Per "Texas" Johansson

Klubbar som Hammarby kommer alltid tillbaka

Hammarby IF påminner om en båt som sjunker. Ett hål längst ner gör att vatten kommer in. Båten blir långsam och man undrar när den egentligen ska komma fram.

Hammarby är deras medlemmar. En klubb är inte mer än sina medlemmar. Hammarby har många härliga supportrar. De hivar vatten ur båten hela tiden. Den som styr verka skita i vilket. De kör vidare med impuls och panik. Det håller inte. Hammarby förtjänar så mycket mer. De hör hemma i Allsvenskan. Allt annat är fel.

För tredje året i rad lämnar en tränare Hammarby IF. Det är tre för mycket. Jag trodde klubben var på rätt väg när de stakade ut en långsiktig plan med tränare Roger Franzén. Jag trodde på ide´n med tränare från de egna leden, som utåt verkade stå för den fotboll Hammarby ville spela.

Jag har mött Hammarby i år. Det är ett ok lag. De kommer inte åka ur. Men de kommer inte nå den absoluta toppen. Hammarby är ett mittenlag. Därför förstår jag inte den där galna paniken. För spelarna är det säkert skönt när någon annan får bära hundhuvudet. Det blir en ny röst i omklädningsrummet. En nystart. Det brukar hålla i sig i två veckor. Sedan är det vardag igen.

Inför säsongen värvades bl a Runström och Paulinho. Två bra forwards som i Allsvenskan (med bättre spelare bakom sig) kunnat göra lite mål. Vad folk inte verkar förstå är att det är en omställning att komma till Superettan. Det är den jämnaste serien i Sverige, du får aldrig något gratis. Det är inte så jävla kul att åka till Borlänge och möta drängar som kämpar för sina liv. Sedan vet jag av egen erfarenhet att matcherna mot Bajen är årets höjdpunkt.

För att Hammarby ska ta steget upp måste de vara bäst tränade i serien, ha den tydligaste spelidén, ett ramstarkt försvar och en bra tränare som får tid att sätta ihop en grupp. Men det viktigaste av allt: De som styr båten måste göra rätt beslut och ha tålamodet som krävs för framgång. Den styrelsen verkar inte finnas idag.

Jag hoppas att en sådan som Kim Bergstrand får jobbet. Som spelare var det alltid svårt att möta Brommapojkarna. Dessutom är han van att jobba med enkla medel och har Hammarby-hjärta.

Det är medlemmarna som gör att klubbar som Hammarby alltid kommer tillbaka. Man får inte glömma det. De kommer fortsätta att tömma båten. Frågan är bara hur länge de orkar.