Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Framtiden har lottats – och The Tank har slagit till igen

I morgon lottas VM-grupperna till Brasilien nästa år. Sjukt spännande och visst älskar man uppbyggnaden inför lottningar. Nervositeten/förväntningarna över mardrömsgrupper eller roliga grupper. Mycket av det har ju tappats när Sveriges lapp inte ligger i någon av bollarna. Men ”vår lapp” har funnits i andra lottningar. Lottningar för framtiden.

Fyra svenska EM-kval har lottats. För P98 och P96 handlade det om EM-kval 1 och för P97 och P95 handlade det om steget efter, Elite Round. Och ja, det var blandade resultat kan man ju minst säga. Vi tar det i tur och ordning.

98:orna, som ska lira kvalspel för första gången, kvalar till U17-EM i Bulgarien 2015. Hösten 2014 inleder de den första kvalrundan. Här är det ju helt underbart att 96:orna redan krattat upp vägen med sina enastående resultat i U17-EM och U17-VM under året. Därför var 98:orna i högsta seedningsgruppen. Vilket till slut gav en grupp med Ukraina, Grekland och Lettland.
Samtliga matcher spelas i Lettland där ettan, tvåan och de bästa treorna går till Elite Round.
Det ska inte vara något annat snack än om svenskt avancemang här.

97:orna som är klara för Elite Round våren 2014 fick det tyngre. Vidare som tvåa från första kvalgruppen hamnade man i sista seedningsgruppen och fick då en mardrömslottning. Tyskland, Holland och Österrike väntar i mars i gruppspelet som spelas i Holland. Där går endast vinnaren vidare till U17-EM i Malta 2014. Där här kommer inte att bli. Tre av Europas absolut bästa plantskolor väntar och det lär nog krävas två vinster och en avgjord för att vinna gruppen. Oerhört tufft – men vilken utmaning samtidigt.

96:orna, de enastående VM-bronsmedaljörerna, går nu in en ny resa och ett nytt EM-kval där slutdestinationen är U19-EM i Grekland 2015. Även här hamnade Sverige i sämsta seedningsgruppen efter skrala resultat av deras föregångare. Men läget ser ändå inte så mörkt ut efter lottningen. Det blev Ukraina, Israel och Bulgarien. Första kvalrundan avgörs i november nästa år och där går ettan, tvåan och de bästa treorna vidare till Elite Round. Dit borde verkligen denna gyllene generation ta sig, inget av dessa lagen var ju ens med i EM eller VM i år och så mycket kan inte förändrats. Sverige är klara favoriter. Och bäst av allt är väl ändå att matcherna avgörs i Israel. Jag menar det gick ju rätt så bra sist på den sidan av jordklotet…

95:orna, kvalar till U19-EM i Ungern 2014 och har bara Elite Round kvar. Där väntar nu Tjeckien, Italien och Bulgarien. Som vanligt i Elite Round är det bara gruppettan som går vidare. Allt avgörs i Bulgarien i maj och jag anser att Sverige har goda förhoppningar att gå vidare. Italien är ju favoriten och den är nyckelmatchen. Svensk seger där och bra resultat mot Tjeckien och Bulgarien kan ta dem till EM.

Det ser verkligen ut att bli ett mycket spännande 2014 för svensk del.

+++++

Succéförbundskaptenen Roland Larsson, som fått lämna ifrån sig 96:orna, har lämnat in sitt första trupp för sitt nya landslag – 98:orna. Så här ser truppen till landslagslägret på Bosön ut!

Ska bli spännande att se vilka som tar chansen i detta landslag. Roland Larsson gillar ju att bygga familjer med sitt landslag så det gäller att visa upp sig redan från start. Larsson är inte så mycket för förändringar efter att han byggt stommen. Talang finns det gott om i denna kullen. Två av spelarna har ju redan lämnat för Premier League i Zackarias Faour, Manchester City, och Kristopher Da Graca (Arsenal).

+++++

Och så har Muamer ”The Tank” Tankovic levererat igen för Fulhams U21-lag. När matchklockan tickat upp till 93 minuter vid ställningen 1-1 mot Everton fann ”Mujo” sitt läge – och då exploderar han. Kolla bara in det iskalla avslutet här nedanför… Otroligt. Fulhams U21-lag går därmed upp i ligatoppen efter att ha varit obesegrade i elva matcher nu. Imponerande och en stor skillnad mot A-laget som ligger på nedflyttning i Premier League. Nye tränaren Rene Meulensteen fanns även på plats på matchen och lär slickat sig om läpparna för Tankovics effektivitet framför mål. Snart kan vi nog få se ”The Tank” i PL. Wow.

+++++

En annan 95:a ute i Europa som redan fått chansen i A-laget är Joakim Olausson i Atalanta. I onsdagens cupmatch fick han äran att sitta på bänken mot Sassuolo i sextondelsfinalen. Dock blev det ingen speltid för ”Nye Glenn Strömberg” men Atalanta gick vidare med 2-0 och i kvarten väntar nu Napoli. Får se om Olausson får chansen på bänken då också. Det hade varit stort.

+++++

Till sist får vi säga lycka till – till Måns Herrmann – som nu är i Rotterdam för provspel med Feyenoord i tio dagar. Läs mer här! 16-årige målkungen från Helsingborg kan mycket väl ta steget. Får se hur det går.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson