Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Här är tonåringarnas Champions League

Det var inte bara Zlatan, Rooney och Vidal som briljerade i Champions League förra veckan. Nä, för bortom all stjärnglans i den finaste av alla klubblagsturneringar finns det även en junior-variant där de framtida stjärnorna skolas.

Tidigare har den här turneringen kallats Next Gen Series. Men den varianten gick i graven i somras. Eller ja, ”tog en paus” som det så fint motiverades. Orsaken var den dåliga ekonomin. Vilket är lite konstigt då turneringen var en stor favorit bland de mest inbitna fotbollsfansen. Alla storklubbar fanns inte med men många av de allra största och det var väldigt hög konkurrens senaste säsongen. Ändå var det Aston Villa som skrällde till och slog Chelsea i finalen.

Men när Next Gen Series gick i ”tillfälliga” graven då såg Uefa sin stora chans att sno åt sig det som hela tiden varit Champions League för tonåringar. I höst har därför den nya kostymen hetat ”Uefa Youth League” och nu är det ännu mer likt CL samtidigt som det fortfarande handlar om spelare upp till 19 år. Tidigare har klubbarna fått välja om de skulle vilja ställa upp vilket inneburit att de största saknats. Men nu har Uefa lyckats locka till sig alla storklubbarna och samma lag som återfinns i CL finns nu i YL. Grupperna är dessutom identiska.

Och visst är det storklubbarna som dominerar här också. Men det har ändå blivit en del uppstickare nu inför den avgörande sjätte matchen. I grupp A toppar Real Sociedad jämfört med CL där man är jumbo, samtidigt kan United missa slutspelet. I grupp B är det kul att FC Köpenhamn är tvåa bakom Real Madrid och före Juventus. Benfica dominerar grupp C, där PSG ändå är tvåa men en bra bit efter. I D är avgörandet helt öppet där CSKA Moskva, City och Bayern slåss om två platser – men CSKA toppar ändå. E är sig lik med Chelsea i topp och Schalke tvåa. F även den med Arsenal i topp och Dortmund tvåa framför Napoli. G likaså med Atlético i topp fast här kan mer anonyma Austria Wien fortfarande nå slutspel. H har ju självklart Barcelona i topp och Milan direkt efter.

Visst saknar man ju såklart ett svenskt lag här och ett MFF med sprudlande tonåringar hade varit härligt att se även i denna turnering nästa år. Men de svenskar som finns är tongivande ändå. Förra veckan räddade Kristoffer Olsson en poäng för Arsenal mot Marseille med sitt straffmål till 1-1. Ett mål som med största säkerhet tagit Arsenal till slutspelet. Och i Schalke 04 är Sebastian Starke Hedlund ordinarie där laget även har allt i egna händer för att gå vidare. Och i Chelsea ska Isak Sssewankambo vara en man för startelvan men nu har ju 17-åringen varit skadad sedan U17-VM och inte kommit tillbaka för fullt. Fler svenskar finns ju i de andra klubbarna, men många är nog lite för unga för att lira här än.

Nästa vecka spelas den sjätte och avgörande matchen i gruppspelet. Sedan börjar allvaret!

Här hittar ni allt om Uefa Youth League.

+++++

Helgens talang är ju självklart Kristoffer Peterson. Liverpool-talangen som nyligen blivit utlånad till Tranmere för att få A-lagserfarenhet. Utlåningen gäller för en månad och redan i första matchen levererade Kris från sin vänsterkant. Och fansen gillade vad de såg. De hyllade sin nye svensk som ”Tranmeres Messi”.

Vilket ju är ett ganska gott tecken för en 19-åring.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson