Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalister på de åtalades bänk i Per Svenssons tribunal

Först ett grattis också till Bosse Andersson, tidigare chef för Expressen.se och dessutom en av tidningens alla klassiska nattchefer. Bosse, som också var redaktionschef på Expressen, fortsatte till Östersunds-Posten och var chefredaktör där när ÖP blev ”Årets Dagstidning”.
   Nu är han tillbaka som chefredaktör igen, nu för Smålands Tidningen, Vetlanda posten och Tranås Tidning. Läs Medievärldens intervju (
”Bosse Andersson till SmT-gruppen”).
                                     x x x
   Publicistklubben Södra diskuterade i går kväll valbevakningen och Sydsvenskans Per Svensson hade instiftat en sorts tribunal, där politiker fick ställa journalister mot väggen.
   Åklagare var Allan Widman,
riksdagsledamot för Folkpartiet, Julia Janiec, Malmö Stads stabschef och socialdemokrat, Olof Lavessson, moderat riksdagsledamot, Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, och Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd för Miljöpartiet.
   Mattias Lundell som är editionschef för Expressen.se deltog som svarande på journalistsidan, tillsammans med Robert Olsson som är beställare på SVT Nyheter och Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan. Det var uppenbarligen en pigg debattform, och tack vare föredömliga Twitter-referat av @Rickemannen (Richard Martinsson) gick den att följa också på nätet. Publiken friade journalisterna på alla punkter, för övrigt.
   Men lika intressant är Martin Jönssons
senaste bloggpost. Han är redaktionschef på Svenska Dagbladet och reagerade på Kent Asps debattartikel om att medierna var mer negativa mot Socialdemokraterna och Mona Sahlin.    
   Enligt professorns undersökning, som jag kommenterat tidigare här, var Expressen mest negativ mot sossarna och Sahlin och Svenskan näst mest negativ.
   (Det bör dock påminnas om att Expressen också var näst mest negativ mot Alliansen och Fredrik Reinfeldt, en sanning som vissa vänsterlobbyister – som vill etablera bilden av en ”Mosa Mona”-kampanj i medierna – tenderar att glömma…).

   Martin Jönsson ifrågasatte dock Kent Asps siffror och begärde fram underlaget för granskningen av Svenska Dagbladet.
   (Här bör också påpekas att undersökningen, såvitt jag förstår, inte omfattar alla texter utan endast ”större artiklar” i papperstidningen – och inga alls på nyhetssajterna.)

   Martin Jönsson konstaterar nu bland annat:
   ”Totalt är det 130 artiklar som granskats.
   Väldigt få av dessaartiklar handlade dock specifikt om Sahlin, närmare bestämt 19 stycken,enligt Asp. Av dem hade en ”positiv vinkling”, sju var neutrala och 11″negativt vinklade”.
   Det var intressant information att få. Det innebär att 8,5 procentav de undersökta valartiklarna i SvD var ”negativt vinklade mot Sahlin”. Om man i tabellen börjar med 58 procent innebär det att detinte finns så mycket kvar för den som vill måla upp en bild av en massiv Sahlin-bashing.
   Asp konstaterar sedan, i vår fortsatta mejldialog, att ”Många negativtvinklade artiklar om Sahlin tar sin utgångspunkt i dåligaopinionssiffror för S och Sahlin och att andra partier/aktörer framförkritik mot Sahlin. Det handlar alltså inte om att journalisten självgör ett negativt ställningstagande mot Sahlin. Det är mycket sällsynt i morgonpressen”.
   Nu har Martin Jönsson förvisso bara fördjiupat sig i siffrorna för Svenska Dagbladet, men hans bloggpost ger onekligen en kompletterande bild av det som framgick på DN Debatt dagen före valet.
   Jag har själv flera gånger ifrågasatt analyser som baseras på att man, med subjektiva preferenser, räknar en del artiklar men inte alla och det här ger ju visst stöd för den uppfattningen.
   Men – och det är viktigt att komma ihåg – jag tror nog att Kent Asps slutsatser ändå är korrekta. Socialdemokraterna och Mona Sahlin fick förstås mer negativ uppmärksamhet inför det som s-ledaren senare beskrev som ett ”katastrofval”. Och Expressen var, förhoppningsvis, den tidning som mest och bäst berättade denna kanske valets mest intressanta berättelse om riksdagens största parti. Vi hade också ambitionen att försöka granska Sverigedemokraterna mer än andra rikstidningar, jag tror – men vet inte säkert – att vi uppfyllde detta och hade Kent Asp räknat SD-artiklarna i Expressen hade nog andelen ”negativa” blir rekordmånga här också. Men så var även berättelsen om SD som vågmästare också en av valets mest intressanta.