Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Snabb koll på allsvenska försäsongen – vilka får chansen?

Det är verkligen OS 24/7 som gäller för mig just nu. Men jag tänkte i alla fall slänga in en liten snabb genomgång på de allsvenska lagen och vilka unga spelare som fått chansen nu under försäsongen så här på söndagskvällen.

AIK
08:orna har ju som tidigare känt stått för en tydlig generationsväxling i sin A-lagstrupp. Satsningen på ungdomar är glasklar och det märker man även på försäsongen. Helgens träningsmatch mot Elfsborg (2-1) bjöd på startelvan för Robin Quaison och Alexander Milosevic. Men det är ingen överraskning, duon kommer att vara nyckelspelare i år igen. Även Sam Lundholm återfanns i startelvan och där kommer vi få se en tydligare skillnad från förra året. Sam och för tillfället skadade Niclas Eliasson, som varit en riktig pärla under försäsongen, kommer att göra upp om platsen som Martin Mutumba lämnat bakom sig på högerkanten. På bänken mot Elfsborg fanns även 96-duon Anton Salétros och Noah Sonko Sundberg samt Niclas Maripuu, Edward Owusu och Patrik Carlgren. Så ni förstår att det är ungdomens år i AIK-lägret.

Brommapojkarna
BP är precis som vanligt, sprängfyllt av unga stjärnskott. Så här skulle jag i princip kunna ta med hela stommen av laget. Men istället fokuserar jag på de färskaste spelarna. BP övertygar under försäsongen och allra främst nyförvärvet Dardan Rexhepi. I helgen blev det två nya mål i 3-0-segern mot Gif Sundsvall och förre MFF-anfallaren är nu uppe i fem mål på fyra matcher. Mot Giffarna återfanns även Jesper Karlström i startelvan på nytt. 18-åringen kom in i andra halvan av 2013 och blev genast en favorit. 2014 kan han ta ett rejält steg i sin fotbollskarriär. BP har också nyligen flyttat upp Carl Starfelt i A-laget och han fick på nytt chansen som inhoppare mot Giffarna. Här har vi en ny lovande ytterback från ungdomsleden som tidigare producerat Miiko Albornoz och Ludwig Augustinsson. Självklart ska nyförvärvet Christian Kouakou nämnas också, tillsammans med Rexhepi har BP ett nytt, hungrigt anfallspar som kan bli giftigt i allsvenskan.

Djurgården
Dif är en klubb i förändring, precis som många fler i allsvenskan, där Pelle Olsson tagit över skutan. Olsson som alltid värnat för pålitliga startelvor och lokala talanger som blivit förbisedda av resten av Sverige ska nu ta över en Stockholmsklubb med en mycket större ungdomssatsning, så det ska bli spännande att se hur han utvecklar sitt nya lag. Helgens match mot Jönköping Södra blir dock svårbedömd för den kommande allsvenska säsongen då Djurgården använde en U21-inspirerad elva för att slå J-Södra med 2-1. Allra roligast var ju att se Christian Rubio Sivodedov i startelvan på innermittfältet. Men man kan ändå se tendenser på vilka talanger som kan få chansen. Simon Tibbling startade och är, enligt mig, given i Difs startelva tillsammans med mittbacken Emil Bergström. Sedan har Philip S Mantilla och Jakob Glasberg fått chansen på försäsongen. Kanske kan de två tillsammans med Sivodedov bli uppstickarna i Dif anno 2014.

Elfsborg
Ja, i Elfsborg är det ny boss också men här känns det mest som en spelidé som rullar vidare. En övergripande tanke som bara får nytt ansikte i form av Janne Mian. Sebastian Holmén, Viktor Claesson och Simon Hedlund fick återigen chansen mot AIK (1-2) i helgen och dessa tre är givna i Elfsborgs matchtrupp under den kommande säsongen. Och just Hedlund ser ut att få stort ansvar som Stefan Ishizakis rättmätige ersättare på högerkanten. Men i Elfsborg har vi även Adam Lundqvist och Per Frick, tillbaka från Falkenberg-lån förra året, som slåss rejält i A-laget. Bakom där så kan nog årets komet bli 18-årige Arber Zeneli som fått chansen på försäsongen. Den unge anfallaren är en frisk injektion i ett Elfsborg som kört fast de senaste säsongerna.

Falkenberg
Här har vi ju ett helt nytt och spännande lag. Tyvärr har stjärnskottet Niclas Eliasson, AIK, lämnat laget och bakom finns det inte några jättetalanger i A-laget. Inte än i alla fall, men man vet aldrig vad som slår i genom här under 2014. Och det är väl det som är så härligt med Falkenberg i allsvenskan. Vad som helst kan ju hända under Henrik Larssons vingar, som ändå lovat att satsa ungt. Så här kan vi få lära oss helt nya namn. Underbart! I senaste matchen mot Gais bjöd startelvan på KFF-lånet Rasmus Sjöstedt och sedan inhopparna Johannes Vall och Carl Oscar Andersson. Men fler talanger lär få chansen. Tror jag.

Gefle
Ja, det börjar väl bli lite tjatigt men här har vi ett nytt lag i förändring. Efter Pelle Olsson-dynastin ska Roger Sandberg ta Gefle in i framtiden. Och återigen får vi se hur det går under säsongen. Hittills har, rent spontant, nyförvärvet Dardan Mustafa, från Lunds BK, varit en överraskning i Gefle och tillsammans med Emil Bellander har Gefle två spännande anfallare som kan ta över efter att Mikael DalbergJakob Orlov och Erik Törnros lämnat klubben. Där bakom finns sedan en hyperintressant anfallare i 16-åringen Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua som knackar rejält på dörren till A-laget och även fått ett inhopp nu under försäsongen. Joker i allsvenskan, tja, varför inte?

Halmstad
I HBK innebär det säsong två i allsvenskan och nu kanske man släpper på tyglarna lite och låter talangerna få pröva vingarna. Det första året är ju alltid svårt när det sätter press på överlevnad direkt. Men nu kanske vi kan få en ungdomlig touch på Halmstad som vi brukar vara vana vid. Att gå på från senaste matchen mot Varberg Bois är att HBK kanske kan satsa på målvakten Malkolm Nilsson under 2014. Allsvenskan är ju verkligen inte bortskämda med unga målvakter och jag ser gärna Malkolm som förstemålvakt. Han startade mot Varberg i 4-1-matchen och vi får se om han får fortsatt förtroende mellan stolparna under försäsongen. Annars är ju nyförvärvet Joseph Baffo, från Helsingborg, ett rejält tillskott i Halmstad. Baffo har övertygat och det här är verkligen en klubb han kan få växa ut i. 17-årige mittfältaren Eric Smith är en det snackas mycket om också och han är med och kör med A-laget nu. Håll utkik där.

+++++

Okej, jag insåg nu att det här var ett alldeles för stort projekt att starta upp nu på kvällen. Så jag får tyvärr ge mig med de här lagen för i dag. Återkommer självklart i morgon med resten av lagen i allsvenskan. Så håll till godo med det här så länge.

På återseende.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson