Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arkelstenaffären och bilderna i dagens Expressen


Programledaren Lennart Persson sminkar mig i Bakom Rubrikerna-lokalen hos Expressen och DN. Notera också hur Staffan Dopping tar mobilbild för… bloggen?       Foto: MATS LÖTHÉN

Bild ur fredagens 21-sändning, Aktuellt gjorde – ännu en gång – ”en BBC” och tog chansen att få tala om en gråtande Sofia Arkelsten med Expressens publicering som alibi.    
   (UPPDATERAD BLOGGPOST) Mötesdag, men också fyra intervjuer (Dagens Media, Resumé, Medievärlden, SVT Aktuellt) och en bokning till lördagens  morgonsoffa (TV4, kl 09.20) apropå dagens bildpublicering. Det var faktiskt fler branschmedier än läsare som hörde av sig till mig, men det är förstås ändå viktigt att ta sig tid och förklara varför vi bevakade mötet på Moderaternas kansli.
   Klockan 21 i kväll sänder SVT2 en debatt mellan mig och PR-konsulten Staffan Dopping, som ifrågasätter bilderna på Sofia Arkelsten. I en tv-debatt blir det ju ofta en smula rörigt, flera personer som pratar i munnen på varandra, men för mig var det viktigt att få göra skillnad mellan relevanta nyhetsbilder och de ”paparazzi”-bilder som det ibland svepande – och ofta okunnigt – talas om.
   Här talar vi ju inte om fotografier in i bostadsmiljöer, inte om bilder i någon sorts privat – eller romantisk – situation. Här talar vi om ett möte inom Moderaterna om Arkelstenaffären, ett möte där partisekreteraren fick redovisa vad som skett. Att dokumentera ett sådant möte är nyhetsjournalistik, tycker jag. (Se en uppdatering av denna bloggpost längst ner.
Du ser ”Aktuellt”-debatten här.)
   Till Dagens Media sa jag:
   – Som partisekreterare för det största regeringspartiet har Sofia Arkelsten naturligtvis fortfarande rätt till en ”privat sfär”, men huruvida privata sfären omfattar krismöten på partikansliet efter att Mona Sahlin sagt att Arkelsten ”kan köpas” är väl mindre tveksamt.
   Till Resumé sa jag:
    – Jag sammanfattade Arkelstenaffären i en bloggpost i morse, där jag bland annat konstaterar att uppdraget som partisekreterare medför en exceptionellt hög grad av offentlighet när hennes förtroende nu ifrågasätts av bland annat oppositonsledaren och flera ledarsidor.
   – Det är därför också relevant att redovisa inte bara en leende Sofia Arkelsten, som vi såg henne i flera tv-framträdanden i går, utan att också skildra vad som skedde på det interna mötet på Moderaternas partikansli där Moderaterna frågade ut henne om Arkelstenaffären.
   Till Medievärlden sa jag:
   – Jag tycker att det är rimligt att skildra vad som sker på M-ledningens möten. säger han.
   –Arkelstenaffären handlar ju om att förtroendet för partisekreteraren för det största regeringspartiet ifrågasätts. Och när Moderaterna i går kväll lät en leende och skrattade Sofia Arkelsten framträda i”Aktuellt”, ”Nyheterna” och ”Rapport” var det relevant att i tidningeni dag också visa vad som egentligen hände på Moderaternas partikansli när tv-kamerorna inte var påslagna, säger han.
   – Eftersom det här en pågående granskning är det viktigt att ha fokus på journalistiken och inte på metadebatten. Det är, vill jag nog trots allt påstå, rimligt att skildra vad som sker på M-ledningens möten om Arkelstenaffären.
   – Jag tror att också de läsare som ifrågasätter varför en miljöpolitiker åker utomlands på oljejätten Shells bekostnad, kan känna sympati med människan Sofia Arkelsten när hon nu lever mitt i ett mediedrev. Bilderna på Arkelsten visar ju tydligt vilken press hon har på sig, från oppositionen och granskande journalister men säkert också från partikamrater som undrar om det kommer fler avslöjanden?
   UPPDATERAT: Debatten i ”Aktuellt” sändes i kväll, något redigerad, ungefär som den var och den spelades alltså in redan på fredagseftermiddagen i Bakom Rubrikernas mediecenter i DN/Expressen-huset på Kungsholmen. Inte i SVT-huset på Gärdet, där ”Aktuellt” brukar ha direktsända debatter.
   Orsaken var att jag inte hade möjlighet att delta på fredagskvällen, givet att ämnet handlade om granskningen av M-partisekreteraren. När jag och Lennart Persson diskuterade saken tidigare på dagen konstaterade jag att jag, som chefredaktör för Expressen, naturligtvis hade styrt om mina privata engagemang för fredagskvällen om det hade handlat om en direktsänd tv-debatt om Dawit Isaaks situation eller om det exempelvis hade varit en våldsam kritikstorm mot en Expressen-publicering. Men så var det ju inte.
   Dawit Isaak sitter, dessvärre, där han sitter och Arkelsten-bilderna var en Twitter-debatt som letade sig från mikrobloggen till branschsajterna, men några andra reaktioner på bevakningen av Arkelstenaffären har vi ju inte fått. Alltså var det inte orsak nog till att viga en fredagskväll åt att stå i SVT-huset och förklara varför vi skriver om Moderaternas partisekreterare.
   Jag antar att det här aldrig hade blivit en Aktuellt-debatt en vardag, när det förmodligen är enklare att locka tyngre namn och mer intressanta personer än mig till studion, men nu var det ju fredag och det blev trots allt en bandad debatt som Lennart Persson modererade sakligt, tycker jag.
   Och den som istället fick uppfylla direktsändningskvoten i sändningen denna fredagsafton blev en tjänsteman på Svenskt Näringsliv, som kom för att få intervjus om matematik.
   Nyhetsförmedling i allmänhet och debatter i synnerhet, i förpackningen tv-program likväl som i radion eller för den delen i tidningar, är mycket mer konceptuella än vad publiken kanske uppfattar.
   Jag säger inte det som kritik, det är bara ett konstaterande, men ha det i bakhuvudet om ni tittar på TV4 klockan 09.20 på lördagsmorgonen och ser Politikerbloggens chefredaktör och mig diskutera Arkelstenaffären.

Aktuellt i går.
Du ser debatten om Arkelstenaffären här