Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Imponerande insats från U17 – nu har man ett drömläge

Svenska U17-landslaget fick på nytt en drömstart i detta U17-VM. Men istället för Gustav Engvall mot Irak så var det anfallskollegan Valmir Berisha som visade vägen mot Nigeria.

Detta Nigeria som körde över Mexiko och bara skulle dansa över Sverige också med hjälp av stjärnanfallarna Kelechi Iheanacho och Isaac Success. Men Berisha ville annat och redan efter elva minuter slog HBK:s framtid till. Erdal Rakip nickade när Nigerias målvakt var ute och flaxade till och bollen gick i en hög båge mot mål där Berisha enkelt kunde vricka in bollen invid stolpen till 1-0. Ett mål som nog chockade de flesta på arenan.

Bara åtta minuter senare var det AIK:s Anton Jönsson Salétros som serverade Berisha. Salétros dansade läckert fram på vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg som Berisha snyggt kunde nicka in i bortre delen av målet. 2-0 efter 19 minuter hade nog ingen räknat med för VM-debutanten Sverige mot trefaldiga världsmästarlaget Nigeria.

Men favoriten hämtade sig efter chocköppningen och kunde snabbt ta sig tillbaka. Tre minuter efter 2-0 så hittade supertalangen Success rätt på en lång boll och volleysköt behärskat in reduceringen i Sixten Mohlins bortre hörn. Ett klassmål från nigerianen och psykologiskt mycket viktigt. Tyvärr för Success del tvingades han kliva av matchen bara tio minuter efter målet.

Nigeria bet sig in i matchen och tog över mot slutet av första halvleken. Men kvitteringen skulle dröja. Och den kom som en riktig kalldusch för Sverige och främst Sixten Mohlin. För när den andra halvleken bara var tre minuter gammal testade Yahaya ett tamt skott en bit utanför straffområdet. Ett enkelt plockskott men som ändå skapade problem för Sixten och så dråpligt gled mellan händerna och benen på målvakten och rullade retfullt in över linjen till 2-2. Ett mycket tungt mål för Sverige som därmed fick börja jaga ett ledningsmål igen.

Det dröjde en kvart innan den jakten började på allvar. Precis som mot Irak byttes anfallsorkanen Carlos Strandberg in till förmån för Berisha. Och som han väckte liv i Sverige. Carlos hade knappt varit inne på planen i en minut innan han, med sin första bolltouch, tog fart på vänsterkanten och trampade förbi sin försvarare. Sedan fick han in bollen mot mål och till slut kunde den andra inhopparen Mirza Halvadzic enkelt rulla in bollen i öppet mål till 3-2.

Därefter var det Sixten Mohlin som revanscherade sig efter sitt misstag och stod för flera fina, avgörande räddningar när Nigeria tryckte på för kvitteringen. Länge orkade svenske målvakten men i den 81:a minuten kunde han inte hålla borta bollen när Awoniyi nickade in 3-3.

Sverige gör ändå en jättematch mot det ”omöjliga” Nigeria. Nederlagstippade inför matchstart växer de otroligt mycket när domaren blåser igång och att ta poäng av det här laget kommer nog inte många lag i världen att göra. Jag tror även att detta Nigeria inte stött på tuffare motstånd tidigare. Med det här resultatet har Sverige även satt sig i respekt hos motståndarna som inte haft allt för bra koll på de här svenska VM-debutanterna. Hatten av för de svenska spelarna som stod för den här insatsen och svenska försvaret ska ha en stor eloge för matchens genomförande.

Kul även att alla båda anfallarna Berisha och Engvall vaknat redan efter två matcher och producerat två mål vardera. Deras målproduktion kommer att fortsätta behövas när det vankas avgörande matcher från och med nu. Sedan väntar vi ju även på Carlos Strandbergs målproduktion, det lär nog inte dröja länge.

Mycket oroväckande att Isak Ssewankambo tvingades av på bår efter bara femton minuter av matchen. Chelsea-talangen missade premiärmatchen på grund av en skada och nu kan hela turneringen vara i fara om det vill sig riktigt illa.

Vad betyder då detta resultat för Sveriges fortsättning i denna VM-turnering?

Jo, Sverige ligger på delad förstaplats tillsammans med Nigeria på fyra poäng, men man är slagen på målskillnaden. Bakom har vi Mexiko på tre poäng efter att ha vunnit mot Irak med 3-1 tidigare i dag medan just Irak är avhängda efter två raka förluster. Sverige har minst en tredjeplats klar i nuläget och avancemanget bör redan vara säkrat som en av de bästa grupptreorna. Men! Sista matchen mot Mexiko kan avgöra så mycket mer och Sverige kan fortfarande vinna den här gruppen. En vinst mot Mexiko kan innebära ett betydligt enklare motstånd i kommande åttondelsfinalen och det vill man ju självklart ha. Efter Mexikos inledande två matcher känns den sista gruppspelsmatchen även väldigt öppen. Jag trodde verkligen inte på förhand att Sverige skulle ha det här ”lyxproblemet” inför sista matchen.
Game on, VM-äventyret har bara börjat.

+++++

97:orna fortsätter plocka viktiga poäng i sitt kval till U17-EM. Den uppskjutna matchen mot Ukraina spelades i dag och slutresultatet blev 0-0 på den leriga planen i Kaunas, Litauen. Därmed leder Sverige sin kvalgrupp efter två matcher och fyra poäng, lika många som tvåan Italien men med bättre målskillnad. Ned till trean Ukraina är det tre poäng och därför avgörs allt i sista matchen på torsdag. Då ställs Sverige mot Italien och lyckas man bara ta en poäng så är P16-laget vidare till nästa kvalrunda som spelas under våren 2014. Men även en förlust kan räcka då de två bästa går vidare.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson