Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Spelet bakom rubrikerna – ibland ångrar man sig

Sydsvenskans förre chefredaktör Hans Månson har gett ut boken ”Spelet bakom rubrikerna”. Jag fick den på Bokmässan, och tycker att det är en bra sammanfattning av frågeställningar för ansvariga utgivare. Här beskrivs dessutom flera uppmärksammade fall.
   Ofta är det ju så att det på en tidning finns ungefär lika många uppfattningar om vad som ska publiceras som det finns anställda. Och frågar man sedan läsarna, så får man nog lika många nya – olika – svar som antalet tillfrågade.
   Som ansvarig utgivare fattar man hela tiden beslut som omgivningen, både medarbetare och publik, kanske ifrågasätter och som man själv sedan omprövar och ibland kanske ångrar. Det är så-att-säga själva förutsättningen för utgivarskapet.
   Det kan låta hårt och kallhamrat, men som ansvarig utgivare för nyhetsförmedling måste man förlika sig med att alla presstiska överväganden kanske inte blir 100 % rätt när man senare – med facit i hand – ser tillbaka på det som publicerats.
   Ibland uttalar sig folk, också chefredaktörer, som om publiceringsbesluten är självklara. Men det är de sällan. Jag har tidigare, både i bloggen och i radiointervjuer, påmint om att exempelvis Lena Mellin som var tillförordnad ansvarig utgivare för Aftonbladet under ”Littorinaffären” ställdes inför otroligt svåra beslut. Jag står fast vid det. Jag har själv funderat på många namnpubliceringsfrågor och det är lika svårt varje gång, men ”Spelet bakom rubrikerna” är bra läsning däremellan.