Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Allsvensk guide – talangerna att hålla koll på under 2014, del 2

Så fortsätter vi med den allsvenska talangguiden för 2014.
Fyra nya lag – och många nya namn.
Som vanligt gäller det bara svenska spelare upp till och med 21 år och som jag tycker ni ska hålla koll på under 2014.

– FALKENBERGS FF –

Johannes Vall, 21, yttermittfältare
En stortalang som är ute efter sitt riktiga erkännande. Gjorde A-lagsdebut redan som 17-åring 2009 men sedan dess har det varit flera år drabbade av skador och ont om speltid. Inför sin första allsvenska säsong är Johannes mer redo än någonsin. Används mest som högerytter och kan nog överraska många allsvenska vänsterbackar i år.

Felix Johansson, 21, mittback/mittfältare
Lillebror till Erik i Malmö FF och påminner mycket i spelstilen. Storväxt och kan användas både som back och defensiv mittfältare. Gjorde A-lagsdebut förra året med två inhopp. Felix har några spelare framför sig för att nå startelvan men en allsvensk debut är ändå inte långt borta.

Hampus Svensson, 19, mittfältare
Ny spännande allround-mittfältare från lilla Vinbergs IF. Och frågan är om inte steget från division tre till allsvenskan ändå är för långt på bara några månader. Kan användas både centralt och på en kant och är nyttig på så sätt. Men till en början lär det mest bli U21-spel för Hampus. Framåt hösten kan han bli aktuell kanske.

Rasmus Andersson, 19, mittfältare
Beskrivs av klubben som en allround-spelare som kan spela överallt på planen. Fin högerfot också. Uppflyttad till A-laget inför året och får nog sikta in sig på att konkurrera om en ytterplats, förslagsvis högersidan. En bra bit kvar till allsvensk startelva.

Arben Ajdarevic, 18, mittfältare
Mellanbror Arben är nästa stortalang från Ajdarevic-familjen att charma Sverige. Storebror Astrit har redan banat väg och bakom kommer även minstingen Alfred. Arben är ungdomslandslagsman och en spännande offensiv mittfältare som gärna kombinerar teknik och styrka i sina attacker. Uppflyttad i A-laget inför säsongen och kan bli Falkenbergs stora joker i den allsvenska överlevnaden.

– GEFLE IF –

Emil Bellander, 20, anfallare
Anfallslöftet gjorde allsvensk debut under 2013 med flera inhopp. I år ser chanserna till fler inhopp mycket goda ut då klubben tappat flera tongivande anfallare inför 2014. Ses väl i dagsläget som fjärdealternativ på anfallet men det kan definitivt resultera i en plats på bänken. Och kanske kommer det första målet under 2014.

Oskar Larsson, 19, målvakt
Gefles stora hopp på målvaktssidan. Men än är det två rutinerade målvakter framför i Emil Hedvall och Sasa Sjanic som ska ta över efter målvaktslegendaren Mattias Hugosson. Oskar får sikta in sig på att slåss om speltid i U21-laget istället. Och sedan vänta på sin chans i A-laget. Har svårt att se det komma i år, då Gefle inte experimenterar alltför mycket, men man vet aldrig.

Erik Olsson, 18, mittfältare
Slängdes oväntat in i Europa League-kvalet förra året med ett inhopp mot Anorthosis Famagusta. Men ingen allsvensk debut än. Dock kommer den definitivt att komma under 2014. Erik har fått gott om speltid under försäsongen, främst som innermittfältare men det har även blivit några kantplatser. Har stort förtroende i klubben och här kan vi nog se klubbens stora genombrottsman i år.

Tshutshu Wa Tshakasua, 16, anfallare
Stortalangen som det börjat snackas rejält om senaste månaderna. I ungdomslandslagen har han varit en riktigt målspruta och nu börjar han även klättra i Gefles organisation. Har varit och provspelat hos Celtic under vintern och det mesta talade för en flytt. Men Gefle bet tillbaka och håll hårt i sin guldklimp. Fick göra A-lagsdebut under försäsongen och inslussningen till A-laget har satt igång på allvar. Får nog fokusera på att slå sig in i U21-laget först men här ruvar Gefle på en rejäl joker att slänga in under höstens avgörande matcher.

– HALMSTADS BK –

Joseph Baffo, 21, mittback
Lämnade under vintern Helsingborgs IF efter alltför lite speltid och tar nu ny fart i HBK. Där han behövs och Baffo har slagit sig in i startelvan redan från start. Det har länge pratats om Baffo som en lovande talang ända sedan han kom upp i IFK Värnamos A-lag. Har dock tappat sin plats i U21-landslaget under senaste året och är rejält revanchsugen.

Kristoffer Thydell, 21, innermittfältare
Kom till HBK som femtonåring och har varit en stortalang som klubben trott mycket på sedan dess. A-lagsdebuten och den allsvenska debuten kom redan 2010 som 17-åring. Fick ett dussin allsvenska matcher förra året – men i år krävs mer av Thydell.

Shkodran Maholli, 20, anfallare
Fysiskt stark forward som faktiskt startade den allsvenska premiären 2011, året då HBK åkte ut. Sedan dess har det dock varit motigare med skadeproblem och U19-spel. Förra året blev det tre inhopp i allsvenskan och i år är han nog fjärdealternativet i anfallet. Men fler än tre inhopp lär det säkert bli.

Simon Silverholt, 20, yttermittfältare
Flyttades upp i A-laget inför förra säsongen och det blev till slut sex inhopp och ett mål under debutsäsongen i allsvenskan. Storebror till Oliver och ses främst som yttermittfältare. Lever på sin snabbhet och är inte alltför långt från startelvan me får sikta in sig på inhopp till en början i år.

Marcus Johansson, 20, mittback
Lång mittback som tyvärr fick hela 2013 förstörd för en korsbandsskada. Jagar den allsvenska debuten men inget namn för startelvan än. En helt egen produkt i Halmstad som gått den långa vägen och drömmen om A-lagsdebut kommer komma under 2014.

Malkolm Nilsson, 20, målvakt
Lovande målvakt som stått på tillväxt i klubben. Väntar fortfarande på den allsvenska debuten men har vaktat målet en match i svenska cupen förra året. Var tredjemålvakt 2013 och blev utlånad till Lunds BK under hösten. I år är Malkolm närmare startelvan som andramålvakt bakom Stojan Lukic. Debuten är inte långt borta.

Oliver Silverholt, 19, ytterback/yttermittfältare
Lillebror ses som den hetaste talangen i A-laget. Ordinarie som vänsterback men vill hellre spela högre upp i banan. Och frågan är om han inte ska satsa som back då det gett både en U21-landslagsplats och intresse från Monaco. Slog igenom stort under sitt första allsvenska år 2013 och 2014 kan Oliver hitta på ännu roligare saker på sin vänsterkant.

Johan Mauritzon, 19, mittback
Hyllad lagkapten i U19-laget under 2013 och tog även steget upp i A-laget förra sommaren. Beskrivs som en snabb, spänstig och smart mittback av klubben och kan mycket väl göra allsvensk debut under 2014. Har fått försäsongen aningen hämmad på grund av en skada. Egen produkt som klubben tar hand om väl.

Perparim Beqaj, 18, anfallare
Spännande löfte på anfallssidan som främst är ett namn för U19- och U21 i år. Ändå har Perparim fått chansen nu under försäsongen i träningsmatcher och kan nog smyga sig upp i A-laget under 2014. Uteslut inte en kommande allsvensk debutant här.

Eric Smith, 17, innermittfältare
Största framtidsnamnet i klubben och ny i A-laget för säsongen. Har även fått göra tidig debut under försäsongen i både träningsmatcher och svenska cupen. U17-landslagsman för tillfället och ett namn som fansen väntat länge på att få se i A-truppen. Son till HBK-legendaren och nuvarande lagledaren Anders Smith som var med och tog klubbens senaste SM-guld 2000. Eric kan charma Sverige redan i år.

– HELSINGBORGS IF –

Andreas Linde, 20, målvakt
Nybliven andramålvakt och har länge setts som den givne efterträdaren till Pär Hansson, den dagen landslagsmålvakten väl lämnar klubben och flyttar ut till Europa. Linde stoltserar med 196 centimeter och var förra året utlånad till IFK Värnamo i superettan. I år har det hittills blivit några träningsmatcher i A-laget men allt talar för spel i U21-laget och sedan understödja Hansson i allsvenskan. Men vad som helst kan hända i sommar…

Jesper Björkman, 20, mittback
Gjorde allsvensk debut redan 2012 med två insatser. Sedan blev det lyckad utlåning hos Ängelholms FF i superettan under 2013. Jesper startade då hela 27 matcher och gjorde även ett mål. Men comebacken till HIF blev inte särskilt lyckad. Ett felsteg i en trappa har hållit honom borta från spel under försäsongen. Snart tillbaka för ett spännande 2014.

David Svensson, 20, innermittfältare
Slog sig in i A-laget under 2013 och fick även göra allsvensk debut på hösten med tre matcher. Senaste veckorna har många dörrar öppnats för den bolltrygge mittfältaren som trivs bäst centralt. Först lämnade May Mahlangu och sedan gick Andreas Landgren och inför den allsvenska premiären är det inte många som kan hota David Svensson från att gå in i startelvan på mittfältet. Här kan vi kanske få se årets genombrott i HIF.

Carl Johansson, 19, mittback
Lovande mittbackslöfte som är ny i A-laget. Det har även blivit en hel del speltid under försäsongen och även en startmatch i svenska cupen. Gör upp med Jesper Björkman om vem som kliver in i mittlåset bakom Peter Larsson och Loret Sadiku. Och när Björkman varit skadad har Carl varit förstaalternativet. Bra start och allsvenska debuten kan säkert komma i år.

Emil Krafth, 19, ytterback
2013 blev det stora genombrottsåret för Emil. Blev ordinarie som högerback i HIF, given i U21-landslaget och även speltid i A-landslagets januariläger som följdes av träningsmatch mot Turkiet. Även om det gått snabbt har 19-åringen kommit upp på den nivån han hör hemma. Som en nyckelspelare i allsvenskan och på väg in i A-landslaget. Modern ytterback som alltid följer med offensivt och kan även utnyttjas som vänsterback. 2014 kan kanske bli det sista året i allsvenskan.

Måns Ekvall, 19, innermittfältare
Fick pris som årets akademispelare förra året och har varit en nyckelspelare i ungdomslagen som lagkapten. Nu är det dags för det riktiga steget upp i A-laget och under försäsongen har han fått chansen. Är egentligen en central mittfältare men hans defensiva egenskaper kan även användas i positionen som mittback. Blir med största säkerhet allsvensk debutant i år.

Gustav Jarl, 18, ytterback/yttermittfältare
Uppflyttad till A-laget förra sommaren och fick även göra allsvensk debut samma höst med sammanlagt fyra matcher. Kan användas både som ytterback/yttermittfältare och det handlar om högersidan. En ny Christoffer Andersson kan man kalla Gustav. Ungdomslandslagsspelare och ett mycket spännande namn för 2014.

Elias Andersson, 18, innermittfältare
Helsingborgs egna golden-boy. En stjärna i ungdomslandslagen och en ännu större profil i det U17-landslag som tog VM-brons förra året. Där var Elias lagkapten och den stora playmakern med sin vänster på innermittfältet. Skolas långsamt och tålmodigt in i A-laget. Men fick ändå några inhopp i allsvenskan under 2013. En framtida spelfördelare i HIF och i år kan han mogna oerhört mycket.

Anton Kinnander, 18, anfallare
Ett nytt namn i A-laget men en giftig målkung sedan länge i ungdomslagen. Har redan gjort första A-lagsmålet för 2014 i svenska cupen och Anton är fullt redo för sin allsvenska debut. HIF har inte det starkaste anfallet i år och här kan Anton slå sig in på allvar. Får han chansen i allsvenskan kommer också målen komma, garanterat.

Del 1 – AIK, Brommapojkarna, Djurgården och Elfsborg

+++++

Nästa del kommer ut inom några dagar och då blir det BK Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Kalmar FF.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson