Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

En dunderskräll – och som Sverige straffade skickliga Japan

Ja, då sitter vi här igen. Fullständigt förbluffade efter ännu en svensk U17-match i den här VM-turneringen. På nytt en match där Sverige var underdogs (de kommer att vara det varje match…) och i ett slutspel där man aldrig varit förr. Alltså en helt ny match – på en helt ny nivå. Mot en Japan som vunnit samtliga matcher innan och till och med snurrat runt så att hela truppen fått speltid i VM (det enda landslaget faktiskt). Mot ett Japan som jämförts med Barcelona.

Allt det var förutsättningarna och det visste Sverige om. Men när matchen började struntade detta älskade U17-landslaget fullständigt i det och körde sin grej. När japanerna inledde med det som de kunde bäst – att rulla runt bollen. Då gjorde Sverige det som de kunde bäst – att motbevisa alla. För när Mirza Halvadzic sprintade loss på vänsterkanten och serverade Valmir Berisha till 1-0 efter blott elva minuter så var det en knall jämfört med inledningsmålet mot Nigeria. En inledningsknall som killarna kunde rida vidare på tidigt i matchen trots det stora övertaget av Japan.


Valmir Berishas 1-0.

När sedan ett ineffektivt Japan och en storspelande svensk backlinje kunde hålla emot ytterligare så var det Mirza Halvadzic som drog upp tempot igen. Och identiskt med första målet kom han loss på vänsterkanten och skickade en tämligen enkelt boll mot mål men Teimosii Shiraoka fick stora problem ändå och denna gången kunde Gustav Engvall peta in 2-0 i öppet mål i 39:e minuten. Därmed kvitterade Engvall i interna skytteligan till 3-3 mot Berisha. En intern fajt och taggning som kommer att innebära många fler mål för Sverige.


Gustav Engvall petar in 2-0.

Det måste varit ett mycket överraskat Japan som gick till halvtidsvilan. Att ha 0-2 efter det stora spelövertaget hade de nog inte väntat sig. Men det var ändå rättvist. För även om Japan hade spelet så får de skylla sig själva för att Sverige straffade dem så effektivt, Japan var inte i närheten av ett mål i första halvleken. Men de blödde bakåt på kontringarna där Sverige gärna stack kniven vid första bästa läget.

Andra halvleken blev sedan rena mardrömmen för Sverige. Japan tog initiativet direkt och var verkligen överallt medan Sverige sjönk tillbaka längre ned. Och det handlade mest bara om när första japanska målet skulle komma. Efter 56 minuter kom det – så fruktansvärt bittert. Nyligen inbytte Hiroki Ogawa kom fri och sköt förbi Sixten Mohlin som stod för en märklig utlöpning när han skulle skära bollbanan och kom lite snett på det hela. Precis innan mållinjen kom sedan Linus Wahlqvist i full fart och dunkade tyvärr bollen i eget nät när han försökte få i väg den. 2-1 – oerhört tungt och efter målet föll Sverige ännu mer.


Japan reducerar till 2-1 genom Linus Wahlqvists självmål.

Japan tog över och behandlade bollen vackert framför svenska backlinjen. Japanerna imponerade rejält och bjöd på vacker fotboll – MEN – framför mål var de iskalla samtidigt som svenskarna slet ihjäl och offrade sig rejält framför Sixten Mohlin. Aldrig att den där kvitteringen skulle in. Framåt slutminuterna tvingades även Elias Andersson och Erdal Rakip lämna planen på bår på grund av olidliga krampen i benen. Men Sverige fortsatte med nio man på plan och vägrade ge upp. Först när domaren blåste av dramatiken lämnade spelarnas hälar gräsmattet när de föll till marken av lycka. Sverige hade gjort det omöjliga – igen.

De hade parkerat bussen framför mål och bollinnehavet 75-25 till Japans favör talade sitt tydliga språk. Japan skapade alla möjliga kvadrater framför svenska målet och svenska backlinjen med Linus Wahlqvist och Noah Sonko Sundberg i storslag styrde sina övriga lagkamrater perfekt. Japan kom bara en volley strax utanför som närmast. Sedan visade matchtavlan 2-1 och det svenska avancemanget var lika rättvist som efterlängtat. Samtidigt som Japan var slaget för första gången i det här mästerskapet. En dunderskräll.

Och VM-slutspelet har därmed bara börjat för Sverige. Nu väntar kvartsfinal mot vinnaren i Honduras-Uzbekistan. Ja. ni hörde rätt. Inget Brasilien, Nigeria, Uruguay eller Mexiko. Nej, de lagen väntar för Sverige först senare. På svenska sidan av slutspelsträdet kan man möta lag som Nigeria och Uruguay först i semifinalen och lag som Brasilien/Mexiko/Argentina/Elfenbenskusten först i finalen. Skaplig väg för Sverige till VM-medaljerna och först blir det alltså Honduras eller Uzbekistan som ska besegras i kvartsfinalen. Fredag klockan 14.00 gäller för avspark.

Men nu kan vi bara glädjas åt att vi har ett svensk U17-landslag i en VM-kvartsfinal, det har vi aldrig varit i närheten av förut. Sverige har redan överbevisat sig själva. Allt från och med nu är bara en bonus och ren glädje. Låt dessa killarna få fortsätta skratta. De trivs ju så bra med det.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson