Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Riksdagsmännen som säger ja – och tar debatten

”Alla tjänar på om debatten lägger sig”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen. Alla håller inte med. Inte ens alla allianspolitiker som står bakom FRA-lagen. Det är intressant att jämföra reaktionerna på de 6,6 miljoner mejl som Expressens läsare skickade till riksdagen.

Olof Lavesson (m) skrev i sin blogg att han skulle
mejlbomba Expressen (…). Katarina Brännström (m) mejlade mig och lovade samma sak. I en intervju med Västerbottens-Kuriren berättade Åke Sandström (c) att Expressens mejlformulär var ”obegripligt”, men mer intressant är kanske det här citatet om FRA-lagen: ”Det var ett jättesvårt beslut och jag våndades mycket och ville egentligen att förslaget skulle dras tillbaka.”

Erfarna ledamöter som Carl B Hamilton (fp) och Johan Pehrson (fp) tyckte annorlunda. Hamilton:
”Jag tycker det är helt okej.” Pehrsson: ”Det är bra att debatten fortsätter.” Det är förstås ett klokt förhållningssätt till reaktioner, och jag vill ge två bra exempel till:

Göran Pettersson (m) som sitter på riksdagsstol 249 har den intressanta bloggen
Dinledamot.se. Där recenserar han medierna och diskuterar FRA-lagen, som han är för. Överstelöjtnant Pettersson har i över två decennier varit officer och bland annat studerat signalspaning vid amerikanska flottans universitet. Han torde följaktligen vara en av de ledamöter som vet mest om hur FRA arbetar. Pettersson producerar också poddradio tillsammans med Jakob Birkeland och där kan man nu höra ett helt program om FRA-lagen; Pettersson förklarar bakgrunden till beslutet och är mycket kritisk till Expressen (”Omoget av Expressen”). Jag rekommenderar bloggen och poddradion som utmärkta exempel på hur en riksdagsledamot kan kommunicera bra med väljarna.

Gunnar Andrén (fp) på stol 142 är ett annat exempel. Han svarar, precis som Göran Pettersson, på protestmejlen. Han har också intervjuats om att han, trots att han är för lagen, ska motionera om vissa ändringar. 
Andrén har också en blogg där han är kritisk mot mig (”strutsen”). Men klockan 15 i dag ska Andrén chatta med Expressens läsare om FRA-lagen, du ställer frågorna och han svarar direkt – precis som Thomas Bodström (s) chattade och försvarsminsister Sten Tolgfors (m) chattade också gjort på Expressen.se.

Jättebra. Expressen är sannolikt det mainstream media som gett FRA-lagen mest utrymme den senaste tiden och bevakningen har dominerats av de kritiska rösterna. Men jag tror att vi också är de redaktion som gett mest utrymme också åt ja-sägarna. Självklart kommer vi fortsätta låta förespråkarna argumentera här. I dag avslöjade vi att en enskild
IT-företagare anlitat en PR-byrå för att stoppa lagen, självklart kommer vi fortsätta att granska båda sidor.