Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ska man skriva om politiker med 30 000 kr i p-böter?

Under Bokmässan deltog jag också i en yttrandefrihetsdebatt som Göteborgs-Posten och Tidningsutgivarna arrangerade. Det var ungefär samma upplägg som i Örebro tidigare i år, då Nerikes Allehanda också bjöd in skolungdomar att med blå och gula lappar tycka till om yttrandefrihetsfrågor.
   Nils Funcke, sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, och jag deltog i panelen både i Örebro och Göteborg och den här gången hade vi sällskap av Mattias Göransson från Filter, Axél Anden från Medievärlden, Anders Goliger och Emma Bergström från Göteborgs-Posten samt Ulrika K Engström som tidigare arbetade på en tidning i Kina.
   Alla, faktiskt, sa kloka saker men mest spännande var kanske att höra Engström berätta om hur lätt det var att successivt börja tillämpa självcensur när hon verkade som journalist i Kina. Det var tänkvärt och gäller nog också många journalister som utsätts för ett annan uttalat eller outtalat tryck än från en kinesisk censor.
   Eleverna, då? Jo, de röstade om censur eller inte för sajter som berättar hur man tar sitt liv och tyckte till om det ska vara tillåtet att smygplåta sovande kamrater och publicera bilderna på Internet. Påfallande många var medvetna om meddelarfriheten, alltså källskyddet för den som kontaktar redaktioner.
   Goliger berättade om de svåra publiceringsbeslut som lokala medier hela tiden tar, och exemplifierade med ett mordfall där GP avstått från att namnge gärningsmannen – vilket dock exempelvis Expressen gjorde.
   Goliger berättade också om en lokal politiker med 30 000 kronor i p-böter och undrade om det är rimligt att en sådan uppgift redovisas i valbevakningen? GP skrev nänligen inte. Göransson och jag tyckte nog att man borde göra det, en person som så flagrant struntar i allmänna förordningar bör man informera valmanskåren om, men det som är så spännande med sådana frågor är att det inte finns något självklart svar. Det är väl därför det är bra med olika medier som fattar olika beslut.