Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanske kan en läsare säga ifrån om skolavgifter

I dag inleder Expressen en artikelserie om hur barn drabbas av dålig ekonomi. Det är viktig journalistik, tycker jag.
   För några år sedan publicerade Svenska Dagbladet en utmärkt artikelserie om fattigdom i Sverige som jag tänkt på många gånger.
   Expressen har också, sedan länge, ett starkt engagemang och min ambition är att det kommer att bli ännu tydligare i vårt innehåll.
   I våras publicerade vi reportageserien ”För varenda unge”, i samband med att Unicef arrangerade en insamling med samma namn. Man kan naturligtvis hävda att nöden skiljer sig rätt mycket mellan de offer för fattigdom och krig som skildrades i ”För varenda unge”, och de exempel som vi nu kommer att berätta om här i Sverige.
   Men säg det till en 13-åring som varit hemma hela sommaren och hör kamraterna berätta om utlandssemestrar. Säg det till en 15-åring som inte har en cykel på grund av att föräldrarna inte har råd. Säg det till en åttaåring som inte får glasögonbidrag av landstinget och vars föräldrar skjuter upp glasögoninköpet.
   Som redaktionschef drog jag en gång i tiden igång artikelserien ”Skammens kommuner”; det handlade om hur politiker i samma partier som beslutat om LSS-lagstiftningen i riksdagen sedan struntade i att hjälpa behövande när besluten skulle tas på kommunal nivå.
   Jag blir fortfarande rasande när jag tänker på ”Skammens kommuner”. Fall efter fall med exempel på hur det var billigare för kommunerna att driva processer i förvaltningsdomstolar, än att uppfylla ”Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade”.
   Det finns en gammal klassisk devis som heter ”Expressen griper in”, och den kommer ofta till användning när vi granskar en företeelse och journalistiken ger resultat. Kommunen backar, landstinget ger med sig. Typ. Men allt kampanjjournalistik kan inte ge snabba resultat.
   Jag tror förstås inte att vi vi höjer levnadsstandarden för alla svenska barn med en artikelserie i Expressen. Ansökningarna till Majblomman kommer fortsätta strömma in också efter flera reportage, men vi kan ändå synliggöra något som kanske inte alla ser i samhället idag.
   Jag hoppas att artiklar som de vi publicerar de närmaste dagarna får åtminstone några föräldrar att tänka efter nästa gång en pappa eller mamma föreslår inträdesavgift på klassdiskot? Insamlingen i ungdomslaget när alla ska bidra med 50 kronor kanske kan avstyras av någon av våra läsare?
   Läs också
Lotta Grönings krönikor till artikelserien.