Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi ska fråga alla i riksdagen om Dawit Isaak

Vi kan nog inte hoppas på diktakturen i Eritrea. Så om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ska släppas fri, är det nog i Arvfurstens palats här i Stockholm som det måste hända något. Regimen i Asmara är inte att lita på, efter 2 710 dagar som fängslad har Dawit Isaak inte ens åtalats och ännu mindre getts chansen att försvara sig. Det enda vi vet är att han greps efter att ha skrivit om behovet av demokratiska reformer. Nej, hoppet för Dawit Isaaks hustru och tre barn som väntar på honom i väst-Sverige står nog till Utrikesdepartementet.
   Den analysen gör också riksdagsledamoten Staffan Anger (m):
   ”Det viktigaste är att få Carl Bildt att engagera sig.”
   Staffan Anger säger detta i en enkät som publiceras på Expressen.se med start måndag. Som en del i
vår rapportering om Dawit Isaak kommer Expressen.se att fråga varje riksdagsledamot det här:
   1. Vad har du gjort för Dawit Isaak?
   2. Hur ska du hjälpa Dawit Isaak mer?
   Alla svar kommer att publiceras på sajten
Expressen.se/FreeDawit och här kommer vi också att fortsätta samla in namn för den svenske medborgarens omedelbara frigivande. Uppropet riktar sig förstås till Eritrea, men lika mycket till Sveriges regering vars ”tysta diplomati” – oavsett partifärg – nu leder till allt mer högljudda protester. Är det inte väl tyst från UD om att en svensk medborgare faktiskt är fängslad utan rättegång i en diktaturstat?
   Varför hör vi inte Carl Bildt tala om Dawit Isaak?
   Och: Vad har egentligen Fredrik Reinfeldt gjort?
   Jag vet inte. Men en sak vet jag: vi kommer att fortsätta rapporteringen på Expressen.se för att påminna dem om Dawit Isaaks öde…