Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

54 miljoner läsare – och 230 lokala editioner…

Sifos nya räckviddssiffror för augusti bekräftar utvecklingen på mediemarknaden: de tryckta tidningarna förlorar läsare, men mediesajterna läses av allt fler.
   Expressen.se hade i genomsnitt 1 707 000 läsare per vecka, en ökning med 14 procent jämfört med i fjol.
  Räckvidden per dag, som jag tror blir den mest relevanta ”valutan” i framtiden, ökar dock med hela 26 procent. Det betyder rimligen att besökarna blir mer lojala, att de kommer till Expressen.se allt oftare.
   Aftonbladet.se är fortfarande marknadsledande, i en helt egen division när det gäller läsare per dag, och Expressen.se är fortfarande klar tvåa. Faktum är att Expressen.se har fler läsare per dag än vad exempelvis Dagens Nyheter,Sydsvenskan och Göteborgs-Posten har tillsammans.
   Den här positionen har Expressen.se haft ganska länge nu, och den är ju lite speciell. Trots att vi ökar mer än vår huvudkonkurrent (Aftonbladet.se ökar med 9 % och Expressen.sealltså med 26 %) är gapet på nätet fortfarande stort. När det gäller tryckta tidningar är Expressen nästan i kapp, det gapet har minskat 24 av 26 månader enligt de senaste siffrorna, men på nätet dominerar fortfarande Aftonbladet.

   Jag skriver dessa rader i mötessalen på Hotell Park Inn i Krakow, Polen, där branschorganisationen INMA håller sin Europakonferens. Kalle Jungkvist, tidigare chefredaktör för just Aftonbladet.se och idag senior advisor på Schibsted, har just talat och berättat om Aftonbladets historia på world wide web och den är, måste vi alla i branschen konstatera, rätt imponerande. Kalle Jungkvist tror inte på låsta betalsajter och där är vi helt överens; det är nog motsvarande PLUS-tjänster som ska ge medieföretagen intäkter för innehåll och inte helt stängda sajter, det nu aktuella exemplet The Times i Storbritannien förskräcker ju och snart ska Rupert Murdochs News International dessutom testa lösnummerförsålda News of the World som betalsajt… jag tror att också NotW kommer att få problem med trafik och annonspengar när man låser ute folk.
   Större är då optimismen i Indien. Efter Kalle Jungkvist, som gjorde ett utmärkt framträdande och bland annat hyllade webb-tv och sa att Aftonbladet vill visa fotbollsmatcher från Champions League, talade Shailesh Gupta som är vd för indiska Dainik Jagran. Deras största titel har 230 (!) lokala editioner, de byter innehåll var 20:e kilometer som tidningen distribueras, faktiskt, och Jagran läses idag av54 miljoner personer. Snacka om räckvidd…
   Här framstår Expressens totalräckvidd, alltså hur många individer som läser Expressen.se eller tidningen Expressen under en dag, som lite mer modest men i augusti var den trots allt 1 673 000 och det var den högsta siffran på ett år. Men till Jagrans nivåer har vi lite kvar.