Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Snabb koll på allsvenska försäsongen – Del 2

Fortsätter från söndagens genomgång med resten av de allsvenska lagen.

Vill ni läsa första delen så hittar ni den här!

Helsingborg
En av få klubbar som inte har förändrats på tränarsidan. Men förändringarnas vindar blåser ändå kraftigt i ett HIF som kändes så självklart under våren 2013. Men något allvarligt hände på hösten då all harmoni blåstes bort och interna bråk uppstod. Nu ska lyckligare tider ta över igen och det känns som att det börjar med att röra om lite i truppen. May Mahlanghu är på väg bort och Mattias Lindström/Christoffer Andersson sjunger på sista versen. Här är tre nyckelspelare som måste ersättas och då kan talangerna ta chansen. Elias Andersson, 18, är självklart det stora framtidsnamnet och han har fått gott om förtroende under försäsongen också. Men extra kul att även Gustav Jarl, 18, och Anton Kinnander, 17, får speltid inför säsongen. Känns verkligen som att HIF satsar på framtiden i år. Glöm heller inte ordinarie högerbacken Emil Krafth som ju är helt given.

Häcken
För Peter Gerhardssons mannar har det inte hänt några radikala skillnader jämfört med förra året. Talangerna som får speltid nu under försäsongen är precis som väntat Oscar Lewicki, Simon Sandberg, tvillingarna Samuel och Simon Gustafson och Carlos Strandberg. Lewicki och Simon G är ju ordinarie i laget men spännande att se om Sandberg kan utmana om en av mittbacksplatserna, om Samuel G kan göra som sin bror och slå sig in på mittfältet eller om urkraften Carlos Strandberg kan kliva in som centertank. Det har i alla fall börjat bra för Carlos som redan gjort mål under försäsongen. 2014 kan verkligen bli hans stora genombrott.

IFK Göteborg
Blåvitt hade hemmapremiär i helgen mot Ålborg. Och av den 1-3 förlusten var det bara vänsterkanten som fylldes av ungdomar där vänsterbacken Ludwig Augustinsson och vänsteryttern Sam Larsson växlade löpningar. På bänken fanns det desto fler unga namn där Darijan Bojanic, Jonathan Azulay, Hampus Zackrisson och Gustav Engvall, 17, återfanns. Just Augustinsson och Larsson kommer att givna i startelvan i år. Sam som antingen vänsterytter eller anfallare. Bojanic kommer nog att vara mycket nära startelvan, medan Azulay och Zackrisson år sikta på inhopp. Engvall är ett mycket spännande namn på anfallet. Och än har Mikael Stahre inte riktigt hittat en lösning sedan Tobias Hysén lämnade. Kanske kan Engvall vara ett namn för startelvan redan nu?

IFK Norrköping
”Peking” präglas av talanger från egna ungdomsleden och förutom Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin och Alexander Fransson som kommit fram 2012 och 2013 så ser en ny våg att skölja över IFK under 2014. En våg av 96:or där mittbacken Linus Wahlqvist, yttern Gentrit Citaku och innermitten Oskar Sandström fått speltid under försäsongen. Wahlqvist och Citaku fick bänkplatser redan under 2013 och kan få en hel del inhopp under 2014. Båda kommer ju närmast från bragdbronset i U17-VM och ska nu få sin första A-lagserfarenhet. För Nyman, Kiese Thelin och Fransson kan de se fram emot många startplatser under året.

Kalmar
Så återigen ett lag med ny tränare. Hasse Eklund blev messias för Falkenberg och ska nu ta över arvet efter Nanne Bergstrand. Det är rejäla skor att fylla men Eklund är helt rätt val att få växa in i KFF och samtidigt bygga upp sin egen vision. Affischnamnet Melker Hallberg är just självklart polstjärnan i detta nya lagbygge. 18-åringen som är hela allsvenskans nya golden boy kommer att fortsätta dominera 2014 och tillsammans med redan rutinerade Måns Söderqvist ska det vara förebilder för en ny KFF-generation. 16-årige Filip Sachpekidis som blev allsvenskans yngsta målskytt i sin enda match under 2013 är på rejäl uppgång. Vänsteryttern har använts flitigt under försäsongen och verkar redan vara en Eklund-favorit. Sedan har vi även tvillingarna Johan och Sebastian Ramhorn som gjorde stor succé som ytterbackar i U17-VM. De båda kan även användas som mittlås och kommer att vara flitiga backups till backlinjen under 2014.

Malmö
I MFF är det ju inte bara ny tränare utan en hel sportslig ledning. Rikard Norling var ju, och blev, en mästare på att lägga sitt förtroende hos tonåringarna. Vi får se hur Åge Hareide väljer att prioritera. Saken är den att truppen är i alla fall nästan helt uppbyggd på ungdomarna. Laget har ju varit på träningsläger i USA men spelar i dag sin första match på hemmaplan, mot FC Nordsjälland. Och av den matchtruppen kryllar det av talanger. Sixten Mohlin, Filip Helander, Johan Hammar, Pa Konate, Erdal Rakip, Simon Kroon, Amin Nazari, Pawel Cibicki och Petar Petrovic. Av alla dessa är ju Helander given och sedan ser jag Kroon och Rakip som närmast en startelva under 2014 även om de får sikta in sig på inhopp. Men mycket glädjande att se att MFF ser ut att hålla i sin talangsatsning i A-laget.

Mjällby
MAIF värnar alltid om de lokala talangerna och under förra året slog Andreas Blomqvist igenom rejält och belönades även med en plats i A-landslagets januariturné i Förenade Arabemiraten, där han även inte gjorde bort sig, tvärtom. I skuggan av Blomqvist har även Mattias Håkansson och Simon Nilsson tagit stora kliv senaste året och är nu snubblande nära startplatser i Mjällby. Trion har fått gott om speltid under försäsongen och kan ta tre av de fem platserna på mittfältet. Annars pratas det mycket om 19-årige mittbacken Hampus Bergdahl i Mjällby-lägret. Hampus är med på det pågående träningslägret i Turkiet men har ändå en bit kvar till startelvan. 

Åtvidaberg
ÅFF mötte Hammarby i fredags och matchresultatet var väl långtifrån önskvärt då det blev 3-0 till stockholmarna. Men de som fick chansen var desto härligare. Där 95:an Pontus Nordenberg startade som vänsterback och Joel Rajalakso, 93:a, och George Tanzi, 94:a, kom in som högerytter respektive mittback. Åtvidaberg är ett rutinerat och lite äldre lag och det känns som att det är dessa svenska talanger som slåss om speltiden i A-laget i år. Nordenberg kan ju användas både som ytterback och mittback och närmare startelvan än Tanzi. Medan Rajalakso kan utnyttjas på flera offensiva positioner och lär vara inhoppare under 2014.

Örebro
ÖSK är tillbaka i högstaserien, där de hör hemma, igen. Senaste träningsmatchen var mot IK Sirius och då mönstrade Örebro en ung startelva för att alla ska få chansen. Så svårt att bedöma situationen för dessa ungdomar efter den träningsmatchen. Men tidigare så har Kalle Holmberg, så klart, fått chansen. Han har ju växt ut till en profil senaste säsongerna. Men även Christer Lipovac har fått göra inhopp, startade mot Sirius. Ännu en 96:a från bragdgänget i U17-VM och Lipovac gör sin första säsong i ÖSK efter att ha blivit värvad inför 2013 men sedan utlånad till moderklubben Karlslunds IF. Lipovac har länge haft ögonen på sig och genombrottet kan mycket väl komma i år. Bakom dessa två finns även talangfulle målvakten Jacob Rinne, 17-årige Carl Ekstrand Hamrén som kan användas som både mittback och ytterback och offensive mittfältaren Lukman Murad, 17 år, Samtliga tre startade mot Sirius också.

Följ mig här på twitter:
StefanOttosson