Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Allsvensk guide – talangerna att hålla koll på under 2014, del 3

Årets talangguide för allsvenskan är inne på Del 3 och nu blir det alla löften i BK Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Kalmar FF. Än en gång gäller det bara svenska spelare till och med 21 års ålder.
De här ungdomarna ska ni hålla koll på under 2014:

– BK HÄCKEN –

Oscar Lewicki, 21, innermittfältare
Säsongen 2012 var magisk och belönades med ”Årets genombrott” på Fotbollsgalan. 2013 gick det tyngre och tidiga skadeproblem störde säsongen. 2014 är Oscar med från start och kommer vara tryggheten på mittfältet hos Häcken. Kortväxt balansspelare – men pondusen och skickligheten är rejäl. En nyckelspelare.

Leonard Zuta, 21, ytterback
Ganska så anonym i A-laget hittills men mycket kan hända i år. Har varit en överraskning under försäsongen och fått gott om speltid som vänsterback. Kan mycket väl slå sig in i allsvenska startelvan under våren och det ska bli spännande att följa hans offensiva ruscher längs linjen.

Sebastian Ohlsson, 21, mittfältare
Värvades in under vintern från division 1-klubben Skövde AIK. Häcken har länge haft koll på Sebastian och han beskrivs som en målfarlig innermittfältare. Det har även blivit en del speltid under försäsongen. En bit från startelvan än, men kan nog snabbt komma in i tempot som gäller för allsvenskan.

Simon Sandberg, 20, mittback
Ungdomslandslagsman som länge varit ett lovande namn i klubbens organisation. 2013 slog han sig in i A-laget med 10 allsvenska matcher. 2014 har Simon tagit nästa steg och ses som ersättaren till Mohammed Ali Khan som lämnat för äventyr i Kina. 20-åringen har redan fått gott om speltid i mittlåset i både träningsmatcher och svenska cupen. Han är redo för en ordinarie startplats i allsvenskan.

Alexander Jeremejeff, 20, anfallare
Ny, giftig målkung från Qviding. Det blev 14 mål i division 1 förra året och Alexander har även redan presenterat sig i Häcken med mål i svenska cupen. Kan bli en oväntad överraskning i Häcken i år. Gör upp med Carlos Strandberg om vem som är tvåa bakom Moestafa El Kabir i anfallet.

Simon Gustafson, 19, mittfältare
Andra säsongen för stortalangen som fick ett dundergenombrott under 2013. Från Fässbergs IF och division 2 blev det allsvensk stjärna och U21-landslaget på bara en säsong. Imponerande och utvecklingen bara fortsätter för den målfarlige offensive mittfältaren. Given i startelvan hos Häcken och lär placeras i mitt-trion eller på en ytterplats i anfallet i lagets 4-3-3-formation.

Samuel Gustafson, 19, mittfältare
Hamnade aningen i skuggan av sin tvillingbrorsa Simon under 2013. Men det blev ändå allsvenskt spel för Samuel också – samt mål direkt i debuten. 2014 har börjat bra också. Två mål på två inhopp blev det i cupgruppspelet och det är just en finurlig inhoppare som beskriver honom bäst. Konkurrerar i princip på samma positioner som sin bror.

Teodor Söderberg, 19, målvakt
Förstamålvakten i U19-laget ska nu se och lära hos de stora grabbarna. Blir tredjealternativet bakom Christoffer Källqvist och Peter Abrahamsson. Finns i dagsläget inte stor chans till allsvenskt spel under sin första A-lagssäsong. Konkurrensen är alldeles för tuff.

Hosam Aiesh, 18, mittfältare/anfallare
Stortalang som jagades vilt i vintras. Hade bud från England, Italien och Serie A – och det var riktigt nära en flytt ut i Europa. Sedan kom en höftskada som förändrade allt och Hosam skrev nytt kontrakt med Häcken för att genomföra operation och sedan komma igång igen. Inte helt tillbaka från skadan än och frågan är vad 2014 kan bjuda på för denna avige och tekniske liraren som trivs bäst som offensiv mittfältare.

Carlos Strandberg, 17, anfallare
Här snackar vi råtalang verkligen. Carlos är en oslipad anfallare som släpptes lös redan förra sommaren. Då blev det tre mål och ett ordentligt genombrott som ledde till VM-brons med U17-landslaget. Stor, snabb, teknisk och rejält målfarlig, ja, 17-åringen har det mesta för att springa rakt igenom de allsvenska försvaren. 2014 kan han bli ett av de stora utropstecknen i Sverige.

– IFK GÖTEBORG –

Joel Allansson, 21, mittfältare
Slog igenom redan 2011 och hade sen två lyckades säsonger innan skadeproblem tog över och förstörde 2013. Har halkat lite efter nu när nya talanger och dyra profilvärvningar tagit över på mittfältet i IFK. Trivs bäst som innermittfältare med sitt härliga passningsspel men där är konkurrensen mördande. Så det mesta talar för en kant och då till höger när Joel ska återta platsen i startelvan.

Sam Larsson, 20, yttermittfältare/anfallare
Fjolårets stora stjärnskott i IFK Göteborg. Överraskade de flesta genom att starta den allsvenska premiären och visade sin klass direkt med ett mål och två assist. 2013 blev sedan helt lysande för Daniels lillebror och vänsterkanten var helt och hållet hans spelplan. Ruggigt offensiv, ständigt farlig i sin anfall och det blev 12 poäng (4+8) under det riktiga debutåret. I år Sam en nyckelspelare i guldjakten.

Ludwig Augustinsson, 19, ytterback
Den stora snackisen inför 2013 efter genombrottet i BP då många allsvenska klubbar slogs om honom. Men debuten i allsvenskan blev hemsk och det blev bara en halvtimmes spel på grund av enorma skadeproblem förra året. I år har Ludwig fått en hel försäsong och ser rejält taggad ut. Given U21-landslagsman och Sveriges mest lovande vänsterback. Följer mer än gärna med i anfallen och kan bli årets genombrott i allsvenskan.

Hampus Zackrisson, 19, innermittfältare
En riktig slitvarg på innermittfältet som även kan användas som mittback om det skulle behövas. Gjorde allsvensk debut 2013 med ett inhopp och det lär definitivt bli fler chanser i år även om konkurrensen är högre. En arvtagare till Jakob Johansson som bollvinnaren på mitten.

Darijan Bojanic, 19, innermittfältare
Slog igenom i Östers IF men bytte förra sommaren upp sig till IFK Göteborg. Teknisk, snabb och riktigt passningsskicklig innermittfältare som gärna vill styra spelet. En stortalang men något hetlevrad ibland också. Värvningen av May Mahlangu måste varit tung för Darijan och mycket talar nu för att han flyttas ut till en kant under 2014. 19-åringen lär nog vara ständig inhoppare i år.

Patrick Dyrestam, 18, back
Lillebror ska ta över efter att Mikael nyligen lämnat. Gör sin första A-lagssäsong och påminner mycket om sin bror. Fysisk stark och konkurrerar främst som mittback men det gjorde ju också storebror, så det kan kanske bli en kant. Här lär vi har en allsvensk debutant 2014.

Karl Bohm, 18, yttermittfältare
Gjorde allsvensk debut redan förra året med ett inhopp under hösten. Mer involverad i A-laget i år och det lär bli fler inhopp. Snabb ytter som passar bäst på högerkanten med sin fina inläggsfot. Har många andra framför sig men är ett mycket lovande namn.

Billy Nordström, 18, mittfältare
Naturlig vänsterback med en farlig vänster och offensiva ruscher. Mer än en man för U21-laget där han är en startspelare. Sedan vet man ju inte om Ludwig Augustinsson får problem igen… Då kan det gå snabbt för Billy. Var mycket nära en allsvensk debut redan förra året och i år kan den mycket väl komma.

Gustav Engvall, 17, anfallare
Stora utropstecknet i Blåvitt. Debuterade 2013 med några inhopp i höstas, nu går han in i 2014 med ett nyskrivet A-lagskontrakt och fullt av självförtroende. En av nyckelspelarna när U17-landslaget tog VM-brons i november och jämförs redan med Johan Elmander för sitt slit i anfallet. Löper på nästan varje boll och jobbar in målen med finess. Det blir väl Lasse Vibe och Robin Söder i anfallet, men gör upp med nyförvärvet Malick Mané om att vara förste inhoppare. Gustav jagar sitt första allsvenska mål, det lär helt säkert komma 2014.

– IFK NORRKÖPING –

Christoffer Nyman, 21, anfallare
Går in i sin tredje säsong som ordinarie i startelvan. Och i år ser Christoffer ut att bli en nyckelspelare i anfallet. Målproduktionen var fin 2012 men svajigare 2013. I år måste han komma upp runt tio-strecket om Norrköping ska bli den toppklubba som man satsar på att bli.

Isaac Kiese Thelin, 21, anfallare
Fick starta en hel del matcher 2013 när IFK tappade en del anfallare på sommaren. Tuffare konkurrens i år med främst Nyman, Emir Kujovic och Alhaji Kamara. Och Thelin får slåss om att vara förste inhoppare bakom Nyman och Kujovic som det ut just nu. Behöver också få upp måleffektiviteten för att ta nästa steg.

Alexander Fransson, 19, innermittfältare
Den stora överraskningen i A-laget under 2013. Startade redan i den allsvenska premiären men fick sedan problem med en inflammation. Det blev ändå 18 matcher varav nio från start under debutåret. 2014 går Alexander in med mer mycket mer pondus och är ett namn för den allsvenskan. Skickligast som innermittfältare och en så kallad box-till-box-spelare men har även använts som högerytter under försäsongen.

Edvard Setterberg, 19, målvakt
Förstamålvakt i U19-landslaget och ett stort löfte i IFK. Är den uttalade tredjemålvakten men har ändå en bra bit kvar till sin allsvenska debut. Under 2014 får det bli fortsatt spel i U19-laget och sedan slåss om en plats för speltid i U21. Om några år är Edvard redo att ta över efter David Mitov Nilsson.

Gentrit Citaku, 18, yttermittfältare
En av profilerna från bragdgänget i U17-VM. En härlig högerytter som kombinerar styrka och tyngd med teknik och finess. Gjorde allsvensk debut 2013 med fyra inhopp i slutskedet av säsongen. En typisk spelartyp att slänga in som inhoppare när man behöver riva upp spelet lite. Inte redo för startelvan än men kommer att få sina inhopp 2014 också.

Linus Wahlqvist, 17, back
Nyckelspelare i U17-VM och en av de allra bästa backarna i hela turneringen. Norrköpings största löfte och har även provtränat med Arsenal samt flera andra storklubbar i Europa redan. En väldigt spelskicklig mittback och mycket mogen för sin ålder. Känns redan som en startman och har fått gott om förtroende under försäsongen. Men inte i mittlåset, utan som högerback. I år kommer det allsvenska genombrottet.

Filip Dagerstål, 17, innermittfältare
Ungdomslandslagsman med stor potential i IFK Norrköping. Ses som en innermittfältare men har även spelat en del som mittback. Uppe i A-laget för att främst träna och kommer att fortsätta tillhöra U19-laget. Men det kan gå snabbt och ett allsvenskt inhopp redan i år ska inte uteslutas.

– KALMAR FF –

Melker Hallberg, 18, innermittfältare
Allsvenskan absolut största talang för närvarande och fick pris som årets genombrott vid senaste Fotbollsgalan. Växte sig under 2013 till en nyckelspelare och tog över stafettpinnen från Henrik Rydström på det centrala mittfältet. En trygg tvåvägsmittfältare som gärna följer med hela vägen i anfallen och har på så sätt även bjudit på en rad drömmål med sin fina skotteknik. U21-landslagsman också och det dröjer nog inte länge innan A-landslaget och Erik Hamrén börjar bli nyfiken här. Helt given i startelvan och och en frontfigur när KFF ska utmana toppen på allvar.

Johan och Sebastian Ramhorn, 17, backar
Tvillingparet är svåra att skilja åt och när de spelar får de oftast chansen ihop. Startspelare, båda två, i det historiska bronset i U17-VM. Då användes de som ytterbackar, Johan till höger och Sebastian till vänster. Men tillsammans kan de även bilda mittlås vilket de gjort en match under försäsongen hos KFF. Stabila och mycket tuffa att möta med sina fysiska spelstilar. 2014 blir det intern match om vem som får göra allsvensk debut först.

Filip Sachpekidis, 16, yttermittfältare
Bara fem minuters speltid under sin allsvenska debut 2013. Men hann då med att bli allsvenskans yngsta målskytt någonsin med sin fullträff. Utvecklingen har gått spikrakt sedan dess och 2014 slåss Filip på allvar om en plats i A-lagstruppen. Fått stort förtroende som vänsterytter och till och med startat några träningsmatcher hittills. En stjärna U17-landslaget och kan bli en av de stora överraskingarna i år.

Giga Chkheidze, 16 , ytterback/yttermitfältare
Stortalang i ungdomsleden men som ändå har en bit kvar till A-laget. Lär användas flitigt i U19-laget och även U21-laget. Håller helst till på vänsterkanten där han kan spela både i backlinjen och på mittfältet. Offensivt lagd, ungdomslandslagsman och ett namn för framtiden.

Anton Maikkula, 16, ytterback
Flyttade till Kalmar förra säsongen från A-lagsspel i Aneby SK, nobbade därmed både Malmö FF och IFK Göteborg. Slog igenom direkt i ungdomslagen och blev nyligen prisad som årets junior i Kalmar FF. Ordinarie högerback i årets U17-landslag och tränar med A-laget. Ett jättelöfte som uppvaktas av både Liverpool och Ajax och kan få ett genombrott i år. Men det mesta talar för spel i U21- och U19-laget.

+++++

Del 1 – AIK, Borrmapojkarna, Djurgården, Elfsborg

Del 2 – Falkenberg, Gefle, Halmstad, Helsingborg

+++++

På söndag smäller det igång och då får ni även den sista delen av guiden med lagen Malmö FF, Mjällby AIF, Åtvidabergs FF, Örebro SK.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson