Tennisbloggen

Schweiz nya diagnos på Söderling

Snart har det gått nio månader sedan Robin Söderling senast spelade på ATP-touren. Någon annan förklaring än körtelfeber har inte getts.
Schweiziska tidningen Blick presenterade för ett tag sedan nya uppgifter i en artikel om Söderling.
Artikeln, som bygger på Söderlings intervju i SvD i februari, innehåller också egna uppgifter där det befaras att Söderling lider av CFS, kroniskt utmattningssyndrom (min översättning).
Det här är uppgifter som jag inte sett någon annanstans.

Robin Söderling är ingen mediakille. Under månaderna som gått har han varit med i SVT och berättat att han inte kommer att spela Stockholm Open. Hans hemsida har stått stil sedan i höstas och han har bara gett korta kommentarer på Facebook eller twitter.

Jag förstår tystnaden till viss del. Det enda folk vill veta är när han ska göra comeback. Det är också den enda frågan som det inte finns svar på, och det måste vara pressande.
19 februari kom den första längre intervjun med Söderling i SvD där han berättade om körtelfebern och vägen tillbaka. I intervjun pratar Söderling, 27, också om risken att han inte kan komma tillbaka vilket gav intervjun spridning internationellt.

En av tidningarna/sajterna som återgav intervjun var schweiziska Blick. De byggde sin text på artikeln i SvD, precis som alla andra. Men med en skillnad. I Blick fanns ett avsnitt som inte kom från SvD.
Där skriver de attläkarna står inför en gåta. Körtelfebern har klingat av och nu befarar läkarna att Söderling lider av CFS, kroniskt utmattningssyndrom. Sjukdomen kan förutom trötthet också orsaka koncentrationssvårigheter och psykiska problem” (min översättning).

Nu blir det här en spekulationstext om Söderlings hälsa vilket inte var meningen. Men uppgifterna är intressanta eftersom Söderling fortfarande verkar gå hos läkare och ta prover för att hitta felet. Uppgifterna är också tveksamma eftersom det normala i mediedramaturgin är att man tutar ordentligt om man har egna uppgifter. Att Blick nämner det här längre ner i texten är klurigt.

Sverige lottades under onsdagen mot Belgien i DC-kvalet i höst och Söderlings namn dök förstås upp även om allt är i ett ”vänta och se-läge”.
OS i juli är fortfarande en möjlighet som kommer att behövas ta tag i snart. Söderling kan där använda sin skyddade ranking och ta en plats. Franska öppna i slutet av maj kommer också, liksom grusmasters i Madrid och Rom.
Svenska tennisfans får fortsätta att ha tålamod och önska tillfriskning.

* * *

Senaste inläggen om Söderling:
16 oktober 2011: Visst finns det ett hot mot Söderlings karriär
8 november 2011: Söderlings sista vecka på topp 10
5 december 2011: Söderlings livlina om han väntar lite till
12 februari 2012: Söderlings nya ras – ut från topp 20