Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Svenska PL-talangerna glöder när försäsongen drar igång i England

Mitt i sommaren kickar Premier League-klubbarna igång sina försäsonger. Och visst längtar man rejält efter att säsongen ska dra igång i världens tuffaste liga. Därför är det så otroligt häftigt att se hur våra unga svenskar nu börjar ta för sig borta i England.

Fulhams 18-åring Muamer Tankovic förbereder sig inför sin tredje säsong i England. Och det tillsammans med A-laget! För när klubben drog i gång med sina första träningar var svensken på plats och Norrköpingssonen reser i dag även med herrlaget till Costa Rica för Fulhams träningsläger med matcher och träningar under tio dagar.

”Mujo” som han kallas stod för en strålande fjolsäsong där anfallaren öste in mål och gick från U18 till U21 på våren och nu kallar alltså A-laget på honom. Tränaren Martin Jol har tidigare uttryckt sin förtjusning över ”Mujo” och har i dagarna även tilldelat 18-åringen truppnummer 40.

Här kan ni även läsa spelarporträttet som jag gjorde med Tankovic i våras!

Mujo in the middle. Fulhamspelarna förbereder sig för avfärd till Costa Rica.

+++++

En annan Norrköpingsson i Premier League är Kristoffer Olsson i Arsenal. Nyligen fyllda 18-åringen stormar också fram i ungdomsakademin och har även han belönats i år med att få följa med Arsenals A-lag på sommarens försäsongsläger. Där gäller Asien med destinationer som bland annat Vietnam och Indonesien och träningar ska varvas med matcher.

Kristoffer testades hos A-laget redan förra försäsongen i en miniturnering och har sedan under säsongen fått sitta på bänken några gånger men ännu har den officiella debuten inte gjorts. Fast Olsson kan vara lugn. Med ett fyraårskontrakt hos Arsenal kommer snart chansen att komma.


Här har ni en best of-video med Kristoffer Olsson från senaste säsongen. 

+++++

En tredje Premier League-svensk har även redan hunnit visa upp sig. 19-årige David Moberg Karlsson som nyligen värvades till Sunderland i en överrskande övergång fick chansen i A-lagets träningsmatch mot ett lokalt lag på klubbens träningsanläggning.

Moberg Karlsson byttes i halvtid in på högerkanten och gjorde succé direkt. Efter bara några minuter gjorde han sitt första mål genom att dribbla sig förbi två spelare på sin kant för att sedan avsluta. David hann även med ett assist på en hörna innan han även avslutade målskyttet med sin vänster till – ja – 13-1 för Sunderland.

Men 2+1 för en högerytter på en halvlek är ju ändå imponerande och det måste huvudtränaren Paolo Di Canio vara väldigt nöjd med. Jämför det med att hajpade nyförvärvet Jozy Altidore bara gjorde ett mål och en assist under lika lång tid som svensken. Även Sebastian Larsson gjorde ett mål i matchen.

Det är ändå kul att se att Moberg Karlsson leverar direkt och kanske kan ha få sin debut i Premier League i år.
Men han får jobba upp sin engelska till dess:


27 sekunder in i klippet hör, och ser, ni Moberg Karlsson med sin skolengelska.

+++++

Här i Sverige är denna övergång allra roligast:
”Klart: Landslagsmålis till AIK”

U21-landslaget och Brages förstemålvakt Patrik Carlgren som även var aktuell för provspel hos engelska QPR valde istället att stanna och etablera sig i allsvenskan. Helt rätt!

AIK känns även som ett bra val där klubben letat efter en förstemålvakt sedan Ivan Turinas tragiska bortgång. Nu tror jag inte riktigt Patrik är där än, att han kan kliva in som nummer 1 direkt. Men med tiden kan 21-åringen verkligen växa i stockholmsklubben. Vid sin sida kommer han att ha rutinerade Kenny Stamatopoulos som kommer att bli en bra mentor tillsammans med målvaktstränaren Lee Baxter.

Patrik Carlgren lämnar alltså superettanjumbon Brage för guldrace med AIK.

+++++

Även den här kommande övergången kan bli mycket intressant:
”Kalmartalang mycket nära PSV Eindhoven”

+++++

Till sist kan jag berätta att ett nytt spelarporträtt kommer ut i helgen. Och det är med Stockholms hetaste 15-åring.
Håll utkik!

Följ mig även på twitter:
twitter.com/StefanOttosson