Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

95:orna skrattar sig enkelt vidare i EM-kvalet

De hade kniven mot strupen inför sista matchen mot Azerbajdzjan – men då visade detta P18-landslag ingen nervositet alls. När en poäng krävdes för avancemang till nästa kvalrunda, Elite Round, så satte Sverige full fart redan från start.

Redan efter 16 minuter gjorde Åtvidabergs Pontus Nordenberg 1-0 nere i Landskrona. Och sedan bara rullade det på – rejält. Schalke-proffset Sebastian Starke Hedlund fixade 2-0 efter dryga halvtimmen. Mål från en vänsterback och en mittback alltså. Sedan kom 3-0 och 4-0 tätt efter varandra genom anfallsyttrarna Joakim Olausson, Atalanta, och Arber Zeneli, Elfsborg). När sedan Nordenberg gjorde sitt andra mål för dagen till 5-0 i den 69:e matchminuten då var denna skrattmatch definitiv. Azerbajdzjan fick dock in ett tröstmål med kvarten kvar genom Muradbayli men mycket mer än så blev det inte. Anmärkningsvärt var även att Arsenals Kristoffer Olsson noterades för tre assist i matchen. Imponerande.

Därmed går 95:orna vidare till Elite Round som grupptvåa bakom Irland, denna kvalrunda avgörs under våren 2014. Och det är verkligen något att se fram emot för dessa svenska talanger. Men allt handlar ju självklart om lottningen. Då endast gruppvinnaren går vidare i nästa runda handlar det om att ha tur med motståndet. 94:orna fick en mardröm med Frankrike, Österrike och Bosnien tidigare i år och var chanslösa redan efter första två matcherna med dubbla 0-3-förluster. Samtidigt som 96:orna tidigare i år fick en perfekt grupp i U17-kvalet och krigade sig vidare med Ungern som farligaste motstånd.

Allt handlar om lottningen men jag är mycket förhoppningsfull då dessa 95:or har ett väldigt intressant landslag. Där de äldre 94:orna saknade spetsen och det faktiskt var Tankovic och K. Olsson som lyste mest där är 95:orna mycket vassare i sitt spel. 96:orna som lyckades gå till EM-slutspelet präglas av ett helt lag fyllt av vinnarskallar och man krigar för varje meter där matcherna är oftast väldigt jämna mot motståndarna. Men i 95-landslaget finns en otrolig potential där man även är ett oerhört spelande och offensivt landslag. Se bara på den här kvalrundan. I första matchen körde man över Bosnien med 4-1 genom Mujo Tankovics show, andra matchen mot Irland borde man även vunnit enkelt genom total dominans men föll ändå med 0-1. Och nu var Azerbajdzjan rena munsbiten och det känns som att Sverige la av efter sitt 5-0-mål.

Som sagt, det här laget känns mycket lovande. En målfarlig backlinje, ett ruggigt spelskickligt mittfält med Jesper Karlström (BP), Simon Gustafson (Häcken) och Kristoffer Olsson (Arsenal), målfarliga yttrar i Zeneli och Olausson och sedan en nästan ostoppbar Mujo Tankovic längst fram. Och just i anfallet finns en mycket fin bredd när bänken både har Karl Bohm, allsvensk debutant i IFK Göteborg, och Niclas Eliasson, årets sensation i snart allsvenska Falkenberg. Och då hade till och med AIK:s Christian Kouakou tackat nej till denna landslagssamling. Innan Elite Round kan dessa spelare ha tagit ytterligare steg i sin utveckling och nya lovande 95:or kan även ha blommat ut då.
Längtar redan till våren.

+++++

Mattin Najafi, Vicenza, hälsar att första målet i Italien nu har kommit. Dubbel upp också. Två mål i samma match alltså. Riktig kul att Mattin fortsätter kriga på i Stövellandet och att det nu börjar ge utdelning. Här hittar ni mer om honom!

+++++

Tycker dock att om Hamrén ändå ska ändra om i truppen så mycket inför i kväll som han gör så borde någon från U21 också fått chansen. Laget hade bara en match den här veckan, i helgen, och alla är således tillgängliga. Jag menar hur stor chans har egentligen Per Karlsson och Alexander Gerndt att komma med i en framtida VM-trupp!? Släng in framtiden och låt den testas i en ganska betydelselös mot Tyskland redan nu.

+++++

På torsdag drar U17-VM igång, äntligen, och Sverige lirar sin första match på lördag mot Irak. Jag tänker lägga ut en guide om mästerskapet i Förenade Arabemiraten under torsdagen så att ni har full koll och kan följa grabbarna på bästa sätt.
Det här ska bli riktigt spännande att följa.

Ni hittar mig på twitter här:
StefanOttosson