Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Många spännande landslagsuttagningar

A-landslagets Erik Hamrén stod för några riktiga överraskningar i går vid landslagsuttagningen till Turkiet-matchen i början av mars. Muamer Tankovic är ju den stora bomben men även Emil Krafth fick många att höja på ögonbrynen. Och det hände även en hel del under A-landslaget.

Men om vi börjar med A-landslaget så är ju Tankovic snackisen. ”Mujo” har stått för några fantastiska veckor som förändrats han liv totalt och visst ska inte några veckor ge en landslagsplats. Men för 18-åringens genombrott gick det bara inte att blunda längre. Det är klart att han ska få chansen. Hamrén måste börja bygga om och något Sverige är i desperat behov av på lång sikt är poängsspelare och i allra högsta grad målgörare. Lika bra att skola in Fulhams U21-skyttekung som även fått chansen i Premier League – det ser jag verkligen inga konstigheter kring. Och nu är även Muamer här uppe för att stanna.

Jag gillar uttagningen av Krafth väldigt mycket. En personlig favorit som under 2013 tog ett enormt kliv i sin karriär och under januarilägret var han även en av de positiva överraskningarna. Vi har saknat konkurrens på högerbacken där Mikael Lustig varit ohotad, Mattias Johansson inte fått chansen och Andreas Granqvist fått agera vikarie. Jag menar ibland har vi ju även tvingats damma av Hamrén-favoriten Mikael Dorsin. Nä, in med nytt blod och få upp konkurrensen där. Plus även att 19-årige Krafth kan spela vänsterback. Den mångsidigheten uppskattas hos förbundskaptener.

Dessutom får vi även se Oscar Hiljemark i en A-landslagstrupp igen. Anders Svenssons rättmätige ersättare ska framöver vara med så ofta som möjligt. Där behöver vi bygga upp den viktiga rutinen som ett landslagsläger ger. Hiljermark kommer ta över som slitvargen på mittfältet inom en snar framtid. Det är jag ganska så säker på.

Men visst saknar man ett namn. Och den jag tänker främst på är Branimir Hrgota. U21-spelaren är avstängd i U21-kvalet och ett inhopp mot Turkiet för A-landslaget hade inte suttit fel. Jag menar har inte Marcus Berg fått tillräckligt med chanser nu? Är det inte dags att börja satsa på Hrgota snart där potentialen är mycket stor. Turkiet hade varit ett gyllene läge i mina ögon. Får bara hoppas att Hamrén har någon större plan där för Branimir.

Här är hela truppen!

+++++

Även en U21-trupp togs och det är väl inte så mycket att säga om det. Inga större överraskningar och de rutinerade namnen är med, förutom nämnde Hrgota då. Moståndet är Malta i EM-kvalet och där ska det bara vara tre poäng oavsett vilka spelare Sverige skickar. Men pressen är tung ändå – blir det ingen vinst så är EM-drömmen bortblåst.

Här är hela truppen!

+++++

P19-truppen laddar inför vårens Elite Round av EM-kvalet med dubbelmatch mot Island. Och till denna trupp har även fyra minderåriga 96:or kallats in. Det är U17-VM:s bragdhjältar Sixten Mohlin, Linus Wahlqvist, Isak Ssewankambo och Valmir Berisha. Smart drag att plocka in den bäste från varje lagdel av det gänget som ändå lyckades gå till både EM och VM under förra året. Det vet vad som krävs i ett kval och förhoppningsvis kan de smitta av sig till de äldre spelarna. Den enda som saknas här är ju Mujo Tankovic men kanske kan man ta hjälp av hans tjänster i kvalet sedan. Skulle ju vara kul att komma till U19-EM ändå.

Här är hela truppen!

+++++

Sista landslagstruppen är en bautatrupp till ett Bosönläger. Det är P18 och 96:or som gäller. Inte så stora konstigheter här heller. Claes Eriksson tar helt enkelt bara ett ytterligare steg i bygget av sin nya landslagstrupp. Spännande att följa utvecklingen som ska innebära U19-EM nästa år.

Här är hela truppen!

+++++

Det här har ju varit en riktig snackis senaste dagarna också. 16-årige Marko Nikolic verkar nu ändå vara klar för AIK även om det fortfarande är strul med Djurgården om han ska få byta klubb eller inte. Men Nikolic har följt med AIK på träningslägret till Kina och jag undrar hur det här urartar sig. Märklig regel det där att en kontraktslös spelare inte få byta klubb hur han vill oavsett om det här är en känslig övergång eller inte. Uppenbarligen så har Djurgården slarvat bort den här målkungen som han är och då får de skylla sig själv. Det gäller att värna om sina guldkorn.

+++++

Får se hur det går för Adnan Maric på provspelet hos Swansea. En riktigt härlig lirare som så sent som för bara några dagar sedan stod för ett drömmål för Gais och som redan som 17-åring ser ut som en startspelare i Gais. Nu tror jag mest det här är ett känna-på-Europa-provspel som så många unga svenskar gör nuförtiden. Vilket är viktigt för utvecklingen. Men jag tror inte Adnan sticker redan utan han kommer att bli en publikfavorit i Göteborg och superettan först.

+++++

Till sist ska det bli ruskigt spännande att se hur det här projektet utvecklar sig. Tanken är väldigt god och jag gillar nytänkandet. Nu gäller det bara att satsa på det också så resultatet blir vad man hoppas på.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson