Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ta chansen, Reinfeldt – chatta med läsarna om FRA

De säger att kritikerna har missförstått FRA-lagen och att FRA bara sysslar med ”försvarsunderrättelseverksamhet”. (Men information överlämnas också till både Säpo och rikskriminalen, skriver Expressen.se nu.) De säger att ja-sidans företrädare inte får komma till tals tillräckligt bra i debatten. (Men partiledare och FRA-chefen själv har tackat nej till att chatta med besökarna på Expressen.se) De avfärdar, ofta raljant, kritiker med epostkonton baserade utomlands som naiva när dessa ifrågasätter om integriteten kan bevaras med den nya lagen. (Men själva grundfrågan för många skeptiker är nog hur just svenska myndigheter ska använda informationen, inte hur NSA eller CIA eventuellt hanterar den; i Sverige har vi ju alltid varit känsliga för ”samkörda register”.)
   Så låter det nu.
   Men knappast någon anser väl att Sverige inte ska ha en
”nationell underrättelsetjänst”, som Carl Bildt beskriver FRA:s verksamhet i sin blogg. Men visst hade debatten blivit bättre om ja-sidan hade tagit diskussionen mer på allvar – minns att Fredrik Reinfeldt till och med sade att han ville att debatten skulle lägga sig. Göran Eriksson skriver i SvD att ”Fakta på bordet ger bättre debatt”, och det är bara att instämma.
   Vi på de stora redaktionerna måste rannsaka oss själva och erkänna att vi misslyckades med att granska FRA-lagen före dess tillkomst. Här det bara att hålla med medieanalytikern Martin Jönsson i SvD om att bloggarna gör ett bättre jobb än nyhetsjournalisterna:
”Bloggosfärens betydelse biter sig fast”.
   Men nu gör vi vårt bästa och Expressen.se kommer att fortsätta skriva om FRA-lagen.
   Vi, och våra läsare, skulle gärna erbjuda besökarna möjligheten att chatta med FRA-chefen. Ställer du upp, Ingvar Åkesson?
   Och Fredrik Reinfelt, varför inte svara på folkets frågor här? Låt nätpubliken möta dig på Expressen.se.
   Deras frågor, dina svar.