Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Allsvensk guide – talangerna att hålla koll på under 2014, del 4

Så har vi kommit till den sista delen av allsvenska talangguiden. Jag ger er alla löften som ligger närmast allsvensk speltid under 2014 i lagen Malmö, Mjällby, Åtvidaberg och Örebro. Svenska spelare till och med 21 år gäller som vanligt.
Här alla talangerna att hålla koll på: 

– MALMÖ FF –

Simon Thern, 21, innermittfältare
En av de mest rutinerade talangerna i allsvenskan och har redan två SM-guld på konton. En allsvensk stjärna och ordinarie i U21-landslaget. Slog igenom 2011 i allsvenskan med Helsingborgs IF och var stor guldhjälte för MFF 2013. Jonas grabb är en stortalang i Sverige och 2014 kan mycket väl bli hans sista i allsvenskan. En kreatör som innermittfältare och samtidigt målfarlig.

Simon Kroon, 20, yttermittfältare
Försäsongens stora överraskning i klubben och kan mycket väl spelat till sig en startplats under 2014. Allsvensk debutant 2011 men går nu mot sitt stora genombrott i Sverige. Bollglad ytter som trivs bäst på högerkanten och är ett ständigt hot framåt med sin snabbhet och kreativitet.

Filip Helander, 20, mittback
Stort genombrott förra året när guldet spelades hem och Filip gick från talang till nyckelspelare. Känns numera given i mittlåset hos Malmö FF och har med sin tyngd satt skräck i många allsvenska anfallare inför 2014. Ordinarie i U21-landslaget och känns väldigt spännande för framtida A-landslaget.

Johan Hammar, 20, mittback
Före detta ungdomsproffset lämnade sitt äventyr i Everton och flyttade tillbaka till Sverige förra sommaren. Imponerade under hösten och har fått förlängt kontrakt med svenska mästarlaget. En klippa i U21-laget men steget efter Pontus Jansson och Filip Helander i mittlåset hos A-laget. Får vänta på sin stora chans.

Amin Nazari, 20, innermittfältare
Tillbaka i klubben igen efter lyckad utlåning hos Assyriska i superettan. Har länge varit ett lovande namn i MFF och Amin är en riktig lirare centralt. Där är dock konkurrensen mycket hård och 20-åringen får verkligen slåss om att få en plats på bänken. Lär nog bli en hel del inhopp under året när serien ska kombineras med spel i Europa.

Pawel Cibicki, 20, yttermittfältare/anfallare
Uppflyttad med lärlingskontrakt inför 2013 och överraskade många med många fina inhopp i fjol. Pawel har tagits upp till A-laget som en anfallare men har mest fått spela på kanterna i 4-4-2-formationen. Får förlita sig på inhopp under 2014 men han kommer säkerligen få sina chanser och längtar efter det där första allsvenska målet.

Alexander Blomqvist, 19, mittback
En riktig otursgubbe som slet sönder korsbandet i sin allsvenska debut förra året. Och när han kom tillbaka nu under vinter så var mardrömmen framme igen. På träningslägret i Florida gick korbandet i samma knä av igen och våren ser ut att vara förlorad för Alexander. Framåt hösten sen får han komma tillbaka och göra upp med Johan Hammar om en plats på bänken som den extra mittbacken.

Erdal Rakip, 18, innermittfältare
Mycket lovande namn i MFF och gjorde allsvensk debut med att starta en match förra året. En riktig terrier som bollvinnare på innermittfältet och kommer att få flera inhopp 2014. En av profilerna i U17-landslagets VM-brons från förra året. Något hetlevrad med en riktigt kämpe.

Petar Petrovic, 18, yttermittfältare
Också uppflyttad som lärling förra året men har inför i år nyligen belönats med ett A-lagskontrakt. Kvick och rivig yttermittfältare med fina inlägg och som sitter på en lovande framtid. Fick förra våren förstörd av skadeproblem men kom igång på hösten med flera inhopp. Petar får slåss för sin plats på bänken i år.

Mirza Halvadzic, 18, yttermittfältare
Uppflyttad inför i år för att träna med A-laget. Ännu en 96:a från U17-landslaget som tog VM-brons och ett spännande framtidsnamn som inte många har koll på. Provtränat med både Liverpool och Twente och var på väg bort den här vintern. Men stannade och ska nu ge A-lagsfotboll en rejäl satsning. Imponerat i U21-laget i år.

Sixten Mohlin, 18, målvakt
Sveriges största talang på målvaktssidan och hyllad som en av världens bästa i sin ålder vid U17-landslagets VM-succé. Uppe i A-laget redan förra säsongen men det blev aldrig mer än en handfull bänkplatser. Förstamålvakt i U19-laget och även självklar etta ungdomslandslaget. Nyskrivet A-lagskontrakt och klubben har väldigt höga planer för Sixtens framtid. Gjorde A-lagsdebut under försäsongen och väntar bara på den allsvenska debuten.

– MJÄLLBY AIF –

Andreas Blomqvist, 21, innermittfältare
Slog igenom stort under 2013 och sitt andra år hos A-laget. Startade 25 av 30 matcher och sitt lugn, fina spelförståelse och starka passningsspel tog Andreas även hela vägen till A-landslagets januariturné. Går in i 2014 som en allsvensk profil och helt ordinarie som en av de två balansspelarna på det centrala mittfältet i Mjällby.

Simon Nilsson, 21, yttermittfältare
Offensiv kantspelare som gjorde sin entré i allsvenskan redan 2011. Sedan dess har det blivit en handfull matcher varje år för Simon. Inte fått det där riktiga genombrottet än och de avgörande insatserna har saknats. På 19 allsvenska matcher har det dessutom bara blivit en assist och poängskörden måste höjas. 2014 blir ett viktigt år för Simon – för att bevisa alla.

Mattias Håkansson, 21, yttermittfältare/anfallare
Fick ett mini-genombrott förra året med en hel del speltid i allsvenskan. Är egentligen anfallare men i Mjällbys 4-5-1 har det mest blivit på kanterna som Mattias fått chansen. Är 2014 ett namn för startelvan och mycket talar för att 21-åringen tar hand om vänsterkanten.

Rikard Östlin, 20, back
Flyttades upp till A-laget förra sommaren och är en spännande talang i backlinjen. En lagdel som inte är den starkaste i Mjällby AIF och det kan nog gå snabbt för Rikard att avancera upp i hierarkin här. Men får till en början främst slåss om en plats på bänken först.

Viktor Nilsson, 20, anfallare
Tillbaka i Mjällby efter utlåning till Jönköping Södra under förra säsongen. Hann också med allsvensk debut innan lånet förra säsongen. Ser sig själv som anfallare främst men där finns det inte mycket plats och ska det bli inhopp får Viktor satsa på någon av de offensiva platserna på mittfältet.

Hampus Bergdahl, 19, mittback
Ny i A-laget och ska slå igenom som mittback. Men är i nuläget ett stort steg ifrån startelvan och allsvensk spel. Hampus får sikta in sig på U19- och U21-laget under 2014 och via bra prestationer där förtjäna sin plats och sin debut i högstaserien.

Jesper Gustavsson, 19, mittfältare
Flyttades upp till A-laget tillsammans med Rikard Östlin förra sommaren – och fick speltid direkt. Fyra inhopp och dryga fyrtio minuter blev det under debuthösten 2013. Innermittfältare och en skicklig tvåvägsspelare som utmanar om en av de två balanspositionerna på femmanna-mittfältet.

Jesper Johansson, 19, målvakt
Nyskrivet A-lagskontrakt och uppflyttad som andramålvakt bakom evighetsmaskinen Mattias Asper. Redo att rycka in i A-laget men det kommer framförallt att bli spel i U21-laget där Jesper kommer att vara etta. Sen får vi se hur länge Mattias håller i år. Jag tror inte att han står alla 30 matcher i år så räkna med en allsvensk debut för 19-åringen.

– ÅTVIDABERGS FF –

Joel Rajalakso, 20, yttermittfältare/anfallare
Lillebrorsan lämnade Enköpings SK för Åtvidaberg inför förra säsongen. Och det blev även allsvensk debut under det första året. Mer redo för allsvenskan i år och är nära startelvan men det lär bli mest inhopp till en början. Spelar helst anfallare och får göra det i U21-laget men i A-laget används Joel som en ytter.

Pontus Nordenberg, 19, ytterback
Offensiv vänsterback som kan slå stort i Åtvid under 2014. Startat några träningsmatcher men har Andreas Dahlén framför sig i turordningen. Svenska ungdomslandskamper på kontot och spås en fin framtid i klubben. Jagar den allsvenska debuten under 2014.

George Tanzi, 19, back
Slussats in i A-laget senaste tiden och kan i år på allvar konkurrera i backlinjen. Spelar helst mittback och har även fått både startplatser och inhopp under försäsongen – men kan flyttas ut som högerback också. Inte riktigt redo för startelvan än och får förlita sig på rotation och skador/avstängningar på backarna framför sig.

– ÖREBRO SK –

Kalle Holmberg, 21, yttermittfältare/anfallare
Ett rutinerat namn i Örebro nu och har varit nere och vänt med klubben i superettan. Så allsvenskt spel blir inget nytt för Kalle. Är i grunden en anfallare men slog igenom på kanterna och har sannat kvar sedan dess. Konkurrerar på allvar om en startplats i denna nykomling som är tillbaka med ny skepnad.

Jacob Rinne, 20, målvakt
Nyförvärv inför säsongen från BK Forward. Ungdomslandslagsman, provtränat med Everton och ett jättelöfte mellan stolparna. Andramålvakt bakom Oscar Jansson och förstamålvakt i U21-laget. Har ändå fått några startplatser under försäsongen och en allsvensk debut kan vara mycket nära.

Anton Westerlund, 19, mittback
Lovande mittback som fått 45 minuter under försäsongen. Har flera framför sig i A-laget och får främst slåss om en startplats i U21-laget. Men ett namn för framtiden och kan säkerligen gå in som ytterback om det skulle behövas.

Christer Lipovac, 18, anfallare
Giftig striker som länge varit ett stort namn i Örebro-trakterna. Slog igenom i Karlslunds IF och en ur U17-landslaget som tog VM-brons förra året. Värvades av klubben redan inför förra säsongen men lånades ut ett år till i Karlslund. Nu blir det debutsäsong i Örebro och allsvenskan. En inhoppare i nuläget – men en farlig sådan.

Carl Ekstrand Hamrén, 17, mittback
Uppflyttad i A-laget inför 2014 och är ett mycket lovande namn med fin spelförståelse. Ungdomslandslagsman här också och har fått lite speltid nu under försäsongen. Står på rejäl tillväxt men det kan nog även bli speltid i allsvenskan till hösten.

Lukman Murad, 17, mittfältare
Debuterade i en träningsmatch med A-laget redan som 15-åring. Spännande, irrationell spelare som är offensiv mittfältare och kan användas på de flesta mittfältsplatserna. Chansen att slå igenom i ÖSK lär nog gå via en kantplats. Bländande teknik och här har vi en riktig allsvensk joker under året.

+++++

Del 1 – AIK, Brommapojkarna, Djurgården, Elfsborg

Del 2 – Falkenberg, Gefle, Halmstad, Helsingborg

Del 3 – Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson