Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen – hovleverantör av kungliga nyheter

Bo Strömstedt och Janne Delden följde Gustaf VI Adolf bakom kulisserna. Jonny Graahn tog den historiska ”Kyssen”-bilden på Carl XVI Gustaf och Silvia. Björn Lundberg tog den första bilden på Victoria med en pojkvän (Daniel Collert). Ingvar Hedlund fick den första intervjun med Victoria om kärleken. Johan T Lindwall avslöjade den nye mannen i kronprinsessans liv (Daniel Westling). Och så, förstås: dagens nyhet av Tommy Schönstedt.
   Expressen har alltid varit bäst på kungahuset. 1960 avstod redaktionen från att publicera Karl-Henrik Karlssons reportage om prinsessorna Birgitta och Désirée i Marstrand för att vi inte skrev om sånt ”tjafs”, men tiderna ändrades och Expressen med dem. Gösta Ollén blev hovreporter, P-O Eriksson också. Egna nyheter om bernadottarna blev Expressens grej, och senast i söndags publicerade Expressen en lång exklusiv intervju som Johan T Lindwall gjort med prins Carl Philip.
   Det här är viktigt för Expressen. Men det är också viktigt att konstatera att hovreportagen ändå inte är det viktigaste för Expressen. Vi sträcker förstås på ryggen när alla andra medier – utom en tidning – citerar Expressens uppgifter och går vidare på dem. Nu har Sveriges Television och TV4 egna källor som som slår fast att Expressens uppgifter om konseljen i dag är korrekta. Den andra tidningen skriver ”BEKRÄFTAT”.
   Vi återkommer förstås i ärendet hela tiden här på nätet, i extraupplaga och i morgondagens tidning.
   Men mitt i denna mediestorm och bröllopsyra som Tommy Schönstedt försatt Sverige i, vill jag gärna citera vad han själv säger i intervjun med Dagens Media. Rubriken är
”Dags att göra ett scoop”, men Tommy Schönstedt har – som alltid – perspektiv på journalistiken när han får frågan om att detta går att toppa?
   – Det saker som jag verkligen minns i min yrkesgärning är egentligen inte de stora nyhetshändelserna utan snarare de personer som jag träffat och fått starka intryck av.
   – Jag var först på plats vid Palmemordet, jag var på plats vid tsunamin och vid Estoniakatastrofen och det är klart att man minns sådana saker. Men allra starkast intryck får jag av de personliga mötena, när en artikel kan göra en skillnad i en människas liv.