en stad som redan har för många sådana problem.
   Nu har polisen i alla fall tagit denna pistol i beslag, och ska någon hållas ansvarig för att Expressen ägnat sig åt vapenaffärer är det i så fall jag som ju beordrade den.