Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

INMA-föredrag och prinsessan Madeleine i New York


Jag är i New York och har precis talat på INMA:s världskongress om vikten av att redaktionerna också fortsatt har kanalfokus, trots de senaste årens alla diskussioner om multimediajournalister. INMA är lika med International Newsmedia Marketing Association och på programmet senare i dag står exempelvis ett besök på New York Times.

   Mitt framträdande i dag presenterades så här:
   ”The Myth of Integration: Why Channel Focus Still Matters
   As the newspaper industry reportedly is dying, everyone suddenly talks about the “integrated news room.” But some patients still want to be treated by specialists rather than generalists. In fact, the cure for good journalism is channel focus, and Bruce Springsteen will be used to prove it.”
   På såna här konferenser saknas det inte kostymklädda herrar som visar diagram och staplar, så jag visade istället
You Tube-klippet på Bruce Springsteen från Strøget i Köpenhamn 1988 och dessutom Expressens webb-tv från konserten på Stadion i fjol. Nåväl.
   Eftersom jag inte har min mobiltelefon (alla som SMS:at till 070-numret och inte fått svar: I´m sorry!) har jag nu plöjt en radda mejl och sajter, och lite på distans tagit del av debatten om prinsessbevakningen.  
    Det påstås i flera medier att ”Madeleine jagas av pressen i USA, och därför har jag på Twitter dementerat att Expressen har utsända journalister som följer efter prinsessan i New York. Det har vi alltså inte.
   Expressen var dock på Newark-flygplatsen i lördags när Madeleine landade. Där var totalt ett 20-tal journalister från nyhetsbyråer och svenska och norska tidningar, och eftersom prinsessan bara timmarna tidigare skickat ut en pressrelease om att hon och Jonas Bergström gått skilda vägar, var det helt naturligt för Expressen att vara på Newark för att lyssna på Madeleines eventuella kommentarer om brytningen.
   Den som på allvar menar att svenska medier inte ska bevaka en möjlig intervjusituation med prinsessan i det läget torde ha mycket lite erfarenhet av nyhetsvärdering, påstår jag. På Newark väntade bland andra också Tidningarnas Telegrambyrå (TT) samt världens största nyhetsbyrå Associated Press (AP).
   Hur vi gör framöver får vi fundera på. Medierna förstås är medvetna om att skriverier om otrohet är integritetskränkande, men den allmänna uppfattningen är rimligen ändå att den som ingår i successionsordningen till att bli statschef och proklamerar sin förlovning inför tv-kameror nog också får utstå en mer närgången bevakning.
   Jag delar den åsikten och sedan är det bara en fråga om hur man berättar historien: som den är – eller mer hycklande i form av metadebatter ”om bevakningen”.
   Detta är inte okomplicerat, också kungligheter kan lida publicitetsskada, men jag ansåg att det här förelåg ett uppenbart allmänintresse.
   Expressen har flera gånger tidigare skrivit om ”kärlekskrisen” mellan Madeleine och Jonas Bergström, men det var först efter att flera norska medier – som Se og Hør, Dagbladet, Nettavisen, Adresseavisen – återgett uppgifter om otrohet som bevakningen intensifierades också i Sverige. Några nättidningar återgav Se & Hörs uppgifter direkt, men de stora svenska redaktionerna väntade alla något dygn och presenterade sedan olika vinklar på detta. Man kan hävda att vi var fega som inte skrev om otroheten när vi först hörde påståendet eller omedelbart när Se og Hør skrev, men jag tror att det var resultatet av en ansvarig hållning på flera redaktioner. Vi för inte, som det ibland hävdas, vidare vad som helst utan kontroller. Expressens Johan T Lindwall har gång på gång avslöjat nyheter om hovet, och när han hade talat med sina källor var Expressen redo att publicera dagen efter Se og Hør. Att avstå var inte ett alternativ när det handlade om något så historiskt som ett kungligt bröllop.
   Men: det betyder alltså inte att Expressen kommer att följa prinsessan Madeleine hela tiden i New York, även om hennes förehavande här i New York förstås måste nyhetsvärderas fortlöpande också av oss.