Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Dagstidningsdöd, upplaga och Guillou i TV8


I går kväll deltog jag i
”Angeläget med Adaktusson” i TV8 och diskuterade Expressen med programledaren Lars Adaktusson och gästintervjuarna Jan Guillou och Olle Wästberg.
   Flera viktiga framtidsfrågor togs upp – bland annat tidningsdöden i USA, upplageutvecklingen, löpsedelsformuleringar, de minskade resurserna på redaktionerna och webbstatistikredovisning.
   Jag fick chansen att beskriva uttrycket ”klassisk kvällstidning” och Jan Guillou fick chansen att fråga ut mig om KGB-avslöjandet verkligen var värt så många sidor.
   Olle Wästberg tog kanske upp den mest intressanta tråden: nämligen om det dagspressens självsanerade system för pressetik – med PO och PON – har överlevt sig självt och borde ersättas med en anglosaxisk modell med fler domstolsprövningar?
   Jag höll inte med. Jag tror att den nuvarande modellen är bra, men det kräver att Allmänhetens Pressombudsman är en respekterad person som inte skadar systemet med ogenomtänkta beslutsmotiveringar.
   Att en tidning ibland blir fälld hör till förutsättningarna när man underkastar sig en oberoende prövning, också att tidningen ibland upplever ett klander som orättfärdigt – men finner sig i detta. Expressen har det senaste året halverat både antalet PO-anmälningar och antalet PON-klander, men det är inte en utveckling som med automatik bör beskrivas som positiv. Det är bra, om anledningen till det minskade antalet anmälningar och klander är ett ökat kvalitetsfokus som exempelvis gett färre slarvfel. Men det är negativt om orsaken är en försiktigare och fegare journalistik, där vi inte vågar trycka kontroversiella saker.
   Omvänt är en PO-fällning heller inte alltid något att sörja. Om det var ett genomtänkt publiceringsbeslut är det ju ur ett ansvarig utgivar-perspektiv mindre viktigt vad någon som inte är lika insatt i historien tycker.
   Men, beslutsmotieringarna måste vara sakliga och en PO som inte presterar sådana skadar systemet. Dessa kan förvisso alltid formuleras om av PON, oavsett om den håller med PO om klander eller ej, och det är helt okej. Men respekten för det pressetiska systemet kräver nog ändå en hygglig respekt för den som för tillfället är PO. Nuvarande PO, Yrsa Stenius, har som bekant förlorat den respekten.
   En del av detta hann vi beröra i TV8-programmet i går, annat inte.
 
Du ser ”Angeläget med Adaktusson” här.