Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Fina sviten bruten – men ”vi kan ta VM-guld!”

Hur bra är egentligen detta svenska U17-landslag? Den frågan är för mig omöjlig att svara på och efter varje match känns det som att frågan bara blir svårare och svårare. Och jag undrar om de själva verkligen kan svara på den.

Jag började följa detta landslag i slutet av mars som en del av denna nystartade blogg. Då slängdes jag rakt in i Elite Round-spelet, det sista steget av EM-kvalet. Där Sverige öppnade strålande genom att besegra både Vitryssland och Finland. För att sedan i den sista matchen stöta på trubbel mot Ungern. En match där man bara behövde en poäng men ändå kämpade länge i 0-1-underläge och säkrade sin EM-biljett först på övertid med ett bragdartat mål av Valmir Berisha. En sensation och Sverige fick sitt första U17-EM någonsin.

Då tänkte man ju enbart att det ska bli kul för killarna att få uppleva det här och de kanske kan skaka om lite i någon match. Medan killarna själva var övertygade: ”Vi kan vinna EM-guld!” Jovisst, så klart att de ska tänka så, men det ska spelas på planen också så ta det lugnt, tänkte jag. Och vad hände? Jo, Sverige vann redan i premiären och spelade jämnt med alla lagen och var snubblade nära att slå ut Ryssland och nå finalen. Med tanke på att Ryssland vann semifinalen och finalen på straffar kunde likväl Sverige stått där med EM-bucklan i slutändan.

Man blev ändå klart för VM och budskapet inför det mästerskapet var detsamma: ”Vi kan vinna VM-guld!”. Ah, fast nu snackar vi en helt annan nivå här som ni inte varit i närheten av tidigare, tänkte jag. Min tanke blev ännu säkrare när gruppen med Irak, Nigeria och Mexiko lottades. Rena mardrömmen för även de mest etablerade ungdomslandslagen i världen och många trodde nog att Sverige bara skulle åka till Förenade arabemiraten som en turistande skolklass.

Så står vi nu här.

Sverige är vidare till åttondelsfinal i sitt första VM någonsin. Efter en öppningsmatch mot Irak där man såg ut att bli överkörda men sedan vann med klara 4-1, en bragdmatch mot Nigeria där man tog ledningen tre gånger om men ändå bara fick 3-3 och så i dag mot Mexiko, de regerande mästarna. På nytt en mycket jämn match som aldrig riktigt kom upp i tempo. Mexiko ville mer än Sverige, behövde mer, tog för sig mer och vann även rättvist med 1-0. Men det var ett ganska avslaget Sverige som mest var ute efter att spela av matchen. Man var inför redan klart för slutspel och med förlusten är man vidare som grupptrea. Frågan är om inte förlusten ändå kan bli en vinstlott för Sverige i längden.
Även om det är surt att man förlorar sin första tävlingsmatch under ordinarie tid på hela året. Sådant kan sätta sig på psyket.

Som sagt, det är omöjligt att sätta en status på Sveriges nivå för de motbevisar en gång på gång. Kanske är det sådan ungdomsfotbollen ser ut eller så beror det på detta svenska landslag. Det känns som att de alltid anpassar sig till motståndet och sätter sin standard efter dem. För att jag har nästan aldrig sett Sverige helt överlägsna i en match eller för den delen helt överkörda. Antingen lyfter de sig till motståndarens nivå eller så lyckas de dra ned motståndaren på sin nivå. Jag hoppas och tror på det förstnämnda men oavsett så är det mycket imponerande av dem.

Nu väntar slutspel mot Japan eller Marocko i åttondelsfinalen och man har hamnat på den ”enkla” sidan av slutspelsträdet, kan jag tycka. Sverige slipper Brasilien, Italien, Uruguay och Nigeria och får istället tampas med lag som Honduras, Uzbekistan, Tunisien, Marocko och Japan. Det låter mycket skönare på förhand. Och det här kan gå hur som helst. Jag har även slutat försöka ge mig på att tippa något med det här landslaget som ju älskar att överraska. Istället har jag hoppat på killarnas vinnande budskap: ”Vi kan vinna VM-guld!”

+++++

Oerhört tungt att Isak Ssewankambo tvingats lämna truppen i förtid. En av Sveriges absolut bästa spelare och det är en stor mängd energi som laget tappar. Isak var ett frågetecken redan inför turneringen och vilades i första matchen. Till Nigeria-matchen ansågs han redo för spel men bara efter en kvart var oturen framme igen och han fick bäras av planen med hjälp av bår. För att se det positivt så kan det här vara en mycket fin chans för en ersättare att kliva fram och få sitt stora genombrott. För det är ju på mittfältet som Sverige har den allra bästa konkurrensen, så jag är ändå inte alltför orolig.

+++++

Mycket glädjande är även när man ser till återväxten efter detta framgångsrika U17-landslag. 97:orna spelade sin sista kvalmatch i Litauen i går kväll. Det blev förlust mot Italien med trista 3-0 men då Ukraina misslyckats med att vinna sin match är Sverige vidare som tvåa i gruppen. Och det var en svår grupp på förhand så killarna ska all beröm. Nu väntar sista kvalsteget Elite Round i vår. Jag hoppas vi får en favorit i repris då och kan få uppleva EM och eventuellt VM på U17-nivå även nästa år.

+++++

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson