Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen valstuga och därför får SD inte komma


Anna Dahlberg, Christina Lundell, Anna Bäsén och Niklas Svensson.
   Det talas mycket om ROT-avdrag så här i sommartid när alla vill bygga om och bygga till, men Expressen har redan gjort slag i saken med vårt projekt: för i dag slår valstugan upp dörrarna, en alldeles vanlig valstuga, men den är faktiskt vår egen och hit kommer regeringen och alla partiledarna och hit är du också välkommen.

   Det har varit många samtal och möten och ansökningar, Leif Ohlsson – som då var biträdande nyhetschef – började processen med Stockholms stad och Stockholmspolisen och själv har jag både talat med handläggare och skrivit under dokument. För, visade det sig snabbt, en valstuga kan man inte bara smälla upp hur som helst.
   Men nu står den där, mitt i Stockholm, ett stenkast från riksdagen och Rosenbad, under – som jag skriver i tidningen i dag – ”valrörelsens sista rafflande veckor”.
   Christina Lundell, normalt biträdande nyhetschef, och Anna Bäsén, normalt medicinreporter, är våra valstugeredaktörer och utan dem hade vi knappast fått ihop planeringen med alla politikermöten. Tack till er, men det är nu det börjar – och vi följer Christina och Anna på valstugebloggen på
expressen.se/valstugan
    Tomas Käll på marknadsavdelningen har styrt upp med själva stugan och allt därtill, Göran Forsberg som är layoutchef har säkrat att den fått blåram och allt annat som hör Expressen till. Och, biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg har i sommar varit vår valstugechefredaktör om nu den titeln finns; bra råddat av alla – nu är det bara att börja bevaka valrörelsen i Expressens valstuga och det rivstartar direkt i dag med bland andra MP-språkröret Peter Eriksson (kl 11.30), M-justitieministern Beatrice Ask (kl 14.30) och förre S-justitieministern Thomas Bodström (kl 16.30).
   Så fortsätter det, hittills är över 200 programpunkter på agendan och fler kommer det att bli. I valstugan finns valsedlar och broschyrer från samtliga riksdagspartier, men också Piratpartiet och Feministiskt Initiativ.
   Jag har tidigare bloggat om att jag ser valstugan som en sorts demokratihus, där Expressen samlar fakta om partierna och där vi ger kandidaterna en möjlighet att presentera sig.
   Opppositionsledaren Mona Sahlin (S) har redan sagt ja till att komma, och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är preliminärbokad på en tid som han ska bekräfta. Och alla andra partiledare besöker förstås också Expressens valstuga:
   Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP).
    Alla ministrar – utom Carl Bildt (M) som inte gett klartecken än – kommer till oss och stjärnreportern Niklas Svensson kommer att göra webb-tv. Han fortsätter med ”Raka svar med Niklas”, succéprogrammet från Almedalen, och sänder då direkt från valstugan som en del i Expressen TV:s valsatsning.
   Men, och nu kan många av er som skriver artikelkommentarer min blogg läsa noga, i en demokrati har man rätt att göra sina egna val. Och Expressens val är att inte låta Sverigedemokraterna (SD) och Nationaldemokraterna (ND) sprida sin propaganda i Expressens valstuga.
   Det valet kan man förstås diskutera och kritisera, Expressen är ju en liberal tidning som värnar debatten.
   I vår journalistik granskar vi SD och ND, och låter ibland SD – som är representerat i ett flertal fullmäktigeförsamlingar runt om i landet – redovisa sin politik och publicera debattinlägg. Jag tror inte på att tysta någon, på generella förbud mot obekväma åsikter eller på att utestänga korkade kommentarer.
   SD förekommer, förstås, i vår nyhetsjournalistik och om SD vill köpa reklam i Expressen ges de samma ansvariga utgivar-prövning som alla andra opinionsannonser. Expressen har inga åsiktsförbud i vår journalistik eller våra kommersiella publiceringar, också annonser omfattas ju av det ansvariga utgivarskapet,  m e n  det finns en stor skillnad mellan det som vi trycker i tidningen och lägger ut på sajten och sänder i tv jämfört med valstugan: nämligen redaktörskapet.
   Jag, och Expressen, värnar det fria ordet och vi försvarar yttrandefriheten och därmed också mötesfriheten. Men Expressen är en publicistisk produkt, inget Flashback, inget Wikileaks, och därför vill så långt som det är möjligt utöva vårt redaktörskap för ett sakligt samtal. Det är inte alltid möjligt, också Expressen direktsänder webb-tv och realtidspublicerar omodererade artikelkommentarer på sajten, men vi har då alltid möjlighet att avbryta ett program eller stänga en diskussion. Det är lite svårare att försvara mötesfriheten och samtidigt avbryta någon som står med Expressens mikrofon i hand på Sergels torg…
   Så: SD och ND är inte inbjudna till valstugan.
   Jag gör mig inga andra illusioner än att deras anhängare kommer att kritisera detta – och mig! – i kommentarsforum på denna blogg och säkert också på andra sajter. Partierna sympatisörer dyker säkert upp kring valstugan med.
   Men Expressen, tidningen som grundades bland annat för att motverka nazistiska strömningar, som i decennier kämpade mot apartheid, som nu driver Dawit Isaaks sak för yttrandefriheten i Eritrea, har en idé om ett samhälle som är friare och öppnare än det som SD och ND står för.
   I Expressens publicistiska idé kan man bland annat läsa:
   ”Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter – kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet.”
   Därför är inte SD och ND inbjudna till valstugan.
## Expressens valbevakning i tidningen och på sajten blir omfattande och startade på dagen ett år före valdagen, när vi startade ”Stora Partiledarutfrågningen” – den största intervjueserie som en tidning gjort med partiledare.
   100 dagar före valet presenterade Expressens ledarsida tidningens valmanifest över hela fyra sidor, och det kommer du kunna diskutera med ledarsidans chef Anna Dahlberg och de andra ledarsidesskribenterna som gästar valstugan.
    Välkomna till valstugan, säger Expressen.