Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Recension: VK gör som ÖP – men ännu mer


Västerbottens-Kuriren gör som
Östersunds-Posten och satsar på elva så kallade hyperlokala sajter i sitt spridningsområde. (Som å andra sidan är så stort att en del orter är 40 mil från Umeå…). Först ut är sajten om Vilhelmina och nästa vecka följer Dorotea. Sajten har en annan – snyggare! – design än VK.se och är väl en fingervisning om att modersajten också ska byta form. Det här är seriös satsning med allt från information (”Fastighetsaffärer i Vilhelmina”, ”Det händer i…”, ”50 år sedan”, ”Skolmat” osv) till webb-tv från Vilhelmina Vinter Weekend och hela åtta lokala bloggare. Självklart är det överleverans dag ett, utan egna journalister i kommunen blir det svårt att erbjuda så här mycket innehåll när VK snart ska göra ytterligare tio kommunsajter. Men det är ändå mycket imponerande, minns att VK.se var nominerat till Stora Journalistpriset 2007 för sina nya grepp.

Finlir: Den smala, fula vänsterspalten från VK.se är borta och det stora utrymmet är vänsterstält (läs: som
SVD.se). Vinjetterna är också annorlunda, istället för en linje i dem är de nu tonade. På VK.se – som nog är den mediesajt i Sverige som har flest ”extraplattor” – är det klockslag i listningen av senaste nyheterna, men på Vilhelminasajten avstår man tidsangivelse för att mörka att uppdateringarna inte är lika frekventa.

Betyg: 3. Greppet med ”Läsarnas egna nyheter” är lånat från
läsarberättelserna i de Ingress-ägda lokaltidningarna, men materialet kompletterar onekligen de redaktionella texterna.