Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Vilken premiärfest, U17 – nu ligger världen för era fötter

Vilken premiär! Vilket landslag! Vilken målfest! Ja, det finns all anledning att vara så här glad efter Sveriges VM-premiär mot Irak. Som jag nämnt tidigare så var det här den stora nyckelmatchen för att ta sig vidare – och då lyckades U17-landslaget med allt.
Och nu ligger verkligen världen för dessa killars fötter.

I EM-premiären i maj dröjde det 38 minuter innan Gustav Engvall frälste U17-landslaget genom att tråckla in matchens första mål. I VM-premiären kom det målet två minuter tidigare. För när Elias Andersson fintade på vänsterkanten och slog in bollen perfekt till pålitlige målskytten Engvall som kämpade in ledningsmålet, ja, då var det drömstart för Sverige.


Gustav Engvalls 1-0.

Otroligt skönt (…och orättvist) då Irak dominerat första halvtimmen och öste på mot en storspelande Sixten Mohlin med nyfriserad tuppkam i svenska målet. Men Sverige gick till halvtidsvilan i ledning. Sedan blåste Irak på i starten av den andra halveken precis som i den första och kvitteringen var oundviklig till slut. Kaptenen Mohammed Salam tog emot bollen på bröstet och volleysköt sedan snyggt in 1-1 i bortre delen av målet bakom en uppgiven Mohlin.


Mohammed Salams 1-1. 

Firma Andersson/Engvall var dock långt ifrån klara. Och i den 67:e matchminuten hittade Elias fram till Gustav i straffområdet igen. Engvall sprang sig loss och rullade sedan läckert in ännu ett ledningsmål i matchen.


Gustav Engvalls 2-1. 

Direkt efter målet byttes dubbelmålskytten ut till förmån för sensationen Carlos Strandberg, som i sin tur också ville sätta sin prägel på denna VM-premiär. Och bara fem minuter efter bytet kom Carlos loss och testade med huvudet och högerfoten innan bollen till slut nådde en annan inhoppare, Anton Jönsson Salétros, som nickade in 3-1 över mållinjen.


Anton Jönsson Salétros 3-1.

Slutminuterna bjöd sedan på ännu ett mål när ett år yngre Ali Suljic knoppade in 4-1 och därmed dödade matchen. Vem som hittade den pannan? Jo, självklart Elias Anderssons ömma vänsterfot. En sådan härlig start för U17-killarna som nu tagit ett enormt kliv för att ta sig vidare till slutspel, dit även de bästa treorna tar sig. Och med denna vinst kan man räkna med att Sverige blir som sämst trea i den här gruppen.


Ali Suljics 4-1. 

Det finns många att berömma. Sixten Mohlins stora pondus i målet och hans viktiga räddningar, mittlåset Linus Wahlqvist/Noah Sonko Sundberg som red ut stormen som Irak bjöd på under långa stunder och sedan växte sig in i matchen. Elias Anderssons känsliga fötter som helt ligger bakom 1-0, 2-0 och även 4-1. Gustav Engvall som gör det som anfallare ska göra, leverera mål. Det första visar på hans slit som anfallare och det andra på hans skicklighet i djupled. Sedan självklart Carlos Strandberg som är truppens stora joker och som kommer in och visar sin klass direkt. Han kommer bara att växa under mästerskapet.

Glädjande är även att se Sverige vinna trots att man var så utspelat i den första halvleken. Men man reser sig väldigt starkt och tar sedan över helt i andra halvlek och fyra mål framåt är väldigt bra från just det här landslaget som är tämligen målsnålt. I EM gjorde man bara två mål på mästerskapets fyra matcher. Nu har man gjort fyra på en.

Här näst väntar nu ett målsprudlande och tokoffensivt Nigeria på tisdag. Då förstärks Sverige rejält med för dagen skadade Isak Ssewankambo och avstängde Erdal Rakip. Håll i er då!

+++++

Bortsett från Sverige har det bjudits på några riktiga målfester i VM hittills. Brasilien-Slovakien 6-1, Uruguay-Nya Zeeland 7-0 och så Sveriges gruppmotståndare Mexiko-Nigeria 1-6. Där även framförallt två nya stjärnor presenterat sig. Brasiliens Mosquito (hur ballt är inte det namnet!?) med sina tre mål och Nigerias Kelechi Iheanacho med sina fyra mål.

Och det är ju Nigerias kross som är den mest imponerande. Mexiko är ju de regerande mästarna och kommer även med en mycket stark trupp till VM. Men ändå så chanslösa mot Nigeria. Det här öppnar ju för Sverige att kunna ge Mexiko en rejäl fajt om andraplatsen för att nå slutspelet.

+++++

Under U17-VM ska även framtiden säkras för Sverige. Det nya U17-landslaget, 97:orna, ska upprepa sina föregångares succé och inledde i dag EM-kvalet – strålande!

I Litauen mot Litauen vann man med klara 3-0 efter dubbla mål av Gefles Tshutshu Wa Tshakasua och ett mål av Brommapojkarnas Love Reuterswärd. Perfekt start på första kvalgruppen där matcher mot tuffa Ukraina och Italien väntar för att ta sig vidare till nästa steg, Elite Round. Dit tar sig de två bästa och då Italien slog Ukraina behöver bara Sverige slå Ukraina på måndag för säkrat avancemang.
Resan har bara börjat mot ett andra raka U17-EM.

+++++

Och i Portugal så fick 19-årige Victor Nilsson Lindelöf chansen i Benficas A-lag i dag. När portugisiska storklubben avancerade i cupen startade svensken som defensiv mittfältare. Mycket roligt att han får det förtroendet i en europeisk toppklubb.

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson