Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Debuten på Old Trafford – Tankovic lever drömmen

Drömmen: Att kliva ut på gräset inför fullsatta läktare mot Manchester United på Old Trafford.
Verkligheten: Ensam med en fotboll på en liten grusplan.

Så utspelade sig ofta mina barndomsfantasier när jag låtsades att jag spelade på en av fotbollsvärldens allra mest ikoniska arena. Verkligheten var bara så mycket längre ifrån. Jag är verkligen inte ensam om att vara det där lilla barnet som drömde om något så otroligt långt bort. Men för Muamer ”Mujo” Tankovic hände det i dag.

Det är så sjukt att sitta här och skriva om en 18-årig svensk som i dag klev in på Old Trafford för att göra sin första match från start i Premier League. Det är så stort. Och med vilken respektlöshet Mujo tog den chansen också. Jag har skrivit det förut under hans speltider de senaste veckorna och jag måste trycka på det igen. Han känns så given på något sätt i ett PL-lag. Det känns liksom inte konstigt att se honom spela mot de allra största stjärnorna. Det känns bara så naturligt.

Det blev en halvlek för Mujo mot Manchester United. En halvlek som lovar så mycket, mycket mer. Positionen var ensam anfallare för Tankovic, men så såg det ju inte ut. Nä, det var ju mer Messi/Fabregas-rollen han hade som anfallare. Den här falska nian som det så mystiskt heter. Det är ju en svår roll att hantera och det var hans första match från start. Men jag tyckte ändå att han gjorde det väldigt bra. Löpningen vid 1-0-målet var exemplarisk och bäddade för Fulhams ”chock”-ledning. Det är ju ingen chock med Manchester United i underläge längre. Kontringen av Tankovic var också fin att se. Han gjorde helt rätt som passade fram Kieran Richardsson som fick ett ännu bättre läge. Men där Richardssons avslut var horribelt.

Två fina aktioner som fick sätta stämpeln på den här debuten i en PL-startelva. För i halvtid lämnade Tankovic banan efter ett byte med Darren Bent. Tror inte att det var något skadebekymmer i fråga utan rent taktiskt. Fulham hade ledningen mot Manchester United på bortaplan. Då behövs rutin och någon tung pjäs som kan hålla i bollen i anfallet. Tyvärr offrades Mujo då. Men han lämnade planen som en vinnare ändå. Då Fulham tappade vinsten i andra halvlek. Även om just Bent räddade viktiga 2-2 på övertid.

Men det här var bara början. Och våren kommer att bli så fin för Mujo. Det här är på väg att bli ett genombrott av sällan skådat slag. Samtidigt som det tyvärr medföljer en hel del runt om. Och det här med landslagsvalet är på väg att bli en riktig soppa när Bosnien och Sverige gör upp om hans framtid. Edin Dzeko har blandat sig i och Sverige ska kontra med Zlatan. Jag tror inte det här är något som Mujo trivs med för tillfället. Allt det här runt om och allt som skrivs på nätet. Det är mycket som snurrar kring Tankovic för tillfället och det är väldigt synd att sådant här ska ta så mycket energi från hans genombrott i Fulham. Samtidigt som det finns ett klubbkontrakt som det förhandlas om där. Det är verkligen en orolig tid vid sidan av fotbollsplanen och jag hoppas inte att det påverkar hans insatser på gräset.

För där vill vi fortsätta följa den där drömmen från grusplanen.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson