Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressen.se griper in mot eljätten

I kväll är det mest lästa på sajten granskningen av Fortum, elbolaget som plötsligt skickade fakturor till sina privatkunder på tiotusentals kronor – på grund av att man glömt ta betalt tidigare. En familj fick ett krav på 60 000 kronor som julklapp av eljätten.
   Jag vill ge en eloge till reportrarna Anna Krook, Oscar Julander och Ove Gustafsson på Expressen.se som reagerade direkt och producerade flera artiklar. Allt började med ett tips i fredags och då blånekade Fortum att efterfakturingen skulle drabba flera personer. Dagen efter framkom att man bytt ekonomisystem, och glömt skicka räkningar. Presschefen på Fortum hade då ingen förståelse för konsekvenserna (”De har ju förbrukat elen”), men när vår reporter talade med en ansvarig för konsumentfrågor höll man med om att kunderna kanske inte borde få lida för Fortums slarv. En stund senare ringde elbolaget upp Expressen.se och
Fortum lovar att skriva av alla krav som var äldre än tolv månader.
   ”Expressen.se griper in”, skulle man kunna säga. Bra för de drabbade kunderna, men förtroendet för Fortum har nog fått sig en törn. I lördags – när eljätten till sist erkände missen – sa Fortum att man fick kräva in flera år gamla fakturor. I samtal med Expressen.se idag tillstår man att det finns en kundgaranti som gör att allt äldre än ett år stryks. Den garantin har ju Fortum inte direkt ”kommunicerat” så tydligt, som det brukar heta, och det är nog inte mer än rätt att det är många som just nu är inne på sajten och läser om Fortum.
”Det är förfärligt” tillstår Forums presschef om kaoset.
   Bara att hålla med, men fallet är ett utmärkt exempel på hur en engagerad nyhetsjournalistik på nätet, med nya uppföljningar hela tiden, kan påverka.

   Expressens pappersedition skriver också om Forum i dag, och du som har nyhetstips om andra skandaler som Expressen borde titta närmare på är välkommen att mejla till 71717@expressen.se