Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

U17-killarna är hela Sveriges och Europas hopp

Nu börjar det – på allvar. Åtta lag återstår i U17-VM. Och Sverige är ett av dem. De övriga är Honduras, Brasilien, Elfbenskusten, Argentina, Mexiko, Nigeria och Uruguay. Vilket innebär att Sverige är det enda laget kvar från Europa. Så bäst i Europa och åtta i världen, bara det är en enorm bragd för våra hjältar i sanddynorna.

Svenska landslaget är till kvartsfinalen även tillbaka där allting började för elva dagar sedan, i ”hemstaden” Al Ain. Staden där denna charmiga framgångssaga inleddes med 4-1-vinsten mot Irak. Men överraskningsmomentet är över för vårt blågula hopp. Efter elimineringen av Japan i åttondelsfinalen kommer de övriga länderna att vara väl förberedda på vår kompakta och kloka spelstil. Så på fredag klockan 14.00 gäller det att chocka världen igen – när Honduras väntar i kvartsfinalen.

Åtta lag kvar och två matcher till den åtråvärda finalen. Så här ser avslutningen av U17-VM ut:

Kvartsfinal 1: Honduras-Sverige – fredag 14.00
Sverige har ju fått en drömmotståndare jämfört med de övriga kvartsfinalerna. Honduras besegrade Uzbekistan i åttondelsfinalen med Jorge Boddens enda mål med kvarten kvar att spela. Även om man var det bättre laget i den matchen har man inte övertygat allt för mycket i turneringen och tog sig vidare från gruppen på fyra poäng. Där man var klart underlägset turneringens stora favorit Brasilien som vann gruppen förkrossande. Den matchen förlorade man även med 0-3 men var redan klart för avancemang efter 2-1 mot värdnationen Förenade arabemiraten och 2-2 mot Slovakien. Ett Slovakien som Sverige minns från i EM där man borde vunnit sista gruppmatchen men fick med sig 0-0 då. Så ett än så länge ljummet Honduras kan passa Sverige utmärkt. Honduras har även bara gjort fem mål jämfört med de svenska nio och man saknar en målgörare där ständige inhopparen Bodden gjort flest med sina två mål. I svenska laget har vi ju både Gustav Engvall och Valmir Berisha på tre mål vardera. Spelar Sverige lika disciplinerat och smart som i tidigare fajter så bör man gå vidare till semifinal.

Kvartsfinal 2: Brasilien-Mexiko – fredag 17.00
Ett riktigt tungviktsmöte om man ser till historiken. Brasilien och Mexiko är ständiga guldfavoriter i U17-VM och har båda två vunnit turneringen under 2000-talet, Brasilien -03 och Mexiko -05 och -11. I finalen 2005 gjorde faktiskt de båda länderna upp men Mexiko ledda av Carlos Vela besegrade Andersons Brasilien med 3-0 i finalen.
Mexiko är det regerande mästarlaget inför turneringen men har inlett lite halvsvajigt samtidigt som Brasilien fullständigt dansat fram genom matcherna och denna kvarten kommer att bli eldprovet för de båda två. Mexiko har ändå rest sig efter 6-1-knocken mot Nigeria i premiären och radat upp tre raka segrar efter det, mot Irak, Sverige och så Italien i åttondelsfinalen. Men frågan är om de verkligen räcker till mot detta urstarka Brasilien. 6-1, 6-1, 3-0 och 3-1 ger 18-3 på brasilianarnas inledande fyra matcher. Hur imponerande är inte det? Och åttondelen mot EM-mästaren Ryssland var rena munsbiten även om det ”bara” blev 3-1. Brassarna hade 27-4 i antal skott och 18-3 i skott på mål. Hyperoffensiva samtidigt som det kryllar av poängspelare där trion Boschilia, 6+3, Nathan, 4+5, Mosquito, 4+2, är vassast. Se upp, Mexiko.

Kvartsfinal 3: Argentina-Elfenbenskusten – lördag 14.00
Spännande kvartsfinal på förhand. Argentina kommer till matchen som obesegrade och ledda av stjärnan Joaquin Ibanez, tre mål hittills, men frågan är om man har kommit igång på riktigt än. Gruppen var väldigt jämn och först i sista matchen kunde man spela ut och vinna rejält mot Kanada med 3-0, innan var det tajta matcher mot Iran och Österrike. Men laget växer och och är svåra att slå framförallt. I åttondelen blev det övertygande vinst mot Tunisien med 3-1 även om man hade 1-1 i halvtidsvilan. Elfenbenskusten gled sig vidare från gruppen först i sista matchen. Efter förlust mot Italien och kryss med Uruguay i en riktigt tuff grupp kunde man besegra slagpåsen Nya Zeeland i sista matchen och knipa tredjeplatsen. Mot Marocko i åttondelen var man klasser bättre men hade förtvivlat svårt att göra mål och gick vidare på knappa 2-1. Det märks att laget saknar en stjärna och målgörare som man hade i Tottenham-proffset Souleymane Coulibaly (Youtube!) som tog hela världen med storm i senaste mästerskapet.
Så fördel Argentina men jag räknar ändå inte bort Elfenbenskusten.

Kvartsfinal 4: Uruguay-Nigeria – lördag 17.00
Ännu en kvartsfinal som kommer att bjuda upp till riktig dans. Två av de mest positiva överraskningarna gör upp om semifinalplatsen i denna sevärda kamp. Uruguay satte tonen redan i premiären mot Nya Zeeland med 7-0 samtidigt som Nigeria imponerade ännu mer med 6-1 mot svårslagna Mexiko. Sedan dess känns det som att båda lagen gått lite på halvfart. Uruguay kryssade med Elfebenskusten och slog Italien innan man ställdes mot Slovakien i åttondelen. Där drog sydamerikanerna iväg till 4-0 i början av andra innan man sedan bjöd in Slovakien till slutresultatet 4-2. Nigeria däremot har varit effektivare, 3-3 mot Sverige följdes av 5-0 mot Irak innan man slog ut Iran med 4-1 i åttondelen. Men det känns som att så mycket mer finns att hämta från detta laget som svämmar över av poängspelare. Ska bli spännande att se om fixstjärnan Isaac Success kan hinna bli spelklar från skadan mot Sverige som hållit honom borta från de senaste matcherna. Duellen mellan skyttekungarna Franco Acosta, fyra mål, och Kelechi Iheanacho, fem mål, kommer att bli avgörande för den här kvarten. Men glöm inte bort mittfältaren Musa Yahaya på fyra mål. Mitt förhandstipset går till Nigeria.

Efter kvartsfinalspelet väntar således semifinalerna nästa tisdag. 14.00 möts vinnarna i Brasilien/Mexiko-Argentina/Elfenbenskusten och 17.00 vinnarna i Honduras/Sverige-Uruguay/Nigeria. Finalen och match om tredjepris avgörs sedan nästa fredag i Abu Dhabi. Men de förutsättningarna kan vi ta i ett framtida inlägg för att nu är allt fokus på främst denna fredag och även lördagen. När Sverige ska ta ytterligare ett kliv mot odödligheten som en VM-medalj ger.
Vi hörs igen då.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson