Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministrarna flockades i vår valstuga – jag gick till SD


Den här bilden tog jag i Expressens valstuga i dag, när utbildningsminister Jan Björklund konfronterades av skolelever efter sin debatt med Ylva Johansson. Ungdomarna klagade på skolmaten och ville att ministern skulle fixa mer vegetariskt, men det blev inget ministerstyre – Björklund berättade istället om möjligheten att tala med rektorn, engagera sig i Elevrådet eller diskutera med lärarna.

    Snacka om social media.
    I Expressens valstuga debatterade Björklund och Johansson först på scenen, sedan fick publiken chansen att prata direkt med politikerna. Regnet öste ner, men folk stod kvar och lyssnade.

   Det är ett stort intresse för Expressens valstuga, i går var också justitieminister Beatrice Ask och Thomas Bodström där och debatterade. Bodström kuppade med en gåva till Ask – sin egen bok.

   Anders Borg var också där i går. Finansministern har faktiskt gästat vår valstuga hela tre gånger – och är inbokad på ett fjärde framträdande. Därmed passerar han sin kollega Carl Bildt, utrikesministern har stått på vår scen tre gånger de senaste veckorna.

   Miljöminister Andreas Carlgren (C) intervjuades också av Niklas Svensson i går, vår politiske reporter som under onsdagen ledde hela sex direktsändningar i webb-tv. Svensson konstaterade efteråt:
–    I dag var väl halva regeringen här…

   En annan minister på Expressens scen i går var Tobias Billström, och sex stycken direktsändningar i tv är som sagt rätt mycket för Svensson och alla andra av våra medarbetare. (Några bilder på denna blogg har jag lånat från Anna Bäsén och Christina Lundells
valstugeblogg.) Men stämningen med politiker och publik och poliser var god i valstugan, trots att man nästan fick köa för att få tala. En av alla andra som var där var förresten Bosse Ringholm.
   Några meter från Expressens lilla hus står förresten en röd dito, Sverigedemokraternas, och jag gick över till SD för att lyssna lite.
   – Du är så jävla jobbig! sa en SD-valarbetare till en ung invandrartjej och knuffade, faktiskt, till en annan invandrartjej.
   Så gör man förstås inte, och det förtjänar alltid att sägas: politiskt våld i alla dess former är helt oacceptabelt och valmöten måste få hållas; i dag har flera SD-möten stoppats av polisen av säkerhetsskäl och i kväll blev C-politikern Fredrick Federley nedslagen på gatan och förd till sjukhus med ambulans. Det är kanske omöjligt för polisen att personskydda alla kandidater i en valrörelse, och vi vet ju ännu inte motivet till detta dåd, inte ens om det har med politik att göra, men det är mycket upprörande att ordningspolisen inte kan garantera att valmöten inte kan arrangeras på grund av motdemonstranter.
   SD slänger sig ju gärna med siffror och påståenden om allt från invandring till mediernas påstådda uppmärksamhetsbojkott, men de måste ändå få hålla sina egna möten. Det sprids redan myter om att medierna tystar ner våld mot SD-anhängare, och därför vill jag påminna om att Expressen också uppmärksammat tidigare incidenter.
   Det påstås exempelvis, i mejl och på forum, att Expressen.se häromdagen tystade ner attacken mot en SD-kandidat i Skåne och bara skrev en ”notis”. Jag avslutar med att konstatera att vi i själva verket toppade vi hela sajten med nyheten: