Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Klok diskussion om bilderna från Haiti

Debatten om bilderna från Haiti fortsätter. I går diskuterades publiceringarna i Sveriges Radios ”Medierna”, tidigare i veckan deltog jag själv i ”Studio ett”. (Här pratar jag om Expressens och DN:s bilder från Haiti i ”Studio ett”.) En kort sammanfattning är väl att de publicister som uttalar sig – från Aftonbladets Lena Mellin till undertecknad – är helt överens. Journalisterna på plats – exempelvis Verdens Gangs svenske fotograf Thomas Nilsson – håller med. Alla är vi överens om att man måste skildra katastrofen som det är.
   Men så kallade tyckare anser att vi visar för närgångna bilder, och normalt slutar debatten där. Tack-och-hej, och så har en tv-redaktion eller radiokanal gjort-en-BBC enligt konstens alla regler. Fast – så var det inte nu. I gårdagens inslag konstaterade nämligen ”Medierna” att svenska tidningar är mer återhållsamma än andra, att bilderna som trycks här inte är lika utlämnande.
   Jag håller med, och det hedrar ”Medierna” att man berättade detta. Annars kan efterdebatten i branschmedier och på andra ställen vara en smula förutsägbar efter stora nyhetshändelser…
   …en radda journalister, varav ingen arbetat med den aktuella bevakningen, eller så kallade experter, varav ingen satt sin fot på en nattredaktion eller i ett katastrofområde under det senaste decennierna, kritiserar vanligen enskildheter.
   En bild som kan identifiera någon. En rubrik som saknar full täckning. Ett samtal till en anhörig som missförståtts. Har ni bara anglosaxiska källor? Borde ni inte källhänvisa tidigare? Har upplagan ökat och har ni därmed tjänat pengar på död och elände?
   Ungefär så kan det låta, och även om jag förespråkar ökad transparens och diskussion om journalistiken så efterfrågar jag ofta också en mer genomtänkt analys.
   Lena Mellin, som är Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare, är en klok person som som i programmet sammanfattar bildpubliceringsproblematiken på ett bra sätt. Vi har nog inte hört det sista i debatten om bilderna från Haiti, men detta inslag i ”Medierna” var bra.