Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Så går det till när medierna namnger polischefen

Expressen namnger nu den före detta polischefen. På Expressen.se publiceras namn och bild på mannen, som häktats som på sannolika skäl misstänkt för flera grova sexbrott. Det här är förstås inget självklart beslut, Expressen är normalt mycket restriktiv med att identifiera misstänkta och dömda.
   Jag får ofta arga reaktioner från läsare som är kritiska till att vi i medierna, som det heter, ”skyddar brottslingar”. Jag försöker besvara alla sådana mejl och förklarar då att Expressens uppgift inte är att straffa personer med publicitet. Men, och det ska man komma ihåg när vi gör som i dag, Expressens uppgift är inte heller att med automatik anonymisera. Uppdraget är ju att informera publiken.
   Jag tror att fler medier kommer att visa namn och bild på den nu aktuelle polischefen, och jag tyckte att det var rimligt att göra det direkt på Expressen.se när jag väl hade fattat beslutet. Om man anser att uppgifterna ska publiceras bör man göra det direkt på nätet, och inte – av någon orsak – fördröja beslutet till papperseditionen.
   Ibland vill man som ansvarig utgivare ta del av ytterligare beslutsunderlag, kanske tala med reportrar och chefer som arbetar med fallet, möjligen tala med den som kanske kommer att identifieras. Ibland behöver man rådgöra internt, eller bara ta sig en rejäk funderare. I det här fallet var Expressens interna process klar en stund efter att tingsrätten valt att låta häkta polischefen, och då publicerade vi på nätet.
   Ovanstående är en ganska generell beskrivning av hur det går till när vi bestämmer oss för om vi ska identifiera någon. Flera andra ansvariga utgivare, som också valt att namnge polischefen, har resonerat mer om just det fallet så jag väljer att citera lite här.
   Lars Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Upsala Nya Tidning, skriver:
   ”Han var och är fortfarande en offentlig person, kontroversiell för somliga men också en brinnande ande som föreläste om jämställdhet och sexuella trakasserier. Det är hans höga profil i dessa frågor i kombination med en livslång karriär inom polisväsendet som gör detta fall extra uppseendeväckande.”
   Läs hela
bloggposten på UNT.se
   Morgan Olofsson, ansvarig utgivare för ”Rapport” i Sveriges Television, skriver:
   ”Han har utbildat poliser i jämställdhet på Polishögskolan, han har byggt sin karriär genom det här arbetet och han åker fortfarande landet runt som föreläsare.”
   Läs hela
bloggposten på SVT.se
   Andreas Miller, kanalchef på Sveriges Radio P4 Uppland, skriver:
   ”Rättsväsendet är en hörnpelare i ett demokratiskt samhälle och den yttersta garanten för att människor inte ska utsättas för brott. När en person som innehaft en mycket hög position inom rättsväsendet häktas för grova brott väger allmänintresset tyngre än skyddet av den enskilda personen.”
   Läs hela
bloggposten på SR.se
   UPPDATERAT: Även Sydsvenskan namnger  polischefen. Chefredaktör Daniel Sandström skriver om sitt beslut:
   ”Vi följer bara de intentioner som finns i de pressetiska reglernas ramformulening (hos PO.se): nämligen att ”tjäna som nyhetsförmedlare och som granskare av samhällslivet ” och ”att kunna publicera det som är av vikt och betydelse för medborgarna”. Det är naturligtvis så att en namnpublicering innebär ett stort lidande för den utpekade, men i det här fallet rör det sig om en offentlig person, då måste allmänintresset väga tyngre.”
   Läs hela
bloggposten på Sydsvenskan.se
   UPPDATERAT-2: Aftonbladet valde på torsdagskvällen att också namnge polischefen. (Länk till motivering kommer när den finns på Aftonbladet.se)
   UPPDATERAT-3: TV4 Nyheternas chef Anne Lagercrantz meddelar att man inte namnger polischefen:
   ”Varför namnges inte polischefen? Helt enkelt därför att jag inte anser att vi som redaktion vet tillräckligt.”
   Läs hela
bloggposten på Nyhetskanalen.se
   UPPDATERAT-4: Dagens Nyheter namnpublicerar inte, Svenska Dagbladet avvaktar också. Redaktionschefen Martin Jönsson förklarar varför för Resumé.
   Läs hela
texten på Resume.se
   UPPDATERAT-5: Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bloggar om varför Aftonbladet identifierar polischefen:
   ”Han har aktivt sökt allmänhetens och poliskårens förtroende i frågor om kvinnosyn, jämställdhet och sexualbrott.”

   Läs hela
bloggposten på Aftonbladet.se

   UPPDATERAT-6: Sveriges Radios Eko-redaktion namnger också, och anger flera motiveringar. Bland annat:
   ”Antalet polischefer i landet är begränsat (polissekreterare, intendenter, överintendenter, polismästare, länspolismästare) och någon annan kan bli bli eller känna sig utpekad.”
   Läs hela bloggposten på SR.se