Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Tuffa bakläxor för U21 och P18

Mitt i denna landslagsvecka har vi fått se lite blandade resultat kan man säga.

Sveriges U21-landslag började ju EM-kvalet så strålande den här hösten med hemmavinst mot Polen och bortakryss mot Turkiet. Men i kvällens bortamatch mot Polen kom första nederlaget i detta kvalspel. Och det sved rejält. Sverige kom till matchen med stort självförtroende om att plocka med sig åtminstone en poäng hem. Då visade Polen direkt sin klass, den som inte riktigt kom fram under lagens första möte. Polen var fokuserade och vassare på allt medan Sverige halkade efter och mest fick leka med halvchanser.

När Polen sedan enkelt fick 1-0 på en lång frispark som retfullt studsade in i mål och 2-0 genom en praktträff under den första halvleken – då blev poängchanserna mycket mörka för svenskarna. Det tog för lång tid för Sverige att komma i gång i den här matchen och först med kvarten kvar kunde man ana en forcering, främst genom pigga inhopp av Robin Quaison och Simon Kroon. Men varken reduceringen eller kvitteringen uppstod.

Nä, det stämde inte i kväll. När beslutsamheten från Helander/Milosevic, kreativiteten från Thern/Hallberg och distinktheten från Hrgota/Ishak inte stämmer då låser sig Sveriges spel. Och tyvärr låste sig alla dessa tre nyckelpunkter i dag. 0-2-förlusten var helt rättvis då Polen var klassen bättre. Men Sverige har en mycket högre nivå än det här och det gäller att hitta tillbaka till den så snart som möjligt.

Nu väntar Grekland borta den 15 november och därefter är Sveriges mardrömslottning med bortamatcherna över och då blir det idel hemmamatcher, bortsett från Malta, som avslutar detta kvalspel. Poäng i Grekland är nödvändigt om Sverige ska gå till play off-spel nästa år, det gör endast gruppettan och de bästa tvåorna. Och den här gruppen kan bli ett riktigt getingbo där samtliga lag kommer att sno poäng av varandra. Hoppas bara Sverige snor mest.

+++++

P18-landslaget som kvalar in till U19-EM inledde första grupprundan på hemmaplan helt lysande när Muamer ”Mujo” Tankovic fullkomligt pulvriserade sina föräldrars hemland Bosnien på Vångavallen i 4-1-segern. Tankovic gjorde själv tre mål och var inblandad i det fjärde när Arber Zeneli sköt in returen på ”Mujos” skott. En mäktig uppvisning av målsprutan från Fulham och drömstart för Sverige. Även Brommapojkarnas nya sensation Jesper Karlström imponerade på innermittfältet.

Sedan kom dagens tidiga gruppfinal mot Irland. Sverige dominerade den första halvleken men målen uteblev och i stället kunde Irlands inhoppare Liam Kelly avgöra i den 83:e minuten genom lagets enda skott på mål. Ett oerhört tungt fall för Sverige som enkelt borde fått med sig alla tre poängen. Nu väntar måstematch mot Azerbajdzjan i sista gruppspelsmatchen på tisdag. Där räcker endast en poäng för avancemang. Det måste Sverige ändå greja.

+++++

I Eerikkilä, Finland, har Sveriges framtida U21-gäng matchats mot våra östra grannar. En trupp bestående av 93/94:or lirade dubbellandskamp mot Finland. Första matchen slutade 2-1 efter mål av Dennis Olsson och Emil Bellander. Och i fredagens andra match borde Sverige också vunnit. Efter dryga halvtimmen ledde man med 2-0 efter mål av Mirza Mujcic och Arjan Mostafa men under den andra halvlek kom Finland igen till 2-2 som blev slutresultatet.

Nu återstår det att se vilka av dessa spelare som tar nästa steg till U21-truppen. Det är en hård gallring.

+++++

Det här är ju verkligen dagens galnaste rykte. Var kom det härifrån egentligen?
http://www.expressen.se/kvp/sport/bomben-chelsea-vill-ha-kalmars-mittback/

Följ mig på twitter här:
StefanOttosson