Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Bäsén om blod, sekter & penisförlängningar

Dagens gäst i bloggen är Anna Bäsén, prisbelönt medicinreporter på Expressen som bland annat utnämnts till ”Årets Folkbildare”.
• Vad är det konstigaste du varit med om på Expressen?
   – Oj. Jag har varit med om jättemycket konstiga saker, det är en av förmånerna med jobbet på Expressen. Jag tycker ju att det är jättespännande att få vara med vid olika kirurgiska ingrepp, jag har ju jobbat på operation själv och är varken rädd för blod eller särskilt kräsmagad. Men ett av de konstigaste ingrepp jag fått se var en penisförlängningsoperation. Det är ett rätt stort och blodigt ingrepp och jag minns att jag var rädd för att – den manlige – fotografen skulle svimma.  
   – Reportagejobbet från den sektliknande new age-kursgården Englagård, där jag skulle få lära mig tala med änglar, avlidna släktingar och kraftdjur, var helmysko. Jag frös, var hungrig och sektledarna påstod att det fanns både spöken och indianer närvarande. Andarna sade, via en av sektledarna, faktiskt att jag skulle få barn med fotografen, Stefan Söderström, som var med. Det har inte hänt ännu, vi är lyckligt engagerade på varsitt håll fortfarande! Ha! Englagårdsvistelsen var lite läskig, mycket spännande och avgjort konstig.
   – När jag var Londonkorrespondent fick jag – av en ren tillfällighet – åka och rapportera direkt från Wimbledon. Kruxet var att jag inte ens kunde reglerna i tennis. Tack och lov fanns deckarförfattaren och tennisveteranen Björn Hellberg på plats i pressrummet och han var vänlig nog att ge mig en snabb introduktion. Sen gjorde jag en hel del på plats-reportage om spelarna. Tillsammans med initierade artiklar skrivna av Expressens tennisexperter på sportredaktionen i Stockholm blev det riktigt bra i tidningen till slut. Det var både konstigt och minnesvärt!
• Vilka är de två vanligaste läsarfrågorna till dig som medicinreporter?
   – Jag får ofta hjälpa människor att hitta rätt i vården, för det kan vara väldigt snårigt idag. Ett par mycket vanliga frågor är hur man får tag på en viss specifik läkare eller får tillgång till en viss behandling samt hur man ska göra för att få upprättelse om man blivit illa behandlad i vården.
• Dina böcker hyllas och trycks om, vad vill du skriva bok om nästa gång?
   – Just nu håller jag faktiskt på och skriver på en ny bok, vad den handlar om är hemligt tills jag är helt säker på att den blir klar! Jag gillar att skriva om sådant som väcker starka känslor, gärna kontroversiella ämnen och jag hoppas att det blir liv om boken när den kommer ut. Sen vill jag skriva en bok om psykiatrin framöver, där finns enorma problem som behöver lyftas fram. Äldrevården är ett annat ämne som jag gärna skulle vilja återkomma till i bokform.  
• Vem skulle spela ”Anna Bäsén” i en film om Expressen, hoppas du?
   – Haha. Någon som är kortväxt och ganska intensiv. Hur lång är Lo Kauppi? Hon är häftig!