Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Svensksuccé i Europa och spännande val av Hamrén

En rätt så händelserik vecka ändå trots att fotbollen gått in i ett vinterlunk.

I Europa avgjordes ju gruppspelet av Uefa Youth League. Där Kristoffer Olsson, lagkapten för dagen, förde sitt Arsenal till slutspel som gruppsegrare – trots att det blev förlust mot Napoli borta med 2-1 i sista matchen. Där blev istället ett Marseille-överkört Dortmund den store förloraren och utslaget. Märkligt att de åker ut så tidigt, men det beror nog kanske på att stora delar av U19-truppen säkert redan gått upp i A-laget.

Även Sebastian Starke Hedlund tog sig vidare till slutspel med sitt Schalke. Man var redan klart inför sista matchen men det blev ändå 5-1 mot Basel och Sebastian spelade hela matchen som mittback.

Tidigare i veckan hade ju även Isak Ssewankambo tagit sig vidare med sitt Chelsea så därför har vi samtliga svenskar vidare i tonåringarnas Champions League. Lottningen för slutspelet sker på måndag innan A-lagens lottning avgörs. Och sedan inleds jakten på pokalen i slutet på februari. Här är alla lagen som är kvar:

Gruppettor
Real Sociedad, Real Madrid, Benfica, CSKA, Chelsea, Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona.

Grupptvåor
Sjaktar, FC Köpenhamn, PSG, Manchester City, Schalke, Napoli, Austria Wien, Milan.

Som ni ser så skiljer det sig ganska mycket mot hur det ser ut i stora Champions League. Här blev det en hel del skrällar. Och det här kan verkligen gå hur som helst. Håll koll på måndag.

+++++

Säga vad man vill om Erik Hamrén – men han gillar verkligen att släppa fram nya namn. Sveriges förbundskapten släppte i veckan sin trupp till januariturnén. Och vilken trupp det blev!

Hela elva spelare är debutanter i A-lagssammanhang och sexton stycken är födda på 90-talet. Det är verkligen så en januariturné-trupp ska se ut. Bland de spelarna som jag följer är det väldigt roligt att se namn som Filip Helander och Simon Thern som stått för strålande säsonger och är nyckelspelare i U21-landslaget. Snart är det ju dags för övergången till A-landslaget så det är bara att börja slussa in dem redan. Rätt även att Alexander Milosevic, Robin Quaison och Oscar Lewicki får chansen i år igen. Samtliga tre kommer från ett väldigt blandat år där prestationerna varierat. Det är ju tufft efter sitt genombrottsår att följa upp det med en ännu större succé. Dessa tre kommer att höja sig tack vare denna landslagschans och det är perfekt för självförtroendet.

Men mest av allt uppskattade jag att Andreas Blomqvist och Emil Krafth kom med. Blomqvist kommer från ett väldigt bra år med Mjällby och blir lätt bortglömd i sammanhanget. Helt rätt av Hamrén att testa Andreas com gjort sig välförtjänt av den här platsen. Nu är det bara våga ta för sig ännu mer i januari. Emil Krafths imponernade 2013 har jag hyllat tidigare men fick snabbt mothugg när jag skrev att jag tyckte han var given en plats i denna trupp. Ett helt rätt val av Hamrén. Krafth kan användas både som högerback och vänsterback och är en nyttig tillgång. Yngst i denna trupp är han en riktigt intressant joker och han lär nog få speltid.

Samtidigt är det ju även några namn som jag saknar här. Främst tänker jag på Sam Larsson och Melker Hallberg som slagit igenom rejält i år. Visst, Melker är 95:a och fortfarande mycket ung men det spelet han har visat upp i år har stundtals varit A-landslagsklass. Och med Sam så känns det som att han föll på målsnöret i kampen mot Emil Forsberg. En ganska jämn kamp ändå av två succéspelare i år. Sedan hade det ju varit en härlig överraskning att fått se Simon Gustafson i en januariturné med A-landslaget. Men tiden kommer för dessa killar.

Senaste januariturnén blev ju Robin Quaison den stora kometen. I år är det en hel del nya namn som slåss om den titeln. Och jag tror nog att det står mellan Nabil Bahoui och Magnus Eriksson om vem som kan överraska mest på landslagsledningen.

Här ser ni hela truppen!

+++++

Dif har nu flyttat upp sin yngste spelare någonsin in i A-lagsverksamheten. Och inte helt oväntat så handlar det ju om Christian Rubio Sivodedov. 16-årige stjärnskottet får nu U21-kontrakt med Djurgården och ska träna kontinuerligt med A-laget från och med nästa år. Christian testade ju på A-lagsspel redan i början av det här året och har under året varit en startspelare i U21-laget så det här är ju knappast en överraskning. Men det ska bli spännande att se om han håller sitt löfte han gav till mig när vi träffades.

Då lovade han allsvenskan 2015.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson