Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Innermittfältsrevolutionen bland ungdomarna i allsvenskan

Då jag tog farväl av Söderstadion hela söndagskvällen så missade jag tyvärr det allsvenska genombrottet som skedde i Halmstad för en 95:a från Fässberg. Nämligen Samuel Gustafsson som med sin första allsvenska touch nickade in det avgörande 2-0-målet för sitt BK Häcken mot Halmstads BK.

Samuel, som är den ena ur tvillingparet Gustafsson, där brorsan Simon fått pröva på allsvenskt spel innan och till och med är en startspelare numera. Och just dessa succétvillingar är bara två av ingredienserna till den revolution vi ser i vår svenska fotboll där de unga spelarna fortsätter att charma vår högsta serie den här våren.


Samuel Gustafssons debutmål mot Halmstad. 

Och det är verkligen de spelskickliga innermittfälterna som tar för sig mest av alla. Just tvillingarna från Fässberg är ju även väldigt allround i sin spelstil där man kan spela på kanter också. Men likväl är de en del av innermittarna som sätter färg på allsvenskan detta året. Och det finns så, så många fler också.

I söndags bjöd även Kalmar FF:s kelgris Melker Hallberg, även han 95:a, på nytt mål när han skickade in ledningsmålet mot serieledaren Helsingborg på Guldfågeln arena. Målet var mittfältarens tredje för säsongen och från sin innerposition är sjuttonåringen på väg att bli en ny general den dagen Henrik Rydström inte längre kommer i sina hotpants till shorts.


Melker Hallbergs fullträff mot Helsingborg. 

Men det här är ju ändå bara gårdagens nyheter. För i kväll var en hel drös med unga innermittfältare igång igen i allsvenskan. I Öster startade på nytt Darijan Bojanic för sitt Öster. 94:an har verkligen förtjänat sin startplats till slut efter att ha varit en rejäl injektion i flera inhopp för smålänningarna under våren. På andra sidan planhalvan, eller rättare sagt på bänken, satt även Alexander Fransson, men han fick tyvärr inget inhopp.

I toppmötet Malmö-Elfsborg som slutade 2-1 hade vi i kväll även ungtupparna Simon Thern och Marcus Rohdén som båda fått lämna kanterna för den mer bekväma positionen på innermittfältet. Återigen två spelare som verkligen varit stöttespelare i sina lag under våren och trots sin unga ålder mer och mer räknas som rutinerade i de här sammanhangen.

Fortsätter vi syna de allsvenska lagen som var igång i kväll hittar vi även spelskicklige Simon Tibbling i Djurgården, som tyvärr tvingats ut på kanten men ändå fortsätter visa att han förtjänar att starta i ett allsvenskt lag. Vi har även 21-årige Andreas Blomqvist i Mjällby som kommit upp i en näst intill ohotad startplats på innermittfältet i Listerlandets stolthet. Mot IFK Göteborg blev det dock 4-2-förlust för överraskningslaget Mjällby.

Sedan hade vi även ett stockholmsderby på Friends Arena där AIK tog en komfortabel seger mot talangfabriken Brommapojkarna med 4-0. I AIK kom förra årets sensation Robin Quaison in strax efter halvtid istället för skadehämmade tvåmålsskytten Henok Goitom. Quaison har haft ett tufft 2013 med ont om speltid men är i sina bästa stunder en av allsvenskans mest lovande talanger. Och 93:an har även ett ruggigt skott som han definitivt fick visa upp med en kalasträff i krysset till 3-0. Snacka om att ta vara på ett inhopp.


Robin Quaisons pangträff mot Brommapojkarna. 

I motståndarna BP finns ju där även en ung nyckelspelare på innermittfältet. 21-årige kraftpaket Serge-Junior Martinsson Ngouali har varit min stora favorit i årets upplaga av BP som inte lyckas ta sig upp från botten. Serge-Junior visar alltid upp stort hjärta och är en riktigt fin tvåvägsspelare som förtjänar större uppmärksamhet.

Samtidigt i superettan, så startade nyss fyllda 16-åringen Erik Andersson sin första match för säsongen i Landskrona. Det tar aldrig slut på innermittfältare…

+++++

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson