Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Svenska framgången i tonåringarnas Champions League

Nu i veckan drog Uefa Youth League igång igen. Champions League för tonåringar, som under gruppspelet varit identisk med de vuxnas turnering. Men det är nu det börjar skilja sig rejält. Slutspelets första matcher som innebar åttondelsfinaler avgjordes i veckan och det var några ritktigt härliga resultat – sett med blågula ögon.

Till slutspelet var tre svenskar klara: Isak Ssewankambo, Chelsea, Kristoffer Olsson, Arsenal, och Sebastian Starke Hedlund, Schalke. Och inte nog med att alla tre fick speltid i sina åttondelar så gick även alla vidare till kvartsfinalerna med sina klubblag. Ssewankambo byttes in som högerback i den 82:a minuten mot Milan men då var allt redan klart i 4-1-överkörningen. Olsson byttes in som mittfältare när det stod 1-1 för Arsenal mot Sjaktar i 65:e minuten. Sedan satte han den viktiga straffen som innebar 2-1 och sedan även blev 3-1 kort senare. Och Starke Hedlund spelade hela matchen som mittback när Schalke skrällde och vann med 2-1 borta mot skickliga Real Sociedad.

Så nu väntar kvartsfinaler i mars och återigen är det bara en match mellan lagen. Och det här kommer att bli stenhårt när mötena lottats till:
Barcelona-Arsenal
Chelsea-Schalke
PSG-Real Madrid
Manchester City-Benfica

Som ni ser så är det ju rätt starka talangfabriker som gör upp om det här. Sssewankambos Chelsea och Barcelona, med skyttekungen Munir El Haddadi i spetsen, är ju storfavoriter i turneringen efter deras fantastiska gruppspel och sedan utskåpningar i åttondelerna. Men både Olssons Arsenal och Starke Hedlunds Schalke kan absolut hota giganterna. Tufft bara med bortamatcher. PSG har mest glidit med och vet inte kapaciteten där samtidigt som Benfica känns som ett lag som övertygat utan att ha stött på tillräckligt svårt motstånd än. Real Madrid med Zidane-sonen Enzo Fernandez som lagkapten är ju en stark outsider till titeln också. Återigen ett lag som smugit med lite men som har en enorm kapacitet. Sedan har vi City som leds av legendaren Patrick Vieira. Efter ett tufft gruppspel slog man ut grymma Atletico Madrid på bortaplan och det visar verkligen kapaciteten.

Så det blir svårt att tippa här, men jag tror definitivt att vi får se en svensk i finalen.

Ni kan läsa mer om turneringen på Uefas hemsida här!

+++++

Riktigt härligt att se att Sixten Mohlin gjorde A-lagsdebut för Malmö FF i veckan. I träningsmatchen mot Mjällby AIF blev Robin Olsen skadad innan avspark och då tog 18-årige Mohlin över förstahandskarna och var även bara ett straffmål från att hålla nollan i 2-1-vinsten mot Mjällby. Det är inte omöjligt alls att vi får se den allsvenska debuten under 2014 för Sveriges mest lovande målvakt. På bänken hade MFF även en hel del härliga namn från ungdomslaget som Emil Kjellker, Franz Brorsson, Zia Sakirovski, Piotr Johansson och Mirza Halvadzic. Återväxten i klubben är minst sagt mycket imponerande.

+++++

Adnan Maric ser ändå ut att få en övergång till Swansea efter sitt provspel. Först var det sagt att han skulle stanna i Gais men nu verkar övergången vara så gott som klar. Och Sverige får ännu en svensk ungdom i Premier League. Swansea känns också som en klubb där en 17-åring kan göra raketkarriär om han bestämmer sig för det. Så kör hårt, Adnan!

+++++

En som dock får kriga för den där chansen är Carlos Garcia Ambrosiani. Djurgården-talangen som lämnade tidigt för Italien och Juventus har inte fått det där genombrottet i senaste klubben Parma och mest fått testa lyckan i utlåningar. Nu blir det även en ny lånedeal – fast till Sverige den här gången. 21-åringen är klar för spel i superettan och Jönköping Södra för att få en nytändning i karriären.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson