Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Andra allsvenska måldebutanten på en vecka

Förra veckan gjorde ju Samuel Gustafsson sitt första mål i allsvenskan med sin första touch också. Denna torsdagskväll var det dags för en ny allsvensk måldebut. Den stod Helsingborgs 18-årige Emil Krafth för i toppmötet mot AIK på Olympia. Detta i sin 19:e allsvenska match.


Emil Krafths första allsvenska mål någonsin som innebar 1-0 mot AIK.

Och det är en högerback som trots sin unga ålder ändå fått vänta på sitt genombrott. Samtidigt som det känns symboliskt att Emil får göra målet under ledning av Roar Hansen. Mannen som upptäcke och släppte lös honom först av alla.

Samarbetet mellan de båda inledde 2011. I en annan rödblå klubb. Roar Hansen var tränare för Öster i superettan och plockade in den då 16-årige Emil Krafth från Lagans AIK – på sikt var tanken. Men redan i seriepremiären klev den offensive högerbacken in från start. Sedan bara rullade det på och det blev till slut 24 matcher i superettan för 94:an.

Det gav självklart eko hos de allsvenska klubbarna där flertalet var sugna på Emil efter 2011. Malmö och Helsingborg gjorde upp och han valde den senare. Och Roar och Emil fick ett uppehåll. Ett som inte gynnade Emil alls. Under vårtränaren Conny Karlsson och hösttränaren Åge Hareide i Helsingborg blev det bara nio matcher under debutåret i allsvenskan. Ändå helt okej för en sjuttonåring men Emil var inte nöjd.

Sedan kom 2013 och med det även Roar Hansens ankomst till Helsingborg. Emils räddning och inför säsongen var 18-åringen rejält laddad på säsongen.

– När jag inte fick spela försvann självförtroendet, men nu är det tillbaka. Jag ska göra det här året till mitt, sa Krafth under försäsongen.

Tio startmatcher senare kan man konstatera att han är på god väg att hålla sina ord. 1-0-nicken mot AIK var bara pricken över i:et för Emil som slagit sig in som Sveriges mest lovande ytterback just nu. Tacka bonuspappan Roar för det.

Tyvärr ville dock inte AIK vara lika tacksamma som i den andra halveken vände matchen helt och vann med 2-1.

+++++

Förutom den fantastiska fotbollsunderhållningen i Malmö mellan MFF och Häcken var den även kul att se två av Sveriges mest modiga tränare göra upp. Peter Gerhardsson startade med 95:an Simon Gustafsson och 94:an Simon Sandberg. Vilket gav 3-1 redan efter den första halvleken. Och när MFF jagade upprättelse ville Rikard Norling inte vara sämre och kontrade med 93:an Simon Kroon och 95:an Petar Petrovic. Tyvärr räckte inte det när MFF föll överraskande och rättvist hemma med 1-3.

+++++

Trist att se Dardan Rexhepi kliva av matchen efter bara elva minuter. Men bara minuter senare i en helt annan stad inte så många mil bort gjorde en annan Rexhepi skäl för för efternamnet. 19-årige Ardian Rexhepi gjorde 1-0 för sitt Varberg Bois mot IK Brage som till slut blev hela 4-1. Om förre HBK-talangen är släkt med Dardan?

– Nej, jag har aldrig hört talas om honom. Rexhepi är inte ovanligt som efternamn i Kosovo, har MFF-Rexhepi tidigare sagt.

+++++

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson